Νέες απειλές κατά της Ταϊβάν από το Πεκίνο


 Με νέα αεροναυτικά γυμνάσια γύρω από την Ταϊβάν, το Πεκίνο αυξάνει την πίεση κατά της Ταϊπέι, με αποτέλεσμα να ενισχύονται οι ανησυχίες ότι η Κίνα θα μπορούσε να ακολουθήσει το παράδειγμα της Μόσχας και να εισβάλει στο νησί.

Εκπρόσωπος των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων δήλωσε τα γυμνάσια θα πραγματοποιηθούν στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας και γύρω από την Ταϊβάν. «Αυτή η επιχείρηση είναι μια απάντηση στο γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έστειλαν πρόσφατα λάθος μηνύματα για το ζήτημα της Ταϊβάν», δήλωσε  εκπρόσωπος του Κινεζικού στρατού.

Το Πεκίνο έχει εκφράσει έντονη διαμαρτυρία για την αιφνιδιαστική επίσκεψη στην Ταϊπέι, αντιπροσωπείας του Κογκρέσου με επικεφαλής τον ισχυρό Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκρέιχαμ, που συναντήθηκε μάλιστα με τον Πρόεδρο της Ταϊβάν, Τσάι Ινγκ-γουέν. «Τα κόλπα των Ηνωμένων Πολιτειών είναι εντελώς παράλογα και επικίνδυνα. Όποιος παίζει με τη φωτιά καίγεται», τόνισε ο Κινέζος στρατιωτικός εκπρόσωπος.

Στο ίδιο πνεύμα, εκπρόσωπος του Κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, τόνισε ότι τα γυμνάσια αποτελούν την «αντίδραση στην αρνητική δράση των ΗΠΑ και στην πρόσφατη επίσκεψη Αμερικανών γερουσιαστών» στην Ταϊβάν. Ο εκπρόσωπος κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι ευθύνονται για τις εντάσεις μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν  και προειδοποίησε: «Αν παίζεις με τη φωτιά, θα καταλήξεις να καείς», τόνισε και πρόσθεσε ότι «το ζήτημα της Ταϊβάν είναι «εσωτερικό ζήτημα» της Κίνας, που δεν επιτρέπει ξένες παρεμβάσεις.

Το Πεκίνο επιμένει να θεωρεί την Ταϊβάν ως αναπόσπαστο τμήμα της Κίνας και απορρίπτει κατηγορηματικά τέτοιες επίσημες επαφές μεταξύ ξένων αντιπροσωπειών και της κυβέρνησης στην Ταϊπέι.

Με την επίσκεψή τους, τα μέλη του Αμερικανικού Κογκρέσσου θέλησαν να επιδείξουν τη «σταθερή υποστήριξη» των ΗΠΑ στην Ταϊβάν, όπως τόνισε στη συνάντησή με τον Πρόεδρο Τσάι, ο γερουσιαστής Γκρέιχαμ.

Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής επέκρινε δριμύτατα το Πεκίνο και αναφέρθηκε επίσης στην πολιτική υποστήριξη της Κίνας προς τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στον πόλεμο της Ουκρανίας. «Η Κίνα θα πληρώνει υψηλότερο τίμημα για αυτό που κάνει σε όλο τον κόσμο», είπε ο Γκρέιχαμ και πρόσθεσε ότι «η υποστήριξη στον Πούτιν θα έχει κόστος».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ταϊβάν δήλωσε ότι «η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αποδεικνύει ότι οι δημοκρατίες πρέπει να ενισχύσουν τις συμμαχίες τους», δήλωσε ο πρόεδρος της Ταϊβάν. «Μαζί μπορούμε να αμυνθούμε απέναντι στις απειλές αυταρχικών συστημάτων που θέλουν να διαταράξουν την περιφερειακή ειρήνη», πρόσθεσε ο πρόεδρος Τσάι. 

https://naftemporiki.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»