Οδοιπορικό «προσφυγικής μνήμης» στη Θράκη από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας

 

«Βρίσκομαι εδώ για να τιμήσω τον θρακικό ελληνισμό, για να τιμήσω τη μνήμη των προγόνων των σημερινών κατοίκων που πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία έφτασαν εδώ και μετέτρεψαν το συλλογικό πόνο σε πνοή ζωής» – Έβαψε πασχαλινά αυγά με παραδοσιακό τρόπο με γυναίκες από το Σουφλί Έβρου

Από την Αλεξανδρούπολη ξεκίνησε το πρωί της Μ. Πέμπτης 21 Απριλίου, η περιοδεία της Προέδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, στη Θράκη.

Την Πρόεδρο της Δημοκρατίας υποδέχτηκε στο Αεροδρόμιο «Δημόκριτος» ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολη Ιωάννης Ζαμπούκης. Πρώτος σταθμός της περιοδείας ήταν η ακριτική Πτελέα, ένα μικρό χωριό που συνορεύει με την Τουρκία και τη Βουλγαρία.

Πριν αναχωρήσει για τον βόρειο Έβρο, η κα Σακελαροπούλου ξεναγήθηκε στην έκθεση φωτογραφίας για την έμφυλη βία του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Αλεξανδρούπολης που αναπτύσσεται στις αίθουσες αναμονής και αναχωρήσεων του αεροδρομίου.

Η πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόκειται να κάνει ένα οδοιπορικό «προσφυγικής μνήμης» στη Θράκη, ξεκινώντας σήμερα Μ. Πέμπτη και τελειώνοντας το Μ. Σάββατο.

Σύμφωνα με την ίδια, το σκεπτικό της Προέδρου είναι να έρθει για να γνωρίσει μια περιοχή που παρουσιάζει ιδιαίτερο  ενδιαφέρον, αφού ποικίλει ανθρωπογεωγραφικά, επικοινωνώντας με πρόσωπα κάθε ηλικίας που αποτελούν την δυναμική του τόπου.

Διδυμότειχο: Γεύμα της ΠτΔ με πρόσωπα της τοπικής κοινωνίας

Παραδοσιακό γεύμα προς τιμήν της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου παρέθεσε ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου στο οποίο συμμετείχαν εκπρόσωποι Αρχών και πρόσωπα της τοπικής κοινωνίας από τους χώρους της τέχνης, του πολιτισμού, του αθλητισμού και του επιχειρείν.

Στο γεύμα παρακάθισαν ο Δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης, ο διοικητής του Δ’ Σώματος Στρατού Ιωάννης Τσιόπλος, ο διοικητής της ΧVI Μεραρχίας Θεόδωρος Χατζηγεωργίου, ο ερμηνευτής παραδοσιακών τραγουδιών Ευάγγελος Δημούδης, η πρόεδρος του Λαογραφικού Μουσείου Διδυμοτείχου Χρυσούλα Κυρούδη-Τσακιράκη, ο ηθοποιός Γιάννης Στάνκογλου, ο Χρήστος Παπαζηλάκης, εκπρόσωπος της βιομηχανίας γάλακτος «ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ», ο Ιωάννης Παυλούδης, εκπρόσωπος της μεταποιητικής βιομηχανίας τροφίμων Ελληνική Οικοαγροτική Α.Ε, ο Δημήτρης Αρβανιτίδης, δάσκαλος, η Αγγέλα Γιαννακίδου που ίδρυσε το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης, ο σκηνοθέτης Δημήτρης Κιτσικούδης, ο Πασχάλης Συριτούδης αστυνομικός διευθυντής Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, ο παγκόσμιος πρωταθλητής στο ακόντιο Κώστας Γκατσιούδης, ο Απόστολος Τσομπανούδης, από τα Εκκοκιστήρια Ερυθροπόταμου, ο επιχειρηματίας Ευάγγελος Ζησάκης και ο Σταμάτιος Τσίρνας, από τον κλάδο της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων.

Το γεύμα έγινε στο προαύλιο του ιερού ναού Αγίου Αθανασίου και προηγήθηκε ξενάγηση της κ. Σακελλαροπούλου από τον μητροπολίτη Διδυμοτείχου Δαμασκηνό. Νωρίτερα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε το Μουσείο Καραθεοδωρή στη Νέα Βύσσα και ξεναγήθηκε σε αυτό. Ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρής που καταγόταν από τη Νέα Βύσσα ήταν μαθηματικός που γνώρισε διακρίσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Έξω από το Μουσείο την κ. Σακελλαροπούλου υποδέχτηκαν κάτοικοι της Νέας Βύσσας με παραδοσιακές ενδυμασίες οι οποίοι τους πρόσφεραν δύο βιβλία και ένα επιστήθιο κόσμημα.

Αμέσως μετά επισκέφτηκε το 1ο ΕΠΑΛ Διδυμοτείχου όπου ξεναγήθηκε και συνομίλησε με τους μαθητές οι οποίοι διακρίθηκαν σε διαγωνισμό εικονικής επιχείρησης.

Πρώτος σταθμός της ΠτΔ ήταν ο οικισμός Πτελέα στο Δήμο Ορεστιάδας, που συνορεύει με την Τουρκία και τη Βουλγαρία, τιμώντας με αυτόν τον τρόπο τη μνήμη των προγόνων των σημερινών κατοίκων που έφτασαν πρόσφυγες στην περιοχή από τη Μικρά Ασία.

«Βρίσκομαι σήμερα εδώ, στον βόρειο Έβρο, για να τιμήσω τον θρακικό ελληνισμό που συνεχίζει την πορεία του μέσα στο χρόνο, με δύναμη και αξιοπρέπεια. Για να τιμήσω τη μνήμη των προγόνων των σημερινών κατοίκων που πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία έφτασαν εδώ και μετέτρεψαν το συλλογικό πόνο σε πνοή ζωής. Τους μνημονεύουμε με τιμή και περηφάνια και εμπνεόμαστε από το θετικό πνεύμα και το ακατάβλητο φρόνημά τους», δήλωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Η κ. Σακελλαροπούλου, σύμφωνα με το pameevro.gr έτυχε συγκινητικής υποδοχής από τους κατοίκους της Πτελέας ενώ ο πρόεδρος της κοινότητας Γιάννης Μερτζανίδης από την πλευρά του εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες για την επίσκεψή της, καθώς όπως τόνισε, είναι η πρώτη φορά που Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέπτεται το χωριό του. Κατά την άφιξή της μάλιστα, δύο παιδιά ντυμένα με παραδοσιακές φορεσιές την καλωσόρισαν θερμά και της προσέφεραν ένα μπουκέτο λουλούδια.

Παρόντες στην υποδοχή της ΠτΔ, ήταν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Δερμεντζόπουλος και Σταύρος Κελέτσης, καθώς και ο διευθυντής του Γραφείου Πολιτικών Υποθέσεων Θράκης του υπουργείου Εξωτερικών Συμεών Τέγος.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίες, συνομίλησε με τις γυναίκες του χωριού , οι οποίες μάλιστα την υποδέχθηκαν με παραδοσιακές ενδυμασίες χαρακτηριστικές της περιοχής απ όπου οι πρόγονοί τους έφθασαν στον Έβρο ως πρόσφυγες. Οι ίδιες μάλιστα, της προσέφεραν τοπικά προϊόντα ενώ της έδωσαν και «μυστικά» συνταγών για παραδοσιακά γλυκά και πίτες.

Σημειώνεται πως την Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνόδευε η Αγγέλα Γιαννακίδου, Ιδρύτρια του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια συζήτησης που είχε με την κ. Γιαννακίδου η ΠτΔ, επεσήμανε πως «η Θράκη είναι ένας ιδιαίτερος τόπος που σημαίνει πολλά για ολόκληρη τη χώρα, αλλά για την ίδια σημαίνει πολλά περισσότερα καθώς η περιοχή βρίσκεται μέσα στην καρδιά της».

Η κ. Σακελλαροπούλου συνομίλησε και με κατοίκους που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία, αντάλλαξε μαζί τους ευχές για το Πάσχα και φωτογραφήθηκε μαζί τους.

Σουφλί: Στην παραδοσιακή βαφή πασχαλινών αυγών συμμετείχε η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Στην παραδοσιακή βαφή πασχαλινών αυγών συμμετείχε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Σουφλί, τηρώντας το έθιμο της Μεγάλης Πέμπτης.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφτηκε ένα σπίτι στην αυλή του οποίου την υποδέχτηκαν τρεις γυναίκες -η Χρυσούλα Τσιαμίτα, η Βέρα Μιντιούρη και η Κούλα Τσιαντούκα – οι οποίες είχαν κάνει ήδη τη σχετική προετοιμασία και την ενημέρωσαν για τη διαδικασία.

Η κ. Σακελλαροπούλου πήρε θέση ανάμεσά τους και ανέλαβε και η ίδια ρόλο, ενώ ρωτούσε συνεχώς λεπτομέρειες για τη βαφή, τα χρώματα, την προέλευση τους και τα σχέδια πάνω στα αυγά.

Μόλις ολοκληρώθηκε η βαφή η Πρόεδρος της Δημοκρατίας χειροκρότησε την προσπάθεια των τριών γυναικών και αντάλλαξαν ευχές για το Πάσχα.

Οι τρεις γυναίκες εξέφρασαν τη χαρά τους για την επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας, της πρόσφεραν τοπικές παραδοσιακές πίτες, που είχαν φτιάξει, και φωτογραφήθηκαν μαζί της.

Η κ. Σακελλαροπούλου πήγε με τα πόδια στο σπίτι για τη βαφή και με τον ίδιο τρόπο αποχώρησε. Στη διάρκεια της διαδρομής χαιρέτισε ιδιοκτήτες και θαμώνες καταστημάτων, αντάλλαξαν ευχές για το Πάσχα κι ένας ανθοπώλης της πρόσφερε ανθοδέσμη.

Το βράδυ η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραστεί στην Ακολουθία των Παθών, στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου, στην οποία θα χοροστατήσει ο μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Σουφλίου Δαμασκηνός.

Τη Μ. Παρασκευή, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα βρεθεί στη Ροδόπη, όπου θα συμμετάσχει στην Ακολουθία και περιφορά του Επιταφίου στον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου στους Ασκητές.

https://fonirodopis.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»