ΣΑΜΑΡΑΣ
Σαμαράς: Τα βιλαέτια και οι βαρονίες τέλειωσαν, θα ξαναχτίσουμε τη ΝΔ από τα θεμέλια
«Τελειώσαμε με τα βιλαέτια μέσα στο κόμμα, τελειώσαμε με τις βαρωνίες και τώρα θα τελειώσουμε και με τις υπόλοιπες παθογένειες», είπε ο Αντώνης Σαμαράς στο προσυνέδριο της Θεσσαλονίκης μπροστά στη Ντόρα και άλλα υπόλοιπα της …φεουδαρχίας στη ΝΔ που βρίσκονταν κι αυτά στο κατάμεστο Βελίδδειο
Η ομιλία του προέδρου της ΝΔ ήταν επικεντρωμένη στις μεγάλες οργανωτικές αλλαγές που προτείνει και τις οποίες μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά στην ομιλία του : http://www.antinews.gr/?p=38153
Εμείς θα επισημάνουμε εδώ ένα απόσπασμα από την ομιλία του που τα λέει όλα:
Ήλθαμε εδώ για να συζητήσουμε το πιο κρίσιμο κεφάλαιο της Ανασυγκρότησής μας: το νέο οργανωτικό μοντέλο του Κόμματός μας. Πριν σας πώς ο,τιδήποτε, επιτρέψτε μου να σας διαβάσω μικρό απόσπασμα μιας επιστολής που έλαβα από ένα μέλος μας:
«Η εποχή των κλειστών κλαμπ τελειώνει εδώ. Ο παραγοντισμός το ίδιο» γράφει ο φίλος μας.
Και συνεχίζει: «Δεν ανέχομαι να βλέπω Τοπικές και ΝΟΔΕ, όπου τοπικοί μεγαλοπαράγοντες στήνουν το παιγνίδι, αναδεικνύοντας προσωπικούς κομματάρχες για την εξυπηρέτηση των προσωπικών συμφερόντων τους.
Δεν ανέχομαι να παρακολουθώ τους πραγματικούς αγωνιστές που τυγχάνουν να είναι μέλη των τοπικών, να χρησιμεύουν μόνο ως εκλογικοί αντιπρόσωποι, ως εκείνοι που θα συγκεντρώσουν τον κόσμο, θα μοιράσουν το προεκλογικό υλικό, θα ακούσουν τα παράπονα του κόσμου, σαν να είναι αυτοί οι ένοχοι. Θα καλύψουν με προσωπικά τους έξοδα τον αγώνα και δε θα βρεθεί κανείς από την κεντρική οργάνωση να τους καλέσει και να ακούσει την άποψή τους, που εν τοιαύτη περιπτώσει είναι άποψη της βάσης»
Τι άλλο να πούμε μετά από αυτή την συγκλονιστική εξομολόγηση-καταγγελία ενός απλού Νεοδημοκράτη από τη βάση μας; Τα είπε όλα.
Σε αυτήν ακριβώς την αγωνία του πρέπει να απαντήσουμε.
Δεν θα σας μιλήσω, λοιπόν, για «μερεμέτια». Θα σας μιλήσω για επαναστατικές τομές. Δεν θα σοβατίσουμε τις «ρωγμές». Θα ξαναχτίσουμε το οικοδόμημα από τα θεμέλια.
Θα βάλουμε νέες βάσεις για το μέλλον…
Τελειώσαμε με τα βιλαέτια μέσα στο Κόμμα.
Τελειώσαμε με τις βαρονίες.
Τώρα τελειώνουμε και με όλες τις υπόλοιπες ιστορικές παθογένειες.
Και βάζουμε τα θεμέλια για τη δημιουργία της Μεγάλης, της πολύ μεγάλης σύγχρονης Ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς, που απευθύνεται σε όλη την Κοινωνία. Αλλά απευθύνεται με τις ιδέες της, όχι φορώντας μάσκες ή ερωτοτροπώντας με αντίπαλες ιδεολογίες. Που απευθύνεται και κερδίζει την κοινωνία με σύγχρονους τρόπους, όχι με παρωχημένες δομές και με ξεπερασμένες μορφές οργάνωσης.
Όλα τα Ευρωπαϊκά Κεντροδεξιά κόμματα είναι πολυσυλλεκτικά.
Αλλά απορρίπτουν τη χαλαρότητα, την έλλειψη πολιτικού θάρρους, απορρίπτουν τις «στρογγυλοποιήσεις» και τον ξύλινο λόγο, απορρίπτουν τον διαχειριστικό κυβερνητισμό.
Όταν χρειάζεται αποτολμούν τομές και συγκρούσεις, δεν τις αποφεύγουν.
Και κερδίζουν την κοινωνία με το μέρος τους.
Απορρίπτουν τη λογική του «ώριμου φρούτου». Γιατί η παθητική αντιπολίτευση διαλύει την παράταξή μας. Όπως και η ανεύθυνη αντιπολίτευση. Όπως και ο λαϊκισμός…
Αυτά απορρίπτουν όλα τα άλλα Κεντροδεξιά Κόμματα στην Ευρώπη. Κι επιτυγχάνουν. Αυτά απορρίπτουμε πλέον κι εμείς.
Και προχωρούμε σε αληθινή Επανάσταση. Για την ακρίβεια σε μια σειρά από ριζοσπαστικές τομές και γενναίες μεταρρυθμίσεις, τις οποίες σας παρουσιάζω αμέσως. Και τα οποία θα συζητήσουμε.
Ο κ. Σαμαράς παρουσίασε τις εξής αλλαγές:
-«Πρώτη Επανάσταση: η αρχή από κάτω προς τα πάνω. Παύουμε να λειτουργούμε ως γραφειοκρατικός μηχανισμός και θεμελιώνουμε ένα συνδυασμό παραδοσιακής διοίκησης με τη λειτουργία από την βάση προς την κορυφή».
- «Δεύτερη Επανάσταση: Η βάση συμμετέχει πλέον άμεσα στην εκλογή τριών θεμελιακών οργάνων: Στην εκλογή προέδρου του Κόμματος. Στην εκλογή προέδρου της Νεολαίας. Και στην εκλογή προέδρου των Νομαρχιακών Οργανώσεων, των ΝΟΔΕ».
-«Τρίτη μεταρρυθμιστική τομή: Σε κάθε διοίκηση Τοπικής και Νομαρχιακής Οργάνωσης, ΔΗΜΤΟ και ΝΟΔΕ, θα πρέπει να ενσωματωθούν νέα πρωτοεκλεγόμενα μέλη, τουλάχιστον κατά 20%. Έτσι θα δίνονται ευκαιρίες σε καινούργια μέλη να δείξουν τις ικανότητές τους και να σπάσουν τις αγκυλώσεις του κομματικού μηχανισμού».
- «Τέταρτη ριζική αλλαγή: Σε κάθε διοίκηση Τοπικής και Νομαρχιακής Οργάνωσης θα συμμετέχουν κατά 20% μέλη ηλικίας κάτω των 35 ετών».
- «Πέμπτη μεταρρύθμιση: Θα πρέπει να δημιουργηθούν νέοι τομείς δουλειάς για τις Τοπικές και Περιφερειακές Οργανώσεις. Που θα αφορούν άμεσα τις σχέσεις του Κόμματος με την Κοινωνία και θα ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των καιρών για ένα σύγχρονο κόμμα: Τομείς Κοινωνικών Κινημάτων, Εθελοντισμού, Καταναλωτικών Οργανώσεων και Διαδικτύου. Και βεβαίως, σε κάθε ΝΟΔΕ γραμματεία σχέσεων Κόμματος-Κοινωνίας».
- «Έκτον: Στο Συνέδριο, συμμετέχουν οι άμεσα εκλεγμένοι από τη βάση, καθώς και οι αιρετοί (βουλευτές, δήμαρχοι, νομάρχες), οι ευρωβουλευτές, καθώς και οι εκλεγμένοι με ευρεία δημοκρατική νομιμοποίηση, αφού εκπροσωπούν μεγάλες πληθυσμιακά κοινωνικές και επαγγελματικές κατηγορίες».
- «Έβδομη αλλαγή: Αλλάζει η ονομασία των οργάνων: Το Τακτικό Συνέδριο θα γίνεται ανά διετία πλέον και θα ονομάζεται στο εξής Εθνικό Συνέδριο του Κόμματος, για να τονίζει την εθνική ταυτότητα του κράτους και της κοινωνίας μας. Η Κεντρική Επιτροπή θα ονομάζεται Πολιτική Επιτροπή. Και το Πολιτικό Συμβούλιο θα ονομάζεται Εκτελεστική Γραμματεία».
-«Όγδοη μεταρρυθμιστική τομή: Στο Συνέδριο μας, που θα ονομάζεται “Εθνικό Συνέδριο” πλέον και θα παραμένει το ανώτατο όργανο, θα περιλαμβάνει τουλάχιστον 30% μέλη γυναίκες (όπως ήδη συμβαίνει) και τουλάχιστον 25% μέλη κάτω των 35 ετών. Έτσι οι γυναίκες και οι νέοι δεν θα υπο-εκπροσωπούνται».
-«Ένατη αλλαγή: Ο πρόεδρος θα εκλέγεται από τη βάση, όπως ήδη έγινε πέρσι το Νοέμβριο. Ο ίδιος εφαρμόζει πρώτος την αρχή της λογοδοσίας σε κάθε Συνέδριο. Αν κινηθεί αμφισβήτηση προέδρου προκηρύσσονται εκλογές από τη βάση του Κόμματος».
-«Δέκατη μεταρρύθμιση: Η παλαιά Κεντρική Επιτροπή, που θα ονομάζεται στο εξής “Πολιτική Επιτροπή”, θα είναι σχετικά ολιγομελής. Θα έχει πολύ λιγότερα από τα 500 και πλέον μέλη που έχει σήμερα.
Επίσης, ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής δεν θα μπορεί να θέτει υποψηφιότητα για βουλευτής όσο είναι Γραμματέας. Θα μπορεί ωστόσο να συμπεριληφθεί στη λίστα των βουλευτών Επικρατείας. Αυτό το “ασυμβίβαστο” καταργεί τις τριβές και την καχυποψία ανάμεσα σε εκλεγμένα στελέχη. Κι επιτρέπει στο Γραμματέα να αφιερωθεί στα καθήκοντά του.
Η Πολιτική Επιτροπή θα συνέρχεται τακτικά, τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο ή και εκτάκτως με απόφαση του Προέδρου του Κόμματος.
Θα αναδεικνύει επίσης αιρετό Συμβούλιο Δεοντολογίας του Κόμματος, όπου κάθε ζήτημα συμπεριφοράς στελέχους θα κρίνεται άμεσα και δίκαια».
-«Ενδέκατη μεταρρυθμιστική τομή: Το παλαιό Πολιτικό Συμβούλιο, που θα ονομάζεται πλέον “Εκτελεστική Γραμματεία” θα απαρτίζεται από 15 μέλη, μαζί με τον πρόεδρο του Κόμματος. Απ’ αυτά τα 7 θα είναι εκλεγμένα από την Πολιτική Επιτροπή και τα υπόλοιπα 7 θα είναι προσωπικότητες στελέχη του κόμματος, επιλογής και ευθύνης του προέδρου.
Έτσι δημιουργείται γύρω από τον Πρόεδρο ένα σφιχτό Επιτελείο θα συμπληρώνεται από άλλα τρία νέα όργανα:
— Μια ομάδα Εμπειρογνωμόνων,
— Μια ομάδα Στρατηγικού Σχεδιασμού,
— Και μια Επιτροπή Αξιολόγησης, με κύρια αποστολή την ανάπτυξη και αξιοποίηση Εθνικού Μητρώου Στελεχών και τη συνεχή αξιολόγηση των δομών και των δράσεων του κόμματος.
– Από την ομάδα εμπειρογνωμόνων, που θα αποτελείται από προσωπικότητες από την Ελλάδα και τον Απόδημο Ελληνισμό, θα υπάρξουν επεξεργασίες για όλα τα μεγάλα ζητήματα της ελληνικής κοινωνίας και της δημόσιας διοίκησης.
Το Εθνικό Μητρώο Στελεχών, θα δώσει τη δυνατότητα να υπάρξει πλήρης αξιοκρατία, ώστε να καταγράφεται η διαχρονική προσφορά κάθε αγωνιστή στην παράταξη».
-«Δωδέκατη αλλαγή: Οι τοπικές οργανώσεις θα συγκροτούνται σε επίπεδο Δήμου, Νομαρχίας ή Περιφέρειας, ανάλογα με τη διοικητική διάρθρωση της χώρας».
-«Η ηλεκτρονική δημοκρατία: Το νέο οργανωτικό μοντέλο μας γίνεται απόλυτα συμβατό με την δικτυακή μορφή της ηλεκτρονικής δημοκρατίας».
Σχόλια