Άσχημα νέα για τους κυνηγούς εξωγήινων: Ίσως μάθουμε σε 400.000 χρόνια αν υπάρχουν, λένε οι επιστήμονε


 Πότε θα μάθουμε εάν υπάρχει εξωγήινη ζωή; Οι επιστήμονες έχουν αρχίσει να εξετάζουν την απάντηση σε αυτό το αιώνιο ερώτημα.

Πρόσφατα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου ανακοίνωσαν ένα σχέδιο να στείλουν ένα ραδιοφωνικό μήνυμα κάπου μακριά στο σύμπαν, το οποίο θα περιλαμβάνει τη θέση της Γης.

Μια ξεχωριστή έρευνα ωστόσο υπολόγισε το πότε θα μπορούσαμε να έχουμε απάντηση σε αυτό το σήμα, με τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις, από τους ειδικούς του Πανεπιστημίου του Πεκίνου, να κυμαίνονται γύρω στα... 2.000 χρόνια από σήμερα.

Μια άλλη έρευνα, του 2020 από το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ, πάντως, υπολόγιζε ότι είναι πιθανό να υπάρχουν έως και 36 νοήμονες πολιτισμοί εξωγήινων στον δικό μας γαλαξία. Αυτό υπολογίστηκε με βάση τη δομή του γαλαξία και την πιθανότητα να υπάρχουν πλανήτες παρόμοιοι με τη Γη, που να μπορούν να φιλοξενήσουν ζωή.

Και οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Πεκίνου αξιοποίησαν παρόμοιες μεθόδους για τις μετρήσεις τους, υπολογίζοντας τους πιθανούς κατοικήσιμους πλανήτες και το κάθε πότε θα μπορούσε να δημιουργηθεί ζωή σε αυτούς - και τον χρόνο βεβαίως που αυτή η ζωή θα μπορούσε να εξελιχθεί σε πολιτισμό. Υπολογίστηκε επίσης το γεγονός ότι ένας πλανήτης δεν μπορεί να φιλοξενήσει ζωή παρά έπειτα από ορισμένο χρόνο ζωής του -όπως άλλωστε συνέβη και με τη Γη.

Ενδεικτικός πίνακας με τους υπολογισμούς των ερευνητών

Αυτά τα δεδομένα εισήχθησαν σε υπολογιστικά μοντέλα με βάση συγκεκριμένα σενάρια και παραμέτρους, από τα οποία προέκυψε το αισιόδοξο και το απαισιόδοξο σενάριο.

Το απαισιόδοξο σενάριο φτάνει τα... 400.000 χρόνια.

https://www.iefimerida.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»