Πώς να υπολογίσετε την απόσταση με τον αντίχειρα σας


Ο αντίχειρας μπορεί να σας βοηθήσει να εκτιμήσετε μια απόσταση. Αρκεί να υπάρχει ένα σημείο αναφοράς.

Μια απλή πρακτική μπορεί να σας βοηθήσει να εκτιμήσετε την απόσταση που υπάρχει από εσάς έως ένα αντικείμενο ή κτίριο ή αξιοθέατο (κλπ): τεντώστε το χέρι σας και κρατήστε τον αντίχειρα μπροστά από το πρόσωπο σας.

Θέλετε να υπολογίσετε την απόσταση σας από ένα αντικείμενο -ή κτίριο-, αλλά δεν έχετε πρόχειρη κάποια συσκευή που μπορεί να σας βοηθήσει. Μην άγχεστε. Έχετε τον αντίχειρα σας και σήμερα θα αποκτήσετε και έναν απλό τρόπο, για να κάνετε τη δουλειά.

Η τεχνική περιλαμβάνει κάποια εκτίμηση που αφορά το ένστικτο. Όλα τα άλλα είναι μαθηματικά.

  • Κρατάτε τον αντίχειρα σας μπροστά από το πρόσωπο σας (με το χέρι τεντωμένο)
  • Κλείνετε το ένα μάτι
  • Ευθυγραμμίζετε τον αντίχειρά με αντικείμενο, για του οποίου το μέγεθος έχετε κάποια εικόνα (πχ ένα αυτοκίνητο)
  • Χωρίς να κουνήσετε τον αντίχειρα, κλείνετε το μάτι που είχατε ανοιχτό και ανοίγετε αυτό που είχατε κλειστό.
  • Θα νιώσετε σαν να βρίσκεται σε διαφορετική θέση ο αντίχειρας σας.
  • Υπολογίστε πόσο 'μετακινήθηκε', σχετικά με το αντικείμενο που κοιτάτε (το αυτοκίνητο που λέγαμε), μετρώντας από την αριστερή πλευρά της πρώτης 'εικόνας' έως την αριστερή της δεύτερης.
Η 'μετακίνηση' του αντικειμένου, όταν ανοίγουμε το κλειστό μάτι και κλείνουμε αυτό που ήταν ανοιχτό.
Η 'μετακίνηση' του αντικειμένου, όταν ανοίγουμε το κλειστό μάτι και κλείνουμε αυτό που ήταν ανοιχτό.  MATH IS FUN

Για παράδειγμα, αν το όχημα έχει πλάτος 4.5 μέτρα και ο αντίχειρας σας φαίνεται πως 'κουνήθηκε' κατά το μισό αυτό μήκος, είστε στα 2.25 μέτρα. Πολλαπλασιάστε επί 10. Το αποτέλεσμα είναι η απόσταση μεταξύ του σημείου που είστε και του αυτοκινήτου.

Πώς λειτουργεί η μέτρηση με τον αντίχειρα

Η απόσταση των ματιών μας από τον αντίχειρα είναι περίπου 10 φορές η απόσταση μεταξύ των ματιών μας. Έτσι, η απόσταση από το αντικείμενο που είναι μακριά, είναι περίπου 10 φορές το πλάτος της διαφοράς που υπάρχει στη 'μετακίνηση' του αντικειμένου όταν αλλάζουμε το μάτι που έχουμε κλειστό. Αυτό λειτουργεί επειδή τα τρίγωνα είναι παρόμοια και έτσι τα σχετικά μήκη είναι τα ίδια.

Η Beth Skwarecki που επιβεβαίωσε τη συγκεκριμένη μέθοδο, είναι συντάκτης υγείας και επιστήμης στο Lifehacker.

Πριν γράψει το άρθρο, δοκίμασε πολλές φορές την πρακτική, έχοντας μαζί της ένα μέτρο και ένα λέιζερ που μετρά αποστάσεις, για να επαληθεύσει το αποτέλεσμα.

Μεταξύ άλλων, στάθηκα στην κουζίνα και κοίταξα την τηλεόραση που ήταν στο άλλο δωμάτιο. Το πλάτος της τηλεόρασης ήταν 1.2 μέτρα. Ο αντίχειρας μου είχε 'μετακινηθεί' λίγο περισσότερο από τη μισή απόσταση. Άρα η τηλεόραση ήταν στα 6 μέτρα μακριά μου. Το λέιζερ έδειξε 7.62. Δεν τα πήγα κι άσχημα”. Ανάλογη ήταν η διαφορά και άλλων μετρήσεων που έκανε εντός του σπιτιού.

“Ο λόγος που 'πιάνει' αυτό το κόλπο είναι ότι η απόσταση από το μάτι μας μέχρι τον αντίχειρα είναι περίπου 10 φορές η απόσταση από το ένα μάτι στο άλλο. Το μέτρησα και αυτό, κοιτάζοντας στον καθρέφτη με μια μεζούρα μπροστά στο πρόσωπο μου. Οι κόρες μου απέχουν μεταξύ τους 5.842 εκατοστά. Η απόσταση από το σημείο μεταξύ των φρυδιών μου μέχρι τον τεντωμένο αντίχειρα είναι 59.69 εκατοστά. Ο συντελεστής είναι στο 10.2 -πολύ κοντά στο 10 που μου είχαν πει”.

Τονίζει ότι η μέθοδος δεν δίνει στο 100% την ακρίβεια της απόστασης, αλλά μπορεί να λειτουργήσει ως εργαλείο εκτίμησης.

Για την ιστορία, στο Math is Fun που δημοσίευσε τη μέθοδο, μπορείτε να βρείτε το μήκος διαφόρων αντικειμένων που ενδεχομένως να σας φανούν χρήσιμα και να προσθέσετε αυτά που θέλετε να μάθετε.

Τα μικρά αυτοκίνητα είναι στα 4 μέτρα, τα μεγάλα στα 5, ενώ το πλάτος είναι στα 1.8 μέτρα. Το πλάτος ενός μικρού σπιτιού είναι στα 8 μέτρα και κάθε όροφος μεγάλου κτιρίου είναι στα 3.5 μέτρα.

https://www.news247.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!