ΠΡΩΤΑ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ,ΜΕΤΑ ΟΙ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ



Bookmark and Share

Εκείνο που απασχολεί τους τούρκους επιχειρηματίες δεν είναι η υφαλοκρηπίδα αλλά οι ελληνικές επενδύσεις στη χώρα τους

ΝΙΚΟΣ ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ
Ισως επειδή στην αποστολή βρίσκονταν έλληνες δημοσιογράφοι που συνόδευαν τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλο , στη Σμύρνη, στο πρόσφατο 6ο Ελληνοτουρκικό Δημοσιογραφικό Συνέδριο, οι Τούρκοι, από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Χαγιατί Γιαζιτζί, τον νομάρχη κ. Ταχίτ Κιράτς, τον δήμαρχο κ. Αζίζ Κοτζάογλου, ως τον κ. Οκτάι Εκσί, αρχισυντάκτη της «Χουριέτ», και τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Σμύρνης κ. Εκρέμ Ντεμίτρας, ακόμη και τον ξεναγό, έναν Τούρκο γεννημένο στη Ρόδο, ήταν πολύ προσεκτικοί

Ούτε έκαναν λόγο για την «απελευθέρωση της Σμύρνης από τους έλληνες κατακτητές», όπως ως τώρα ισχυρίζονταν, ούτε είπαν τίποτε για «ήττα των Ελλήνων» . Ολα τα τραγικά γεγονότα που ακολούθησαν την καταστροφή της Σμύρνης τα πέρασαν στις ομιλίες και στις ξεναγήσεις τους γρήγορα, με τη φράση «η αποχώρηση των Ελλήνων το 1922 από τη Σμύρνη».

Αλλαξε κάτι στην Τουρκία έναντι της Ελλάδος μετά το δημοψήφισμα και τη θριαμβευτική νίκη του κ. Ταγίπ Ερντογάν; Είναι πολύ νωρίς να πει κανείς κάτι τέτοιο. Εκείνο που διαπιστώνουν οι έλληνες δημοσιογράφοι φθάνοντας στη Σμύρνη είναι ότι οι τούρκοι συνάδελφοί τους ουδόλως ενδιαφέρθηκαν για τις παραβιάσεις στο Αιγαίο, για το πρόβλημα της υφαλοκρηπίδας και για το Κυπριακό. Αντιθέτως, έδειξαν ενδιαφέρον για το θέμα της βίζας. Να ταξιδεύουν δηλαδή πιο εύκολα στην Ελλάδα, όλοι, όχι μόνον οι κάτοχοι πράσινων διαβατηρίων, που συνήθως είναι οι κρατικοί λειτουργοί, αλλά και όσοι έχουν τα (συνηθισμένα) μπλε διαβατήρια.

Οι επιχειρηματίες ενδιαφέρθηκαν για τις ελληνικές επενδύσεις στην Τουρκία. Επεσήμαναν τη χαμηλή φορολογία που έχουν για τις ξένες επιχειρήσεις στη χώρα τους και τις επιδοτήσεις που δίνουν απλόχερα για κάθε εξαγωγική δραστηριότητα. Μόνο που απέφυγαν να πουν πόσες δυσκολίες πρόκειται να αντιμετωπίσει ένας επιχειρηματίας σε περίπτωση που θελήσει να εισαγάγει κάτι στην Τουρκία. Αντιθέτως, αποκάλυψαν ότι περί τους 300 έλληνες επιχειρηματίες δραστηριοποιούνται στην Τουρκία (πολλοί στη Σμύρνη) και έφεραν και ορισμένα παραδείγματα, όπως ενός νεαρού διευθυντή ιχθυοτροφείου από τη Χίο που εκτρέφει τσιπούρες και λαβράκια και κατάφερε να καλύψει τη ζήτηση σχεδόν όλης της Σμύρνης.

Είναι αλήθεια ότι οι τούρκοι ξεναγοί έχουν έναν αξιοπρόσεκτο τρόπο όταν ξεναγούν τουρίστες στη Σμύρνη. Αποφεύγουν να πουν ότι κάποτε υπήρξε ελληνική πόλη, με κορυφαία πολιτιστική και οικονομική ζωή, αλλά κάνουν λόγο για «έποικους Ελληνες» που «αποίκησαν» τη Σμύρνη από αρχαιοτάτων χρόνων. Δεν παραλείπουν να συμπληρώσουν όμως ότι τη Σμύρνη την «αποίκησαν» και άλλοι λαοί: Ρωμαίοι, Αραβες, Βυζαντινοί, σταυροφόροι. Δεν έχουν κανένα πρόβλημα να αφηγούνται ιστορίες για τους Ελληνες, να επιδεικνύουν τα εναπομείναντα ελληνικά σπίτια (στη δυτική συνοικία), που τα περισσότερα έχουν μετατραπεί σε καφετέριες ή μπαράκια που σερβίρουν την περιβόητη πια μπίρα τους «Εφές».

Οπως δεν έχουν κανένα πρόβλημα να σερβίρουν στο πρωινό των ξενοδοχείων χαλούμι, φέτα, ή να προσκαλούν τον τουρίστα στο σπίτι του ΑριστοτέληΩνάση και να αφηγούνται την ιστορία του για το πώς κατάφερε να σηκώσει την εικόνα της Αγίας Φωτεινής (από τη Μητρόπολη της Σμύρνης) και να τη μεταφέρει στη Νέα Σμύρνη, μετά τα τραγικά γεγονότα της Μικρασιατικής Καταστροφής ( «αποχώρησης των Ελλήνων από τη Σμύρνη», όπως επιμένουν να λένε οι Τούρκοι ). Πάντοτε στο πρόγραμμα ξενάγησης περιλαμβάνεται και επίσκεψη στο σπίτι όπου έμενε στη Σμύρνη ο Κεμάλ Ατατούρκ.
tovima




: http://infognomonpolitics.blogspot.com/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!