Ισραήλ: «Η μεγαλύτερη σήραγγα της Χαμάς» ανακαλύφθηκε κοντά στα σύνορα της Γάζας

Δεκέμβριος 17, 2023. Ελλάδα.

Οι ισραηλινές δυνάμεις λένε ότι ανακάλυψαν μια ασυνήθιστα μεγάλη σήραγγα από σκυρόδεμα και χάλυβα που σχεδιάστηκε για τη μεταφορά φορτίου μαχητών από την πόλη της Γάζας στα σύνορα.

Η καταστροφή ή η απενεργοποίηση εκατοντάδων χιλιομέτρων υπόγειων σηράγγων και αποθηκών είναι μεταξύ των στόχων της επίθεσης του Ισραήλ, η οποία ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου μετά τις δολοφονίες και απαγωγές ενόπλων της Χαμάς σε πόλεις του νότου και βάσεις του Ισραηλινού Στρατού.

Σύμφωνα με το Reuters, μεταξύ των σημείων όπου επιτέθηκε η Χαμάς ήταν το συνοριακό πέρασμα Ερέζ μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και του Ισραήλ.

Ο ισραηλινός στρατός έδειξε στους δημοσιογράφους ένα μέρος που βρίσκεται 100 μέτρα νότια του σημείου ελέγχου και είναι κρυμμένο σε έναν λόφο με άμμο.

Αυτό το σημείο ήταν το άνοιγμα της εξόδου της σήραγγας και σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό θεωρείται το πιο σημαντικό έργο της Χαμάς.

Η σήραγγα εκτείνεται διαγώνια σε βάθος 50 μέτρων και έχει επεκταθεί με ηλεκτρικές συνδέσεις σε χώρο με σχετικά μεγάλο ύψος και πλάτος 3 μέτρα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο ναύαρχος Δανιήλ Χαγκάρι, ο επικεφαλής εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, δήλωσε ότι το πλήρες μήκος της σήραγγας είναι 4 χιλιόμετρα, που ήταν αρκετά για να φτάσει στα βόρεια της πόλης της Γάζας.

Χωρίς να αναφέρει εάν η Χαμάς χρησιμοποίησε τη σήραγγα για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, ο Χαγκάρι είπε ότι ήταν «η μεγαλύτερη σήραγγα που έχουμε βρει μέχρι στιγμής στη Γάζα… με στόχο να φτάσει στο πέρασμα του Ερέζ».

«Επενδύθηκαν εκατομμύρια δολάρια σε αυτή τη σήραγγα και χρειάστηκαν χρόνια για να κατασκευαστεί… για να περάσουν οχήματα μέσα από αυτήν», πρόσθεσε.

Η Χαμάς δεν απάντησε στο αίτημα του Reuters να σχολιάσει την είδηση.

Γενικά, οι σήραγγες που έχουν δείξει στα ΜΜΕ η Χαμάς ή ο ισραηλινός στρατός μετά την ανακάλυψή τους ήταν στενές και χαμηλές και σχεδιάστηκαν για την κίνηση ενόπλων ατόμων με τα πόδια. Αλλά η σήραγγα που έδειξε ο Χαγκάρι είχε περάσματα που έπεφταν κάθετα προς τα κάτω, κάτι που είπε ότι ήταν μέρος ενός ευρύτερου δικτύου.

Οι σήραγγες αποτελούν πρόκληση για τους Ισραηλινούς μηχανικούς, οι οποίοι ανησυχούν ότι τα δίκτυα μπορεί να κρατούν ομήρους τη Χαμάς. Αυτό μπορεί να επιβραδύνει τις ισραηλινές επιθέσεις.

 Επιθέσεις που προκάλεσαν μεγάλες απώλειες στους Παλαιστίνιους αμάχους και ανησύχησαν τις παγκόσμιες δυνάμεις.

Ο Χαγκάρι έδειξε στους δημοσιογράφους ένα βίντεο του Μοχάμαντ Σανουάρ, αδερφού του ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σανουάρ και ενός από τους κορυφαίους στελέχη της ομάδας, να κάθεται στη θέση του οδηγού και να οδηγεί μέσα στη σήραγγα, σύμφωνα με τον ίδιο.

Ισραηλινός ειδησεογραφικός ιστότοπος «Waynet» στις 29 Οκτωβρίου, ανέφερε ότι στρατιώτες σκότωσαν αρκετούς ενόπλους αφού εισήλθαν στο ισραηλινό έδαφος χρησιμοποιώντας μια σήραγγα. Το γραφείο του Χαγκάρι δεν απάντησε σε ερώτηση για το αν αυτό ήταν το ίδιο τούνελ που έδειξε.

https://echedoros.blog/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»