Το Voyager-1 στέλνει αναγνώσιμα δεδομένα ξανά από το βαθύ διάστημα

Έργο τέχνης της NASA: Ανιχνευτής VoyagerNASA
Έργο τέχνης: Ο ανιχνευτής Voyager-1 εκτοξεύτηκε από τη Γη το 1977

Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία λέει ότι το σκάφος Voyager-1 στέλνει και πάλι χρήσιμες πληροφορίες στη Γη μετά από μήνες ασυναρτησίες. 

Το 46χρονο διαστημόπλοιο της Nasa είναι το πιο μακρινό αντικείμενο της ανθρωπότητας.

Ένα σφάλμα υπολογιστή σταμάτησε να επιστρέφει αναγνώσιμα δεδομένα τον Νοέμβριο, αλλά οι μηχανικοί το έχουν πλέον επιλύσει.

Προς το παρόν, το Voyager αποστέλλει πίσω μόνο δεδομένα υγείας σχετικά με τα ενσωματωμένα συστήματα του, αλλά περαιτέρω εργασία θα πρέπει να επαναφέρει τα επιστημονικά όργανα στο διαδίκτυο.

Το Voyager-1 απέχει περισσότερο από 24 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα (15 δισεκατομμύρια μίλια) , τόσο μακρινά, που τα ραδιοφωνικά μηνύματά του χρειάζονται 22,5 ώρες για να φτάσουν σε εμάς.

«Το διαστημικό σκάφος Voyager-1 επιστρέφει χρησιμοποιήσιμα δεδομένα σχετικά με την υγεία και την κατάσταση των συστημάτων μηχανικής του επί του σκάφους», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η NASA.

«Το επόμενο βήμα είναι να επιτρέψουμε στο διαστημόπλοιο να αρχίσει να επιστρέφει ξανά επιστημονικά δεδομένα».

Το Voyager-1 εκτοξεύτηκε από τη Γη το 1977 σε μια περιοδεία στους εξωτερικούς πλανήτες, αλλά στη συνέχεια απλώς συνέχισε.

Κινήθηκε πέρα ​​από τη φυσαλίδα αερίου που εκπέμπεται από τον Ήλιο - μια περιοχή γνωστή ως ηλιόσφαιρα - το 2012 , και τώρα είναι ενσωματωμένο στο διαστρικό διάστημα, το οποίο περιέχει το αέριο, τη σκόνη και τα μαγνητικά πεδία από άλλα αστέρια.

Ένα κατεστραμμένο τσιπ έχει κατηγορηθεί για τα πρόσφατα δεινά του γερασμένου διαστημικού σκάφους.

Αυτό εμπόδισε τους υπολογιστές του Voyager να έχουν πρόσβαση σε ένα ζωτικό τμήμα κώδικα λογισμικού που χρησιμοποιείται για τη συσκευασία πληροφοριών για μετάδοση στη Γη.

Για κάποιο χρονικό διάστημα, οι μηχανικοί δεν μπορούσαν να έχουν κανένα νόημα από το Voyager, παρόλο που μπορούσαν να πουν ότι το διαστημόπλοιο λάμβανε ακόμα τις εντολές τους και κατά τα άλλα λειτουργούσε κανονικά.

Το πρόβλημα επιλύθηκε μετατοπίζοντας τον επηρεαζόμενο κώδικα σε διαφορετικές θέσεις στη μνήμη των υπολογιστών του ανιχνευτή.

Το Voyager-1 αναχώρησε από τη Γη στις 5 Σεπτεμβρίου 1977, λίγες μέρες μετά το αδελφό του διαστημόπλοιο, Voyager-2.

Ο πρωταρχικός στόχος του ζευγαριού ήταν να ερευνήσει τους πλανήτες Δία, Κρόνο, Ουρανό και Ποσειδώνα - μια εργασία που ολοκλήρωσαν το 1989.

Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς το βαθύ διάστημα, προς τη γενική κατεύθυνση του κέντρου του γαλαξία μας.

Η ισχύς τους προέρχεται από θερμοηλεκτρικές γεννήτριες ραδιοϊσοτόπων (RTG), οι οποίες μετατρέπουν τη θερμότητα από το πλουτώνιο σε διάσπαση σε ηλεκτρική ενέργεια. Η διαδικασία συνεχούς αποσύνθεσης σημαίνει ότι οι γεννήτριες παράγουν ελαφρώς λιγότερη ενέργεια κάθε χρόνο.

Το πόσο ακόμη μπορούν να συνεχίσουν τα Voyagers είναι αβέβαιο, αλλά οι μηχανικοί μέχρι τώρα έχουν πάντα καταλήξει σε στρατηγικές για να κάνουν μερικά επιπλέον χρόνια λειτουργίας.

Το Voyager-2 βρίσκεται λίγο πίσω από το δίδυμο του και κινείται ελαφρώς πιο αργά.

Απέχει λίγο περισσότερο από 20 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα (13 δισεκατομμύρια μίλια) από τη Γη.

Παρόλο που και οι δύο ταξιδεύουν με πάνω από 15 χλμ. ανά δευτερόλεπτο (9 μίλια/δευτερόλεπτα), δεν θα πλησίαζαν άλλο αστέρι για δεκάδες χιλιάδες χρόνια.

https://www.bbc.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»