Ξεκινάει η γεώτρηση της EXXON MOBIL στην κυπριακή ΑΟΖ παρά τις τουρκικές αντιδράσεις: Εκδόθηκε NAVTEX

 

Η παλτφόρμα της ExxonMobil στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ. Φωτογραφία ΧΡ. ΑΒΡΑΑΜΙΔΗΣ, PIO

Οι έντονες αντιδράσεις της Άγκυρας αλλά και το αρνητικό κλίμα στον κλάδο της ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο δεν έκαμψαν τη βούληση του αμερικανικού κολοσσού EXXON MOBIL να επανέλθει στο προσκήνιο των ενεργειακών στην Ανατολική Μεσόγειο, ξεκινώντας τις εργασίες για τη γεώτρηση στο Οικόπεδο 10 της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Την είδηση αοκάλυψε ο συνάδελφος Νίκος Μελέτης στην ιστοσελίδα Liberal.

Σύμφωνα με NAVTEX που εξέδωσε ο Σταθμός της Λάρνακας, «προπαρασκευαστικές εργασίες και γεωτρητικές εργασίες» θα πραγματοποιηθούν από τις 19 Νοεμβρίου έως τις 30 Ιανουαρίου στην περιοχή που ορίζεται από τις συντεταγμένες στο στίγμα του μεγάλου κοιτάσματος Γλαύκος που είχε εντοπίσει το 2019 η αμερικανική εταιρία.

Σύμφωνα με τις τότε ανακοινώσεις, το μέγεθος του κοιτάσματος υπολογίζονταν σε 5-8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια, κάτι που είχε προκαλέσει το ενθουσιασμό του αντιπροέδρου της EXXON MOBIL.

Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για το μεγαλύτερο κοίτασμα που είχε εντοπιστεί στην Κυπριακή ΑΟΖ και για τον λόγο αυτό οι Αμερικανοί επανέρχονται για νέα γεώτρηση η οποία θα επιβεβαιώσει την ακριβή εικόνα για το μέγεθος και την ποιότητα του κοιτάσματος.

Άλλωστε στις 17 Νοεμβρίου ο ανώτερος αντιπρόεδρος της αμερικανικής εταιρείας, Τζον Αρντίλ, είχε συνάντηση στην Κύπρο με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη. Οι δύο, σύμφωνα με ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών, συζήτησαν τις ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή.

Το σημείο στο οποίο θα γίνουν οι επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις της αμερικανικής εταιρείας Exxon Mobil.

Οι λεονταρισμοί της Τουρκίας

Η Τουρκία διατηρώντας το μοτίβο των απειλών, απαιτεί τη διακοπή όλων των ερευνών και γεωτρήσεων στην Κυπριακή ΑΟΖ ακόμη και στο Νότιο τμήμα του νησιού επικαλούμενη τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων. Με τον τρόπο αυτό η Άγκυρα απαιτεί ουσιαστικά την αναστολή της άσκησης κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, εάν δεν έχει προηγουμένως εξασφαλίσει την έγκριση της Άγκυρας.

Παρά τους λεονταρισμούς της Τουρκίας θεωρείται εντελώς απίθανο να επιχειρηθεί η παρενόχληση των πλοίων της EXXON MOBIL, όπως είχε γίνει με το γεωτρύπανο της ιταλικής ΕΝΙ.

Αντιθέτως, θεωρείται πολύ πιθανό να στείλει είτε ερευνητικό είτε γεωτρύπανο στο Οικόπεδο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ στο οποίο (στο νότιο τμήμα του) έχει εντοπισθεί το κοίτασμα ΚΑΛΥΨΩ από την Κοινοπραξία TOTAL/ENI, επιχειρώντας έτσι τετελεσμένα. Βεβαίως, μια τέτοια κίνηση θα προκαλέσει και πάλι σοβαρή κρίση στις ευρωτουρκικές σχέσεις, ενώ θα πρέπει να αναμένεται και αντίδραση τόσο της Γαλλίας όσο και της Ουάσιγκτον.

  • Η Κυπριακή NAVTEX:

19 1400 UTC NOV 2021
JRCC LARNACA/CYPRUS RADIO

NAV WRNG NW 397/21

PREPARATION WORKS AND DRILLING OPERATIONS WILL BE CONDUCTED
FROM 19 NOV 2021 UNTIL 30 JAN 2022 IN
THE AREA BOUNDED BY THE FOLLOWING COORDINATES:

A. 33-37N 031-22E
B. 33-37N 032-11E
C. 33-17N 032-11E
D. 33-17N 031-22E

ALL SHIPS ARE REQUESTED TO SAIL WITH CAUTION IN THE AFOREMENTIONED AREA.

CANCEL THIS MESSAGE ON 31 0100 UTC JAN 2022.
JRCC LARNACA/CYPRUS RADIO/5BA

Πληροφορίες από την ιστοσελίδα liberal / Hellas Journal

https://www.anixneuseis.gr



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!