Η πρώτη «συνομιλία» στον κόσμο μεταξύ ανθρώπων και φαλαινών ίσως μας βοηθήσει να μιλήσουμε με εξωγήινους


Οι ερευνητές μελετούν τα συστήματα επικοινωνίας των φαλαινών για να μάθουν πώς να ανιχνεύουν και να ερμηνεύουν εξωγήινα σήματα από το διάστημα.

Οι «συνομιλίες» με τη φάλαινα φυσητήρα παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες για το πώς οι άνθρωποι μπορεί μια μέρα να επικοινωνούν με τη ζωή πέρα ​​από τη Γη, ισχυρίζεται νέα έρευνα.

Ερευνητές από το Ινστιτούτο SETI, το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια Ντέιβις και το Ίδρυμα Φάλαινας της Αλάσκας «συζήτησαν» πρόσφατα με μια καμπουροφάλαινα που ονομάζεται Τουέιν χρησιμοποιώντας ένα υποβρύχιο ηχείο και κατέγραψαν μια κλήση «επαφής». Η φάλαινα ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα των ερευνητών κάνοντας κύκλους στο σκάφος της ομάδας μόλις άκουσε την κλήση επαφής.

Εάν έχετε δεί το Star Trek, αυτό θυμίζει τρομερά εκείνη την ταινία στην οποία το πλήρωμα λαμβάνει μεταδόσεις από εξωγήινες φάλαινες που μπορούν να αποκωδικοποιηθούν μόνο υποβρύχια. Και στην πραγματικότητα, αντικατοπτρίζοντας τις επιστημονικές μας φαντασιώσεις, αυτή η επίδειξη της επικοινωνίας μεταξύ των ειδών έχει επιπτώσεις στην αναζήτηση εξωγήινης νοημοσύνης (SETI), σύμφωνα με το Ινστιτούτο SETI.

«Πιστεύουμε ότι αυτή είναι η πρώτη τέτοια επικοινωνιακή ανταλλαγή μεταξύ των ανθρώπων και των φαλαινών στη «γλώσσα» της καμπούροφάλαινας», είπε η Brenda McCowan, επικεφαλής της μελέτης.

Όπως και ο τρόπος με τον οποίο τα πληρώματα των αστροναυτών προσομοιώνουν αποστολές στον Άρηή στο φεγγάρι στη Γη, η ομάδα Whale-SETI μελετά συστήματα επικοινωνίας με την καμπουροφάλαινα για να κατανοήσει καλύτερα τον τρόπο ανίχνευσης και ερμηνείας σημάτων από το διάστημα. Τα ευρήματά τους μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη φίλτρων που μπορούν να εφαρμοστούν σε οποιαδήποτε εξωγήινα σήματα λαμβάνονται.

«Λόγω των σημερινών περιορισμών στην τεχνολογία, μια σημαντική υπόθεση της αναζήτησης εξωγήινης νοημοσύνης είναι ότι οι εξωγήινοι θα ενδιαφέρονται να έρθουν σε επαφή και έτσι να στοχεύσουν τους ανθρώπινους δέκτες», δήλωσε η Laurance Doyle, συγγραφέας της μελέτης από το Ινστιτούτο SETI. «Αυτή η σημαντική υπόθεση υποστηρίζεται βεβαίως από τη συμπεριφορά των φαλαινών.

Η απάντηση του Twain σε κάθε κλήση αναπαραγωγής δείχνει ένα εξελιγμένο επίπεδο κατανόησης και αλληλεπίδρασης. Η καμπουροφάλαινα πλησίασε και έκανε κύκλους στο σκάφος της ομάδας μόλις άκουσε την κλήση επαφής που παιζόταν μέσω ενός υποβρύχιου ηχείου. Η αντιστοίχιση των διακυμάνσεων του διαστήματος μεταξύ κάθε κλήσης αντικατοπτρίζει ένα στυλ συνομιλίας που μοιάζει με άνθρωπο, σύμφωνα με τη μελέτη.

«Οι καμπουροφάλαινες είναι εξαιρετικά έξυπνες, έχουν πολύπλοκα κοινωνικά συστήματα, φτιάχνουν εργαλεία – δίχτυα από φυσαλίδες για να πιάνουν ψάρια – και επικοινωνούν εκτενώς τόσο με τραγούδια όσο και με κοινωνικές κλήσεις», δήλωσε ο Φρεντ Σαρπ, από το Ίδρυμα Φάλαινας της Αλάσκας.

Ως εκ τούτου, η εργασία με τις φάλαινες φυσητήρας προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για τη μελέτη της ευφυούς επικοινωνίας σε μη ανθρώπινα είδη. Η ομάδα θα εφαρμόσει αρχές της θεωρίας πληροφοριών για να αναπτύξει φίλτρα που μπορούν να βοηθήσουν στην επεξεργασία εξωγήινων σημάτων και στην αναζήτηση ευφυούς ζωής πέρα ​​από τη Γη.


https://hellas-now.com/proti-synomilia-ston-kosmo-metaxy-anthropon-falainon-isos/

https://www.bbc.com/reel/video/p0hp5111/listen-to-world-s-first-chat-between-humans-and-whales

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»