Μεγάλος θησαυρός στη Νεκρόπολη της Σακκάρα: Βρήκαν 250 μούμιες στις σαρκοφάγους τους

                Μεγάλος θησαυρός στη Νεκρόπολη της Σακκάρα: Βρήκαν 250 μούμιες στις σαρκοφάγους τους και πολλά αγάλματα (AP Photo/Amr Nabil)

Μεγάλος θησαυρός στη Νεκρόπολη της Σακκάρα: Βρήκαν 250 μούμιες στις σαρκοφάγους τους και πολλά αγάλματα (AP Photo/Amr Nabil)

Οι Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν άλλη μια μεγάλη συλλογή ανεκτίμητων αντικειμένων από τη Νεκρόπολη της Σακκάρα, έναν πλούσιο χώρο κοντά στο Κάιρο που πιθανότατα κρύβει ακόμα ανείπωτα μυστικά. Τη Δευτέρα παρουσιάστηκαν δεκάδες νεοανακαλυφθέντα, όμορφα διακοσμημένα φέρετρα ή σαρκοφάγοι, που εξακολουθούσαν να είναι σφραγισμένα με τους ιδιοκτήτες τους μουμιοποιημένους μέσα, μαζί με δεκάδες χάλκινα αγάλματα.

Η μεγάλη αποκάλυψη της Δευτέρας, με τα ευρήματα παρατεταγμένα μπροστά από τη βαθμιδωτή πυραμίδα του Τζοσέρ της Σακκάρα, ήταν η πέμπτη από τους αρχαιολόγους που εργάζονται στην περιοχή από το 2018.

Οι τελευταίες ανακαλύψεις, συμπεριλαμβανομένων περίπου 250 ακόμη σφραγισμένων σαρκοφάγων, προέρχονται από το «Νεκροταφείο των Ιερών Ζώων» στη Σακκάρα, ανέφερε στο CBS News ο Mostafa Waziri, γενικός γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου. Έχουν πλέον ανακαλυφθεί στο νεκροταφείο περισσότερα από 450 διακοσμημένα, σφραγισμένα φέρετρα που περιέχουν μούμιες σε καλή κατάσταση και χρονολογούνται περίπου 2.500 χρόνια πριν.

Ο χώρος του νεκροταφείου στη Σακκάρα ονομαζόταν παλαιότερα «Μπουμπαστέιον», μια αναφορά στην αρχαία αιγυπτιακή θεά Μπαστ, η οποία λατρευόταν με τη μορφή γάτας. Πολλά από τα αγάλματα που ανακαλύφθηκαν αρχικά εκεί απεικόνιζαν τη θεά. Το 2019, ωστόσο, ο χώρος μετονομάστηκε σε «Νεκροταφείο Ιερών Ζώων», καθώς οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν και άλλα μουμιοποιημένα ζώα και αγάλματα άλλων αιγυπτιακών θεοτήτων, αναφέρει στο ίδιο μέσο ο δρ Mohamed Al Saidi, επικεφαλής της αποστολής.

Τα αντικείμενα που εκτέθηκαν τη Δευτέρα περιλάμβαναν περίπου 150 χάλκινα αγάλματα αιγυπτιακών θεοτήτων διαφόρων μεγεθών, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που απεικονίζουν τους θεούς Άνουβις, Όσιρις, Νεφερτέμ, Ίσιδα και Χάθορ.

«Η σημερινή ανακάλυψη επιβεβαιώνει ότι ο ναός δεν ήταν αποκλειστικά για τις γάτες, αλλά και για άλλες αιγυπτιακές θεότητες», δήλωσε επίσης ο Al Saidi.«Βρήκαμε δύο όμορφα ξύλινα αγάλματα με χρυσά πρόσωπα των θεοτήτων Ίσιδα και Νέφτιδα, που ονομάζονται προστάτες του φέρετρου», είπε για τα αντικείμενα που ανασύρθηκαν από ένα από τα φρεάτια ανασκαφής στο νεκροταφείο. «Βρίσκονταν σε καθιστή θέση δίπλα σε ένα φέρετρο, η μία από αυτές δίπλα στο κεφάλι του φέρετρου και η άλλη στα πόδια, σε μια θέση που ονομάζεται "οι θρηνούντες για τον νεκρό».

Μέσα στο ίδιο φέρετρο, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν έναν πάπυρο που πιστεύουν ότι μπορεί να έχει μήκος 10 μέτρα και να περιέχει κεφάλαια της «Αιγυπτιακής Βίβλου των Νεκρών». Ο πάπυρος έχει σταλεί σε εργαστήριο του Αιγυπτιακού Μουσείου για περαιτέρω εξέταση.

Το εργοτάξιο έχει μήκος σχεδόν 440 μέτρα και οι αρχαιολόγοι που εργάζονται εκεί έχουν πραγματοποιήσει ανασκαφές μόνο στα πρώτα 100 μέτρα, οπότε ο Al Saidi δήλωσε ότι το εργοτάξιο πιθανότατα έχει ακόμη πολλούς θησαυρούς να αποκαλύψει.


https://www.ethnos.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»