Η Τουρκία μεταφέρει από τα ξημερώματα με επιβατικά αεροπλάνα εκατοντάδες τζιχαντιστές στη Λιβύη

Το πρωί του Σαββάτου η αεροπορική εταιρεία «Libyan Wings» καταγγέλλεται ότι μετέφερε αεροπορικώς 200 τζιχαντιστές της οργάνωσης Φαϊλάκ Αλ Σαμ της Συρίας από την Κωνσταντινούπολη στην Τρίπολη της Λιβύης, για να υποστηρίξουν την ισλαμική κυβέρνηση του Φαγιέζ Αλ Σαράτζ.
Όπως γράφει στον λογαριασμό του στο Twitter ο αμυντικός συντάκτης και αναλυτής, Μπαμπάκ Ταγκβάε, η αεροπορική εταιρεία «Libyan Wings ανήκει στο μεγαλοστέλεχος της Αλ Κάιντα, Αμπντελχακίμ Μπελχάτζ (Abdelhakim Belhaj), που το όνομά του βγήκε από τις λίστες τρομοκρατών μετά από ενέργειες του Κατάρ. [διαβάστε σχετικά εδώ].

Η Τουρκία, προσθέτει ο ίδιος δημοσιογράφος, σκοπεύει να μεταφέρει το επόμενο 24ωρο ακόμα 1.000 τζιχαντιστές της Φαϊλάκ Αλ Σαμ στην Τρίπολη.
Τα ξημερώματα άλλοι 150 τζιχαντιστές της Φαϊλάκ Αλ Σαμ πέταξαν από την Κωνσταντινούπολη στην Τρίπολη με πτήση της αεροπορικής εταιρίας «Buraq Air».
Ο Ερντογάν επέλεξε να στείλει ενισχύσεις στη Λιβύη με αερογέφυρα, επειδή ο χρόνος πιέζει, χρησιμοποιώντας για αυτές τις πτήσεις πολιτικά επιβατικά αεροπλάνα, για να μην αναχαιτιστούν.
Αποφεύγει να στείλει προς το παρόν ενισχύσεις με πλοία, διότι φοβάται ότι ελληνικά, ή αιγυπτιακά ή γαλλικά πολεμικά πλοία θα εφαρμόσουν το εμπάργκο του ΟΗΕ και θα τα καταλάβουν.
Η Φαϊλάκ Αλ Σαμ είναι ένας συνασπισμός πολλών ισλαμιστικών ενόπλων οργανώσεων της Συρίας και πρόσκειται στη Μουσουλμανική Αδελφότητα.
Η δύναμή της αυτή τη στιγμή στη Συρία εκτιμάται μεταξύ 8.000 και 10.000 ανδρών.
Ο Ερντογάν μεταφέρει τζιχαντιστές από την Ιντλίμπ, στη βορειοδυτική Συρία, στην Τρίπολη της Λιβύης επειδή επιθυμεί να τους ξεφορτωθεί από τα νότια σύνορά του.
Σε περίπτωση που η Ιντλίμπ απελευθερωθεί από τον συριακό στρατό, δεκάδες χιλιάδες ένοπλοι θα καταφύγουν σε τουρκικό έδαφος και είναι πιθανό να κατηγορήσουν τον Ερντογάν ότι δεν τους υποστήριξε αρκετά, ή ακόμα και ότι τους «πούλησε».
Ο Τούρκος πρόεδρος πολύ έξυπνα -ομολογουμένως- πετυχαίνει με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια. Και ενισχύει τον Σαράτζ με αναλώσιμους τζιχαντιστές και ξεφορτώνεται ένα πρόβλημα που μπορεί να μετακομίσει το επόμενο διάστημα, ηττημένο και οργισμένο, εντός της Τουρκίας.
Να σημειωθεί ότι τα αεροπλάνα που μεταφέρουν τους τζιχαντιστές πετάνε γύρω γύρω από το FIR Αθηνών, δεν περνάνε δηλαδή μέσα από τον ελληνικό εναέριο χώρο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!