Οι αμερικανοί βλέπουν ραγδαίες εξελίξεις έως τα μέσα Μαίου-Προσάρτηση Donetsk, Luhansk, Kherson από Ρωσία;



 Με τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Μόσχας και Κιέβου να έχουν «παγώσει» και με τη στόχευση τόσο της Δύσης όσο και της Ρωσίας για το ποια θα είναι η επόμενη ημέρα στην ουκρανική κρίση να παραμένει εξαιρετικά θολή, οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πως απώτερος στόχος του προέδρου Putin είναι να προχωρήσει στην προσάρτηση ουκρανικών εδαφών και συγκεκριμένα των Λαϊκών Δημοκρατιών του Donetsk και του Luhansk, όπου ήδη υπάρχει έντονο φιλορωσικό στοιχείο.


Όπως αναφέρουν οι Αμερικάνοι, η προσάρτηση τους αναμένεται να γίνει μέσω δημοψηφισμάτων στις δύο αυτές Λαϊκές Δημοκρατίες εντός του Μαΐου ενώ παράλληλα διατυπώνεται η εκτίμηση πως σειρά θα πάρει και η περιφέρεια της Kherson – βόρεια της Κριμαίας -, την οποία ήδη ελέγχουν οι ρωσικές δυνάμεις και όπου ήδη χρησιμοποιείται το ρούβλι για τις συναλλαγές των πολιτών.



Όπως μεταδίδει το CNN, η 9η Μαΐου, γνωστή ως «Ημέρα της Νίκης» για τη Ρωσία, αφορά στην ήττα των Ναζί το 1945. Δυτικοί αξιωματούχοι πίστευαν εδώ και καιρό ότι ο Putin θα εκμεταλλευόταν τη συμβολική σημασία της ημέρας για να ανακοινώσει είτε μια νίκη στην Ουκρανία, είτε μια μεγάλη κλιμάκωση των εχθροπραξιών, είτε και τα δύο.

Οι αξιωματούχοι έχουν αρχίσει να επεξεργάζονται το σενάριο, όπου ο Putin ανακοινώνει και επισήμως τον πόλεμο στην Ουκρανία, στις 9 Μαΐου. Μέχρι σήμερα, ο Ρώσος πρόεδρος επιμένει ότι στην Ουκρανία διεξάγει μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» για την αποναζιστικοποίηση της χώρας, απορρίπτοντας τα περί «εισβολής» ή «πολέμου».



«Νομίζω ότι θα προσπαθήσει να απομακρυνθεί από την “ειδική επιχείρηση” του» δήλωσε -την περασμένη εβδομάδα- ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, Ben Wallace. «Έχει στρώσει το έδαφος για να μπορεί να πει “κοιτάξτε, αυτός τώρα είναι ένας πόλεμος κατά των Ναζί και αυτό που χρειάζομαι είναι περισσότερο κόσμο, βασικά χρειάζομαι περισσότερους αναλώσιμους».

Σύμφωνα με το CNN, μια επίσημη κήρυξη πολέμου στις 9 Μαΐου θα μπορούσε ενδεχομένως να στηρίξει τη λαϊκή στήριξη για την εισβολή. Επίσης, θα μπορούσε να επιτρέψει στον Putin να κινητοποιήσει τις εφεδρικές δυνάμεις και να προχωρήσει σε επιστράτευση. Σύμφωνα με τους δυτικούς αξιωματούχους, η Ρωσία χρειάζεται απεγνωσμένα επιπλέον δυνάμεις στην Ουκρανία λόγω της αυξανόμενης έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού. Δυτικοί και Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν υπολογίσει ότι τουλάχιστον 10.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία από τότε που η Ρωσία άρχισε την εισβολή.

https://directus.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»