Ανακαλύφθηκε μια υπερ-Γη που ίσως διαθέτει ωκεανό (βίντεο)


Ενας από τους πλέον κοινούς τύπους πλανητών στο Σύμπαν είναι πλανήτες με μάζα 2-10 φορές μεγαλύτερη από αυτή της Γης. Σχεδόν όλα τα πλανητικά συστήματα που έχουν εντοπιστεί διαθέτουν τουλάχιστον ένα τέτοιο πλανήτη ο οποίος έχει λάβει από την επιστημονική κοινότητα την ονομασία «Υπερ-Γη» ή «Υπερ-Γαία».

Ερευνητική ομάδα με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Astronomical Journal» παρουσιάζει την ανακάλυψη μιας υπερ-Γης η οποία παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ο εξπωλανήτης βρίσκεται σε απόσταση 100 ετών φωτός από τη Γη και ανήκει στο δυαδικό σύστημα ΤΟΙ-1452. Τα δύο άστρα του συστήματος ανήκουν στην κατηγορία των ερυθρών νάνων και ολοκληρώνουν μια περιστροφή το ένα γύρο από το άλλο σε περίπου 1,400 έτη. Ο εξωπλανήτης βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το ένα από τα δύο άστρα ολοκληρώνοντας μια περιστροφή κάθε 11 μέρες.

Ο πλανήτης που ονομάστηκε TOI-1452b είναι περίπου 1,7 φορές μεγαλύτερος από τη Γη και σύμφωνα με τους ερευνητές παρά την κοντινή του απόσταση από το άστρο του μπορεί να διαθέτει συνθήκες φιλικές στη ζωή.

UNIVERSITÉ DE MONTRÉAL

«Ο πλανήτης βρίσκεται σε απόσταση τέτοια από το μητρικό του άστρο ώστε η θερμοκρασία που αναπτύσσεται σε αυτόν να επιτρέπει την παρουσία νερού σε υγρή μορφή στην επιφάνεια του. Ο TOI-1452b είναι ένας από τους πιθανότερους υποψήφιους εξωπλανήτες που γνωρίζουμε οι οποίοι μπορεί να διαθέτουν ένα ωκεανό» αναφέρει ο Σαρλ Καντιέ, του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ και μέλος της ερευνητικής ομάδας.

https://naftemporiki.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»