Αλβανία: Αποκαταστάθηκε η εικόνα του «Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Δημητρίου» του 19ου αιώνα στο Μπεράτι

Δεκέμβριος 17, 2023. Ελλάδα.

Ο ειδικός Έριον Λέζη ολοκλήρωσε την αποκατάσταση της εικόνας «Άγιος Γεώργιος και Άγιος Δημήτριος», η οποία θα εκτεθεί σύντομα στο Μουσείο Εικονογραφίας «Ονούφρι» στην ιστορική πόλη του Βερατίου.

Το κοινό θα μπορεί σύντομα να επισκεφτεί το Εικονογραφικό Μουσείο «Ονούφρι»  και να θαυμάσει την εικόνα, που είχε βρεθεί σχεδόν καταστραμμένη, με ανανεωμένα ζωντανά χρώματα. Την είδηση ​​ανακοίνωσε στα social media η υπουργός Πολιτισμού της Αλβανίας, Έλβα Μαργαρίτη.

«Ολοκληρώθηκε η αναστηλωτική παρέμβαση της εικόνας «Άγιος Γεώργιος και Άγιος Δημήτριος», μέρος του εικονογραφικού ταμείου στο Μουσείο «Ονούφρι» στο Μπεράτι.

 Η εικόνα ανήκει στα τέλη του XIX αιώνα, έργο ανώνυμου εκκλησιαστικού ζωγράφου.

Στη σκηνή φαίνεται η εικόνα δύο αγίων πάνω σε άλογα, όπου στα αριστερά ο Άγιος Γεώργιος καβάλα στο λευκό άλογο χτυπά τον δράκο με το δόρυ του, ενώ στα δεξιά ο Άγιος Δημήτριος καβάλα στο κόκκινο άλογο, ο οποίος έχει χτυπήσει τον ξαπλωμένο ειδωλολάτρη στρατιώτη με το δόρυ μπροστά του.

Και οι δύο θριαμβευτικές φιγούρες πλαισιώνονται όμορφα μέσα σε ένα τοπίο. Ολόκληρο το εικονίδιο ξεχωρίζει για την ποικιλία των χρωμάτων του και το “έντονο φως” στην εικονογραφική τέχνη της εποχής.

Αυτά τα χρώματα ζωντάνεψαν χάρη στην αναστηλωτική παρέμβαση του αναστηλωτικού Έριον Λέζη και σύντομα θα εκτεθούν για τους επισκέπτες, στους χώρους του Μουσείου Εικονογραφίας «Ονούφρι», γράφει η Μαργαρίτη στα κοινωνικά δίκτυα.

https://echedoros.blog/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»