ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ


Δευτέρα, 22 Μαρτίου 2010


Ομιλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Αντώνη Σαμαρά στη Βουλή
σε επίπεδο Αρχηγών Κομμάτων,
με θέμα το «Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης»
που κατέθεσε η Ελληνική Κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.



Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,

Σε λίγες μέρες τόσο ο κ. Πρωθυπουργός όσο κι εγώ, θα έχουμε την ευκαιρία να συναντηθούμε με τους αρχηγούς των κρατών-μελών της Ευρώπης.

Γι’ αυτό και σήμερα δεν έχουμε περιθώριο να βγάλουμε τα μάτια μας. Κάτι τέτοιο θα ήταν παιδαριώδες και πολιτικά ανεύθυνο.

Τη σημερινή συζήτηση δεν την ακούμε μόνον εμείς και ο Ελληνικός λαός. Την ακούν πολλοί απ’ έξω που δεν έχουν τις καλύτερες προθέσεις και που μπορεί ότι ακουστεί εδώ να το χρησιμοποιήσουν για το δικό τους συμφέρον και όχι για το συμφέρον της χώρας. Γι’ αυτό θα αυτό - λογοκριθώ στην κριτική μου…

Βέβαια είναι απαραίτητο να δούμε πως φτάσαμε ως εδώ. Και που οδηγούμαστε με το σημερινό μείγμα Οικονομικής Πολιτικής.

Αλλά πιο απαραίτητο ακόμα είναι να αποφύγουμε εκείνη τη δημόσια σύγκρουση που θα τροφοδοτούσε εικόνα αναξιοπιστίας. Καθώς τα επιτόκια και τα spreads μένουν ψηλά εξ αιτίας της αναξιοπιστίας. Έφτασαν σήμερα στις 345 μονάδες βάσης.

Αν δεν δείξουμε υπευθυνότητα, που θα πάμε; Στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο; Εγώ δεν το θέλω! Όπως δεν το θέλει κανείς εχέφρων που καταλαβαίνει κι από συμβολισμούς κι από πρόσφατα αποτελέσματα άλλων χωρών που προσέφυγαν σε αυτό.

Και κάνω ό,τι μπορώ για να το αποφύγουμε.

Διότι εδώ δεν διακυβεύονται, απλώς, κάποια μικρότερα ή μεγαλύτερα επιτόκια δανεισμού. Διακυβεύεται πλέον και η ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας…

Εγώ, λοιπόν, έβαλα πλάτες. Και το αναγνωρίζουν και μέσα και έξω από την Ελλάδα, ακόμα και επίσημες εκθέσεις ξένων οίκων.

Έβαλα πλάτες, όχι στην κυβέρνηση - της οποίας οι χειρισμοί όπως θα δούμε έχουν τεράστια ευθύνη για εδώ που φτάσαμε…

Έβαλα πλάτες για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Και για να βγούμε από το αδιέξοδο, όσο γίνεται ταχύτερα και πιο ανώδυνα.

Μόνο που η κυβέρνηση δεν βοήθησε. Γιατί το μείγμα πολιτικής που υιοθέτησε, επιτείνει το αδιέξοδο…

Κι ερχόμαστε, λοιπόν, στο αντικείμενο αυτής της συζήτησης…

Το λεγόμενο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που κατέθεσε η Κυβέρνηση προτιμώ να μην το χαρακτηρίσω, όπως αντιλαμβάνεστε...

Γιατί κάθε «Πρόγραμμα», κάθε μακροχρόνιος κυβερνητικός σχεδιασμός πρέπει να στηρίζεται σε αποδεκτές υποθέσεις εργασίας. Αυτό που μας παρουσίασαν στηρίχθηκε στην υπόθεση ότι η ύφεση για το 2010 θα είναι μόλις 0,3%! Κι ύστερα το αναθεώρησαν σε 1,2%. Υπάρχει κανείς εδώ μέσα που αποδέχεται αυτή την υπόθεση; Υπάρχει κανείς που υποστηρίζει ότι η ύφεση δεν θα είναι πολύ μεγαλύτερη;

Οι ελεγκτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης μιλάνε για 2%. Το ίδιο και η Τράπεζα Ελλάδος. Οι περισσότεροι ιδιωτικοί οίκοι μιλάνε για ύφεση 4%. Υπουργός της κυβέρνησης υποστήριξε πριν ένα μήνα ότι η ανεργία θα διπλασιαστεί μέσα στην τρέχουσα χρονιά, θα φτάσει το 20%! Γνωρίζετε σε τι ύφεση αντιστοιχεί τέτοια, πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα, ανεργία;

* Επίσης ένα τέτοιο Πρόγραμμα θα πρέπει να οδηγεί σε δημοσιονομική «Σταθερότητα». Όμως αυτό που μας παρουσιάσατε οδηγεί σε μεγαλύτερη ύφεση. Και μεγαλύτερη ύφεση φέρνει μείωση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, άρα μικρότερη φορολογητέα ύλη. Κι όταν μειώνεται η φορολογητέα ύλη, μειώνονται τα δημόσια έσοδα. Άρα θα χρειαστούμε αύριο περισσότερα μέτρα, που θα φέρουν περισσότερη ύφεση, λιγότερα δημόσια έσοδα και υψηλά ελλείμματα παρά τις θυσίες…

Αυτό δεν οδηγεί σε δημοσιονομική σταθερότητα. Οδηγεί σε πλήρη αποσταθεροποίηση: σε ένα φαύλο κύκλο, περισσότερων ελλειμμάτων, περισσότερου χρέους, περισσότερων συσταλτικών μέτρων, μεγαλύτερης ύφεσης, ακόμα μεγαλύτερων ελλειμμάτων, κι ακόμα σκληρότερων μέτρων…

Το Πρόγραμμά σας επιβάλλει σκληρές θυσίες, μέρος των οποίων «απορροφά» η ύφεση που το ίδιο το Πρόγραμμα προκαλεί. Οι θυσίες πάνε, εν μέρει, για αυξημένους τόκους όχι για μειωμένα ελλείμματα. Κι αυτό ισχύει, κατά μείζονα λόγο και για τα συμπληρωματικά μέτρα που λήφθηκαν μετά την εξαγγελία του ΠΣΑ.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Εδώ δεν ήλθαμε για να εξαντληθούμε στις συνήθεις κομματικές αντεγκλήσεις:

Οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας έχουν κι αυτές ευθύνες για την κατάσταση. Υπήρξαν άτολμες.

Άλλωστε, το έχει παραδεχθεί και ο ίδιος ο Κώστας Καραμανλής, προεκλογικά.

Όντως, άργησαν οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας να πάρουν μέτρα και να κάνουν τομές.

Βλέπετε αυτή είναι η άλλη μεγάλη διαφορά μας από το ΠΑΣΟΚ.

Το ΠΑΣΟΚ, είτε ως κυβέρνηση είτε ως αντιπολίτευση, δεν έκανε ποτέ την αυτοκριτική του. Δεν βγήκε ποτέ να πει δημόσια «κάναμε λάθος»...

Αλλά για να είμαστε δίκαιοι, δεν ήταν άτολμη σε όλες τις περιπτώσεις η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Σε όλες τις μεγάλες τομές που επιχείρησε το ΠΑΣΟΚ ήταν αντίθετο ως Αντιπολίτευση. Άλλες τις ματαίωσε. Άλλες τις περιόρισε. Κι άλλες δεν κατάφερε να τις εμποδίσει. Και σήμερα, ως κυβέρνηση επωφελείται απ’ αυτές. Όπως η μεταρρύθμιση στο Ασφαλιστικό, που εκκρεμούσε εδώ και δεκαετίες και κατόρθωσε να περιορίσει τα ασφαλιστικά ταμεία, από 130 και πλέον, σε 13…

Ε λοιπόν, εμείς δεν είμαστε ΠΑΣΟΚ. Εμείς δεν ασκούμε καταστροφική πολιτική για τη χώρα, προκειμένου να επωφεληθούμε σε βάρος του και σε βάρος της χώρας. Αυτό είναι η υπέρτατη ανευθυνότητα…

Κι ο δρόμος της ανευθυνότητας οδήγησε στο σημερινό χάλι υπερχρέωσης, μηδενικής αξιοπιστίας και βαθιάς ύφεσης.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Μέσα στο 2009, η Νέα Δημοκρατία αντιμετώπισε το ίδιο πρόβλημα που αντιμετώπισαν όλες οι οικονομίες της Ευρωζώνης: Η διεθνής ύφεση διόγκωσε το έλλειμμά παντού...

Παντού στον κόσμο. Σίγουρα παντού στην Ευρώπη.

Κατά μέσον όρο οι οικονομίες της ευρωζώνης είδαν το έλλειμμά τους να εκτινάσσεται κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες. Από μισό τοις εκατό πριν την κρίση, μέσος όρος της ευρωζώνης, σε 6,6% στο τέλος του 2009.

Στην Ελλάδα το έλλειμμα αυξήθηκε ακριβώς τόσο: 6 ποσοστιαίες μονάδες. Από κάτι λιγότερο του 3% το 2007 σε κάτι λιγότερο του 9% το 2009.

Όμως, η Νέα Δημοκρατία είχε ψηφίσει έκτακτα εισπρακτικά μέτρα στα τέλη Ιουνίου του 2009, όπως συνέβη και σε άλλες χώρες, όταν διαπιστώθηκε η διόγκωση του ελλείμματος λόγω της ύφεσης.

Τα μέτρα αυτά ήθελαν δύο-τρείς μήνες μέχρι να φτάσουν τα εκκαθαριστικά στους φορολογούμενους. Όταν έφτασε η ώρα να πληρωθούν, η χώρα βρέθηκε σε προεκλογική περίοδο. Στις αρχές Οκτωβρίου η νέα κυβέρνηση είχε όλο το χρόνο να εφαρμόσει τα μέτρα που είχε λάβει η προηγούμενη για να συγκρατήσει το έλλειμμα κάτω από το 9%.

Έκανε το ακριβώς αντίθετο: Ματαίωσε τη ρύθμιση για τους ημί-υπαίθριους χώρους. Ματαίωσε μέχρι και τα μέτρα για τη φορολόγηση σκαφών αναψυχής…

Παρέλυσε τη δημόσια διοίκηση λόγω της ατέλειωτης «δημόσιας διαβούλευσης» για το διορισμό Γενικών Γραμματέων στα υπουργεία. Πάγωσε η αγορά. Πάγωσαν τα έργα. Πάγωσε ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός του δημοσίου.

Το τελευταίο τρίμηνο του 2009, πραγματοποιήθηκε το 63,4% της συνολικής υστέρησης δημοσίων εσόδων για ολόκληρο το δωδεκάμηνο! Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε περιορίσει την υστέρηση εσόδων γύρω στο 3,2% το εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου. Είχε ετοιμάσει ολόκληρο το μηχανισμό για να μειωθεί η υστέρηση εσόδων ακόμα χαμηλότερα, παρά την ύφεση. Και το ΠΑΣΟΚ, το τελευταίο τρίμηνο, την εκτίναξε σε13,3% και 6,2% για ολόκληρο το χρόνο!

Ορίστε και τα αναλυτικά στοιχεία από το Λογιστήριο του Κράτους…

[Σημείωμα 1]

Στη συνέχεια, μετέθεσε πληρωμές της επόμενης χρονιάς στην τρέχουσα. Και εισπράξεις της τρέχουσας χρονιάς στην επόμενη. Με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τις πληρωμές των χρεών των νοσοκομείων.

Έτσι το έλλειμμα του 2009 αυξήθηκε άλλες τρείς μονάδες, με λογιστικό τρόπο. Και το εκτόξευσαν από 9,5% στο 12,7%! Πάλι καλά γιατί θα μπορούσαν να το πάνε και στο 13% και στο 14% και όσο ήθελαν.

Τι επιδίωξαν με αυτή τη διπλή διόγκωση του ελλείμματος;

Το έχω ξαναπεί: Επιδίωξαν να το εμφανίσουν υψηλότερο για το 2009, αποδίδοντας την ευθύνη αποκλειστικά στη Νέα Δημοκρατία, ώστε να το επαναφέρουν στο 9% το 2010! Και να παρουσιάσουν τη στασιμότητα ως… «βελτίωση». Κι έτσι να προλάβουν να ικανοποιήσουν κι ένα μέρος των προεκλογικών τους παροχών.

Είναι ίσως η μόνη φορά που μια χώρα έκανε δημιουργική λογιστική, όχι για να κρύψει τρέχον έλλειμμα, αλλά για να το μεγαλώσει! Ώστε να εξασφαλίσει τη δυνατότητα «μειωμένου» ελλείμματος την επόμενη χρονιά.

Όμως δεν υπολογίσατε, κύριοι του ΠΑΣΟΚ, την αντίδραση των αγορών.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Τα spreads ήταν γύρω στις 130-135 μονάδες όταν ανέλαβε το ΠΑΣΟΚ, τον περασμένο Οκτώβριο. Κι όταν ένα μήνα αργότερα ανακοινώθηκε ότι το έλλειμμα του 2009 θα ήταν διψήφιο, τα spreads έφτασαν στις 170μονάδες.

Οι αγορές ακόμα δεν ανησυχούσαν ιδιαίτερα. Είδαν ότι ξέφυγε το έλλειμμα, ότι έφτασε τα επίπεδα της Ιρλανδίας, και περίμεναν να πάρει η Ελλάδα μέτρα αντίστοιχα με εκείνα της Ιρλανδίας.

Αλλά η Ελλάδα δεν έπαιρνε μέτρα. Τι μέτρα να πάρει; Ούτε Γενικούς Γραμματείς στα υπουργεία δεν διόριζε...!

Και τότε ήταν που άρχισαν οι επιθέσεις των κερδοσκόπων. Και σκαρφάλωναν τα spreads πάνω από τις 300 μονάδες , για να πλησιάσουν κάποια στιγμή το Γενάρη τις 400 και να παραμείνουν ως σήμερα γύρω στις 300 μονάδες.

Ορίστε και ο σχετικός Πίνακας που δείχνει την εξέλιξη των spreads το τελευταίο εξάμηνο…

[Σημείωμα 2]

Αλλά στο μεταξύ η Κυβέρνηση χρειάστηκε να δανειστεί. Με αυξημένο επιτόκιο βεβαίως. Κι αυτό το αυξημένο κόστος δανεισμού δημιούργησε επί πλέον δαπάνη γύρω στα 300 εκατομμύρια ετησίως.

Αυτά τα σχεδόν 300 εκατομμύρια αυξημένης δαπάνης σε τόκους, απορρόφησαν ήδη το μισό από την μείωση των επιδομάτων για το Δημόσιο. Ήδη η «θυσία» αυτή πήγε στο βρόντο. Όχι στην κάλυψη του ελλείμματος αλλά σε αυξημένους τόκους λόγω δανεισμού σε υψηλότερα επιτόκια.

Όπως γράφηκε τον Τύπο, από κάποιον αναλυτή που δεν είναι κοντά στη Νέα Δημοκρατία, είναι κοντά στο ΠΑΣΟΚ:

Ποιο ήταν το σφάλμα του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης; Ήταν ότι, ενώ είχε διαβάσει την κακή κατάσταση της οικονομίας, το πατριωτικό θα ήταν πρώτα να καλύψει τις υποχρεώσεις δανεισμού που είχε η χώρα και κατόπιν να δημοσιοποιήσει την πραγματική κατάσταση…

Η κυβέρνησή σας έκανε το ακριβώς αντίθετο. Για την ακρίβεια, πρώτα άφησε τα δημοσιονομικά της χώρας να χειροτερέψουν. Ύστερα τα εμφάνισε ακόμα χειρότερα με μεθόδους «δημιουργικής λογιστικής». Ύστερα δημοσιοποίησε την άσχημη εικόνα τονίζοντας την με δηλώσεις περί επικείμενης χρεοκοπίας και «Τιτανικού». Κι ύστερα βγήκε να δανειστεί…

Ε πώς να δανειστείς όταν ο ίδιος έχεις πυροβολήσει τα πόδια σου;

Κι ύστερα αναρωτιέστε γιατί φτάσαμε ως εδώ…

Αν θέλετε να μάθετε ποιος φταίει για αυτή την κρίση δανεισμού υπάρχει μια απλή σύγκριση αριθμών:

Δέστε με τι επιτόκιο δανείστηκε η Ελλάδα ολόκληρο το 2009, επί Νέας Δημοκρατίας: 4,2% μεσοσταθμικά, βάσει στοιχείων της Τράπεζας Ελλάδος.

Δέστε και με τι επιτόκιο δανείστηκε, μέχρι στιγμής η Ελλάδα τους τρείς πρώτους μήνες του 2010: 5,6% βάσει των ίδιων στοιχείων.

Τελευταία, μάλιστα, το επιτόκιο δανεισμού έφτασε τα 6,3%.

Εκείνο το «λεφτά υπάρχουν» που ακούστηκε τις παραμονές των εκλογών, αυτό το μοναδικό μνημείο λαϊκισμού, το πληρώνουμε ήδη πολύ ακριβά…

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Τι να πούμε για το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης;

Τρία μέτρα ως τώρα υλοποιήθηκαν. Δύο αποφασίστηκαν τέλη Ιανουαρίου, ενώ τα είχε υποδείξει η Νέα Δημοκρατία, από αυτή την αίθουσα, στα τέλη Δεκεμβρίου: Η αύξηση των έμμεσων φόρων στον καπνό και το αλκοόλ.

Ένα μέτρο το πήρατε παρά την αντίθεση της Νέας Δημοκρατίας κι αυτό βρίσκεται έξω από το ΠΣΑ: Την αύξηση στη φορολογία καυσίμων.

Κι ύστερα ξεχάσατε το ΠΣΑ και πήρατε νέα μέτρα. Εκτός ΠΣΑ: Από περικοπές επιδομάτων και νέες περικοπές επιδομάτων, αύξηση του ΦΠΑ, νέα αύξηση στα καύσιμα…

Κι ύστερα πήρατε κι άλλα νέα μέτρα, ακόμα πιο οδυνηρά για το λαό, ακόμα πιο επαχθή για την οικονομία: αποφασίσατε περικοπές που ισοδυναμούν με το 60% του 14ου μισθού και επί πλέον περικοπές στα επιδόματα, που όλα μαζί αγγίζουν την πλήρη κατάργηση του 14ου μισθού για πολύ μεγάλη ομάδα δημοσίων υπαλλήλων.

Εμείς, σας θυμίζουμε που διαφωνούμε:

-- Για μας «κόκκινη γραμμή» στην οικονομία είναι η αγοραστική δύναμη των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων. Εμείς δεν είμαστε λαϊκιστές όπως εσείς. Αντιλαμβανόμαστε ότι χρειάζονται επώδυνα μέτρα. Αλλά δεν θα αφήσουμε να διαλύσετε την κοινωνία για να «εξυγιάνετε» την οικονομία! Οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι δεν ευθύνονται ούτε για τις σπατάλες του κράτους, ούτε για την υπερχρέωση του δημοσίου, ούτε για τη φοροδιαφυγή.

-- Ψηφίσατε το Δεκέμβρη το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης και ήδη το πήρατε πίσω. Με την αύξηση των έμμεσων φόρων που ήδη εξαγγείλατε, με τις νέες αυξήσεις στα καύσιμα που ετοιμάζετε και με τις αυξήσεις στο ΦΠΑ…

Κάνετε λάθος, μεγάλο λάθος: Χτυπώντας τους ασθενέστερους δεν χτυπάτε τη σπατάλη, χτυπάτε τις ζωτικές ανάγκες της κοινωνίας. Και πυροδοτείτε κοινωνική έκρηξη.

--Χτυπώντας τα μεσαία στρώματα, επιδεινώνετε την ύφεση, πολλαπλασιάζετε τα λουκέτα, αυξάνετε την ανεργία. Άντε να δούμε τότε τι θα φορολογήσετε. Πριονίζετε το αδύνατο κλαδί πάνω στο οποίο κρατιέται ολόκληρη η ελληνική οικονομία.

-- Και, επί πλέον, φρενάρετε την οικοδομική δραστηριότητα. Που δίνει απασχόληση και εισόδημα σε 150 επαγγελματικούς κλάδους. Και έσοδα στο κράτος από τη φορολόγησή τους.

Έτσι δεν καταπολεμάτε τη σπατάλη. Προκαλείτε ασφυξία σε ζωτικές λειτουργίες της Οικονομίας.

-- Επίσης, σας καλούμε συνεχώς να πάρετε μέτρα τόνωσης της οικονομίας. Να δώσετε ανάσα στις αγορές. Αφού δεν μπορούμε να αποφύγουμε μέτρα που προκαλούν ύφεση, τουλάχιστον να δώσουμε ένααντιστάθμισμα τονωτικών ενέσεων, να μείνει ζωντανή η οικονομική δραστηριότητα. Για να παράγει εισόδημα για τους πολίτες και έσοδα για το κράτος.

Σας προτείναμε έγκαιρα μέτρα-ανάσες για την Οικονομία. Ήδη, με καθυστέρηση μηνών πήρατε δύο απ’ αυτά: Την ενεργοποίηση του ΤΕΜΠΜΕ ώστε οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να μπορέσουν χαμηλότοκα να ξεπληρώσουν τις οφειλές τους προς το δημόσιο και τη διαδικασία για την βιοκλιματική βελτίωση των σπιτιών.

Σας προτείναμε 23 μέτρα-ανάσες. Πήρατε με καθυστέρηση μόνο δύο. Πάρτε τα όλα! Έχουν μηδενικό ή πολύ χαμηλό κόστος. Και φέρνουν πολλαπλάσια έσοδα. Δεν είναι μέτρα ανάπτυξης αυτά. Δεν προτείναμε αναπτυξιακή στρατηγική ακόμα. Γιατί προφανώς δεν είναι η ώρα τώρα. Μια τέτοια στρατηγική, σας το λέμε από σήμερα, θα συμπεριλάμβανε μείωση φορολογικών βαρών κι απελευθέρωση της οικονομίας από στρεβλώσεις. Όμως, δεν είναι αυτά τα μέτρα που προτείνουμε σήμερα. Σήμερα προτείνουμε μέτρα που θα κρατήσουν την οικονομία ζωντανή. Όχι μέτρα που θα αλλάξουν το μοντέλο. Αυτά θα έλθουν αργότερα.

Αλλά για να υπάρξει αυτό το «αργότερα», πρέπει να επιβιώσουμε σήμερα.

-- Όσο νωρίτερα λαμβάνατε τα μέτρα μείωσης του ελλείμματος τόσο λιγότερο οδυνηρά θα ήταν.

-- Όσο νωρίτερα πάρετε μέτρα για τόνωση της αγοράς, τόσο πιο σύντομη θα είναι η ύφεση και τόσο πιο αποτελεσματικά τα υπόλοιπα μέτρα.

Αλλά εσείς χάνετε χρόνο.

Δεν σας το λέμε εμείς μόνο.

Σας το λένε και δικά σας στελέχη. Κορυφαία στελέχη.

Γιατί έτσι σκοτώνετε την ψυχολογία της αγοράς

Όταν η μισή αγορά είναι ψυχολογία!

Συμπερασματικά λοιπόν:

-- Η υπερχρέωση της Ελλάδας την οποία πληρώνουμε δεν είναι έργο της Νέας Δημοκρατίας, είναι διαχρονικό έργο των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ. Αυτή την υπερχρέωση πληρώνουμε τώρα. Φταίει και η Νέα Δημοκρατία που πολλές φορές διαχειρίστηκε αυτό το σύστημα, αντί να το αλλάξει. Αλλά ήταν το ΠΑΣΟΚ που το δημιούργησε…

-- Το διογκωμένο δημόσιο τομέα – που είναι πενταπλάσιος απ’ ό,τι θα όφειλε να είναι σε μιαν ευρωπαϊκή χώρα – επίσης δεν το δημιούργησε η Νέα Δημοκρατία. Αυτή τη διόγκωση που κατέστησε το δημόσιο τομέα ανεξέλεγκτο, πανάκριβο και αναποτελεσματικό πληρώνουμε τώρα. Ούτε αυτό το δημιούργησε η Νέα Δημοκρατία. Είναι επίσης διαχρονικό δημιούργημα του ΠΑΣΟΚ. Φταίει, βέβαια, και η Νέα Δημοκρατία που όταν είχε την ευκαιρία δεν το περιόρισε. Ή μάλλον το περιόρισε πολύ λιγότερο απ’ ότι θα ’πρεπε, γιατί δίστασε, αλλά και γιατί το ΠΑΣΟΚ αντέδρασε λυσσαλέα. Γιατί δικό του δημιούργημα ήταν κι αυτό…

-- Τα αυξημένα spreads επί των ημερών του ΠΑΣΟΚ κυριάρχησαν, όχι επί των ημερών της Νέας Δημοκρατίας…

-- Το αδιέξοδο του πανάκριβου δανεισμού επί των ημερών του ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκε επίσης, όχι επί των ημερών της Νέας Δημοκρατίας…

-- Η αρνητική ψυχολογία και το σύνδρομο του «Τιτανικού» επί των ημερών του ΠΑΣΟΚ δημιουργήθηκαν, και με ευθύνη του. Όχι επί των ημερών της Νέας Δημοκρατίας.

-- Και τέλος βρεθήκατε στην εξουσία, επειδή εσείς εκβιάσατε εκλογές.

Ποιος «λιποτάκτησε», λοιπόν, κύριε Παπανδρέου;

Εσείς εκβιάσατε προσφυγή στις εκλογές. Το ξεχάσατε; Και μάλιστα με πρόσχημα τη συνταγματικότητα του οποίου αμφισβήτησε δημόσια δικό σας στέλεχος, ο συνταγματολόγος Δημήτρης Τσάτσος…

-- Και τα μέτρα που παίρνετε σήμερα, είναι πολύ χειρότερα από εκείνα που καταγγέλλατε τον περασμένο Σεπτέμβριο, γιατί θελήσατε να περάσετε μια ακόμα χρονιά παροχών από δανεικά. Αλλά ήλθε η επίθεση των αγορών και χάλασε τα σχέδιά σας…

Θελήσατε να διασώσετε το σύστημα που εσείς εδραιώσατε και στα χέρια σας έμελλε να καταρρεύσει. Και κοντέψατε, να οδηγήσετε την Ελλάδα σε χρεοκοπία…

Τέλος, δύο λόγια για το φορολογικό νομοσχέδιο:

Δίνετε, υποτίθεται, «ελαφρύνσεις» σε όσους έχουν εισόδημα μέχρι 40 χιλιάδες ευρώ. Οι ελαφρύνσεις αυτές κορυφώνονται σε όσους έχουν εισόδημα 22 χιλιάδες ευρώ. Αυτή η «μέγιστη ελάφρυνση» ξέρετε πόσο φτάνει; Μόλις τα 340 ευρώ το χρόνο! Κι αυτά τα χρήματα τα έχετε ήδη πάρει πίσω πολλαπλά με την αύξηση της έμμεσης φορολογίας του ΦΠΑ, το φόρο στα καύσιμα κλπ. Αν τέτοια είναι η «μέγιστη φόρο-ελάφρυνση» καταλαβαίνει κανείς τι γίνεται με όλους τους υπόλοιπους φορολογούμενους…

Η Ελλάδα μέχρι πριν ένα μήνα περίπου ήταν 20η σε τιμή αμόλυβδης σε όλη την Ευρώπη. Σήμερα είναι τρίτη! Καταλαβαίνετε τι φορολογική αφαίμαξη γίνεται.

Τέλος το φορολογικό σας Νομοσχέδιο είναι και εξόχως αντί-αναπτυξιακό. Σε 108 σελίδες εισηγητική έκθεση, μόνο οι… δυόμισι σελίδες αναφέρονται σε αναπτυξιακά μέτρα. Κι αυτές σε γενικότητες περί «νεανικής επιχειρηματικότητας», «πράσινης ανάπτυξης», «ευρυζωνικότητας» και «ευρεσιτεχνιών».

Για να μη αναφερθώ σε αληθινές ακρότητες που περιέχει το φορολογικό σας Νομοσχέδιο, όπως ότι φορολογεί ως «εισόδημα» τις αποζημιώσεις απόλυσης! Είναι ανήθικο να θεωρείτε την αποζημίωση εισόδημα. Όπως είναι ανήθικο και ακραία αντικοινωνικό να θεωρείτε τα αναπηρικά καροτσάκια… «είδη πολυτελείας» και να τα φορολογείτε ανάλογα. Λές και είναι πολυτελή αυτοκίνητα…

Ορίστε και σχετική απόφαση διαμαρτυρίας του Συλλόγου Παραπληγικών…

[Σημείωμα 3]

Με δύο λόγια μειώνετε το διαθέσιμο εισόδημα πολλών και μειώνετε το πραγματικό εισόδημα όλων. Φέρνετε ύφεση, περισσότερη ύφεση κι άλλη ύφεση…

Τέλος, ανοίξατε το δρόμο για έξω-ευρωπαϊκές λύσεις που εμείς προσπαθούμε να αποφύγουμε.

Φέρατε την Ελλάδα σε πολύ δεινή θέση. Και τώρα φλερτάρετε με προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο…

Δεν παίζετε μόνο με τον ελληνικό δανεισμό. Παίζετε με τη θέση της χώρας στην Ευρώπη.

Και το χειρότερο, εξακολουθείτε, με αντιφατικές δηλώσεις, να επιτείνετε τη σύγχυση των διεθνών αγορών:

Μόλις την περασμένη Παρασκευή δηλώσατε ότι η Ελλάδα βρίσκεται πολύ κοντά στην αδυναμία δανεισμού. Πράγμα που ισοδυναμεί με αδυναμία αναχρηματοδότησης του χρέους, δηλαδή με χρεοκοπία. Την επομένη, το Σάββατο, δηλώσατε ότι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει...

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, τα spreads εκτινάχθηκαν ξανά πάνω από εκεί που βρίσκονταν πριν πάρετε τα τελευταία οδυνηρά μέτρα. Πάνω από τις 300 μονάδες…

Προσπαθήσατε να πιέσετε την Ευρώπη, αφήνοντας να διαφανεί ότι έχετε και την επιλογή να καταφύγετε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ώστε να τους αναγκάσετε να σας στηρίξουν για να μην πάτε στο ΔΝΤ.

Δεν σας τα λέμε μόνο εμείς. Σήμερα γνωστός κεντρικός αρθρογράφος σε εφημερίδα που στήριξε την παράταξή σας γράφει τα εξής:

Η ιστορία θα αναζητήσει κάποτε… τον λαμπρό εγκέφαλο που έμπλεξε στην υπόθεση το ΔΝΤ, είτε επειδή το θεωρούσε σωστό είτε επειδή πίστευε ότι θα το χρησιμοποιούσε ως μπλόφα για να πείσει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τελικά το ΔΝΤ απεδείχθη περίπου αυτοεκπληρούμενη προφητεία: Λέγε-λέγε το βάλαμε στο παιγνίδι…

Τα ίδια λέει και ο διεθνής Τύπος. Τα ίδια λένε και δικοί σας υπουργοί.

Άλλωστε στις 11 Φεβρουαρίου στο Κοινό ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής, οι Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν υποσχεθεί ότι αν λαμβάνατε επί πλέον μέτρα περιστολής του ελλείμματος, θα βοηθούσαν την Ελλάδα. Τα μέτρα τα λάβατε. Εκείνοι το αναγνώρισαν επανειλημμένα και δημόσια. Που είναι η στήριξή τους; Γιατί δεν τους ζητάτε να τιμήσουν την υπόσχεσή τους και την υπογραφή τους;

Αυτό λέει και Σαρκοζύ. Εσείς μπερδέψατε λίγο Ευρώπη με λίγο ΔΝΤ, αντί να εστιάσετε την πίεσή σας στη δική τους υποχρέωση, στη δική τους υπογραφή.

Είναι αλήθεια, βέβαια, ότι οι περισσότεροι Ευρωπαίοι δεν θα ήθελαν να πάει μια χώρα της Ευρωζώνης στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αλλά υπάρχουν και κάποιοι που ίσως θα το ήθελαν. Χώρια που όσοι το θέλουν, μπορεί να είναι ισχυροί κύκλοι μέσα σε μια μεγάλη χώρα, όπως η Γερμανία…

Και τώρα κινδυνεύουμε να συνεργαστούν Ευρώπη και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να μας δανείσουν. Αντί να χρησιμοποιήσετε τον ένα διεθνή θεσμό ως μέσο για να πιέσετε τον άλλο, προκαλέσατε την πιθανή συνεργασία τους! Που επίσης απεύχομαι…

Γιατί αυτή η εμπλοκή δεν είναι καλή μακροχρόνια ούτε για την Ευρώπη, ούτε για το ευρώ, ούτε για την θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη.

Χώρια που τώρα σας θέτουν πρόσθετο όρο για ένα τέτοιο δανεισμό, να ζητήσετε τα χρήματα, δηλαδή να ομολογήσετε ότι δεν μπορεί η Ελλάδα να δανειστεί από τις αγορές με αποδεκτά επιτόκια.

Κι αν το κάνετε, θα σας δανείσουν, βέβαια, αλλά θα σας ζητήσουν νέα σκληρότερα μέτρα, άμεσα ή στο εγγύς μέλλον. Που δεν τα αντέχει ούτε η Κοινωνία, ούτε η Οικονομία…

Κι όλα αυτά, πριν ακόμα εφαρμοστούν τα σκληρά μέτρα που ήδη πήρατε και που επίσης δεν τα αντέχει ούτε η Οικονομία ούτε η Κοινωνία…

Για το καλό της χώρας, κάνω ότι μπορώ να αποτρέψω τα χειρότερα.

Λέω στους συνομιλητές μου στην Ευρώπη δύο πράγματα:

-- Ως πολιτικός ανησυχώ, για κοινωνικές εκρήξεις. Και γι’ αυτό προσπαθώ να αποκλείσω νέα σκληρά περιοριστικά μέτρα…

-- Ως οικονομολόγος ανησυχώ, για το φαύλο κύκλο ύφεσης, μεγαλύτερων ελλειμμάτων, ακόμα σκληρότερων μέτρων, ακόμα μεγαλύτερης ύφεσης, ακόμα μεγαλύτερων ελλειμμάτων…

Βρίσκω απέναντί μου ανθρώπους που καταλαβαίνουν απόλυτα τι τους λέω. Αλλά η Ευρώπη δεν είναι ένα πράγμα. Τα διαφορετικά κράτη έχουν διαφορετικές προτεραιότητες. Και η ελληνική κρίση ενεπλάκη ήδη στον εσωτερικό διάλογο και τις πολιτικές αντιθέσεις μεγάλων χωρών. Πράγμα που καθιστά πιο δύσκολη την βοήθεια. Χώρια που οι δικοί σας χειρισμοί και οι καθημερινές δηλώσεις δεν βοηθούν.

Προσπαθώ να επιτύχουμε δανεισμό με χαμηλότερο επιτόκιο. Νομίζω ότι θα τα καταφέρουμε.

Προσπαθώ ακόμα να αποφύγουμε εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Τα πράγματα εδώ τα έχετε κάνει δύσκολα.

Δεν αναφέρομαι σε λεπτομερή ανάλυση ως προς τις δυνατότητες παροχής εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης εγγυήσεων. Τόσο για το υφιστάμενο όσο και για το νέο χρέος. Εγγυήσεων που θα έλυναν μεγάλο μέρος του προβλήματός μας, και ιδιαίτερα θα μείωναν τα spreads και θα απέτρεπαν την πιστωτική ασφυξία.

Συμφωνώ κατ’ αρχήν με τη βασική λογική της πρότασης Μπαρόζο: Ο οποίος απορρίπτει την προοπτική του ΔΝΤ, επιμένει στην ανάγκη να βρεθεί ευρωπαϊκή λύση άμεσα γιατί αυτό επιβάλλει το καλό της ευρωζώνης - όχι μόνο της Ελλάδας - και προτείνει μηχανισμό Συντονισμένου διμερούς δανεισμού:

Ο μηχανισμός αυτός δεν παραβιάζει το άρθρο 125 της Ευρωσυνθήκης, που απαγορεύει τη «διάσωση» – γιατί είναι «διμερής» και «εθελοντικός» δανεισμός.

Προσπαθώ να αποφύγουμε νέα σκληρότερα μέτρα.

Προσπαθώ να σας πείσω ότι αν πάρουμε μέτρα τόνωσης, μέτρα-ανάσες, θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα στην περιστολή του ελλείμματος, ώστε να μη μπούμε σε φαύλο κύκλο μεγαλύτερης ύφεσης. Κι εδώ δεν βοηθάτε εσείς…

Εγώ, παρ’ όλα αυτά, και πάλι μεθαύριο στην Σύνοδο των αρχηγών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος θα κάνω το καθήκον μου…

Κύριε Παπανδρέου, έχετε γίνει πια εύκολος στόχος αντιπολίτευσης. Γιατί κάθε μέρα αποδεικνύετε ότι εκβιάσατε εκλογές χωρίς να έχετε κανένα σχέδιο.

Πραγματικά ο πειρασμός είναι πολύ μεγάλος, για όποιον θα ήθελε να αποδομήσει τη κυβέρνησή σας.

Δεν θα το κάνω σήμερα, λίγες μέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής…

Αλλά ούτε και θα σας αφήσω να ρίχνετε αλλού το φταίξιμο για ευθύνες αποκλειστικά δικές σας.

Πιστεύω ότι πέσατε θύματα του παραδοσιακού λαϊκισμού σας.

Τώρα το καταλάβατε, ελπίζω. Αλλά τώρα είναι κάπως αργά.

Αργά για την αξιοπιστία σας.

Όχι αργά για την Ελλάδα…

Σε ένα πράγμα συμφωνούμε.

Την Ελλάδα, δεν θα την αφήσουμε να χρεοκοπήσει.

Λάθη ξε-λάθη, δεν θα την αφήσουμε να χρεοκοπήσει…

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!