Οι σκέψεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Οι σκέψεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας


Το μαγευτικό τοπίο στις βουνοκορφές της Ηπείρου προσφέρεται για περισυλλογή και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε έναν παραπάνω λόγο να επιλέξει το Μέτσοβο για τις χριστουγεννιάτικες διακοπές του.
Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι ένα σημείο αναφοράς για το 2020, χρονιάς κατά την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης πιστεύει ότι πρέπει να μπουν οι βάσεις για το αναπτυξιακό άλμα της Ελλάδας και τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών εν όψει μάλιστα του εορτασμού για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.
Στα βουνά των Ιωαννίνων είχε αποκαλύψει ο πρωθυπουργός, σε συνάντηση που είχε με την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, ότι θα σκεφτόταν την καλύτερη επιλογή για το ύπατο αξίωμα της Δημοκρατίας και οι αποφάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.

Πολιτική πίεση δεν υπάρχει, καμία σχέση με τον φορτισμένο Δεκέμβριο του 2014 όταν ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με ετερόκλητες πολιτικές δυνάμεις δυναμίτιζαν τη διαδικασία της εκλογής του Προέδρου και προκαλούσαν τη διάλυση της Βουλής, με τα γνωστά ολέθρια αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης του πρώτου εξαμήνου του 2015.
Τώρα τα δεδομένα είναι διαφορετικά, η αποσύνδεση της προεδρικής εκλογής από πρόωρες κάλπες έχει ρυθμιστεί πλέον και συνταγματικά, ενώ το κυβερνών κόμμα διατηρεί διψήφιο προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, που ταλανίζεται μεταξύ «πασοκοποίησης» και «ριζοσπαστικής Αριστεράς».
Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι έχει την απόλυτη κυριαρχία των κινήσεων, ο κ. Μητσοτάκης θέλει να σηματοδοτήσει με την επιλογή του Προέδρου μία νέα περίοδο ευρύτερης συναίνεσης, σε μία κρίσιμη για τα εθνικά μας θέματα περίοδο. Η αρχή έγινε με το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων, το οποίο υπερψηφίσθηκε από 289 βουλευτές, αριθμό τον οποίον κανείς δεν περίμενε όταν ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος ξεκινούσε τις διαδικασίες με τους εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Και όμως, η ρύθμιση νομοθετήθηκε με πλειοψηφία-ρεκόρ καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ, βλέποντας ότι είχε απομονωθεί πολιτικά, μετέστρεψε την άποψή του και υπερψήφισε το νομοσχέδιο.
Είναι σαφές ότι ο κ. Μητσοτάκης θέλει να πετύχει την ευρύτερη δυνατή συναίνεση και στο θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Η ονοματολογία καλά κρατεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο, μάλιστα κάποια ονόματα «κάηκαν» στην πορεία, όπως έχουν αποτυπωθεί πολλές φορές και τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ο Πρόεδρος.
Τα κοινοβουλευτικά δεδομένα, σε απόλυτους αριθμούς, είναι γνωστά. Ενδεχόμενη πρόταση για επανεκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου θα συγκέντρωνε τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή πάνω από 220 σταυρούς, ενώ το Κίνημα Αλλαγής θα καταψήφιζε, όπως και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης. Βουλευτές της Ν.Δ. έχουν δηλώσει δημοσίως την προτίμησή τους στον κ. Παυλόπουλο. Το βασικό ζήτημα είναι εάν ο κ. Μητσοτάκης θα έκανε τη δική του υπέρβαση καθώς στη διαδικασία του 2015 δεν είχε ψηφίσει την υποψηφιότητά του.
Επίσης έχουν ακουστεί πολλά για εκλογή γυναίκας στο αξίωμα, ωστόσο δεν έχει υπάρξει καμία διαρροή από το κυβερνητικό «στρατόπεδο» προς κάποια κατεύθυνση. Θεωρείται όμως βέβαιο πως θα πρόκειται για πολιτικό πρόσωπο.
Στελέχη της κυβέρνησης σχολιάζουν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις πως πρόθεση του πρωθυπουργού είναι να προτείνει πρόσωπο το οποίο τυγχάνει ευρύτερης πολιτικής συναίνεσης και όχι απλώς κομματικής στήριξης. Και παραπέμπουν στην ομιλία του κ. Μητσοτάκη από το βήμα της Βουλής κατά την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης, λίγο πριν ξεκινήσει η καθοριστική ψηφοφορία.
«Η πρόταση για σχετική πλειοψηφία δεν αναιρεί την πολιτική ευθύνη της εκάστοτε πλειοψηφίας να αναζητεί πρόσωπο με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση», είχε πει χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός απαντώντας στην κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η επιλογή του προσώπου που θα προτείνει ο κ. Μητσοτάκης για Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα έχει ως μοναδικό στόχο να υπηρετήσει την ανάγκη σύνθεσης, ενότητας και συναίνεσης σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για τα εθνικά συμφέροντα της χώρας.
Στον Λευκό Οίκο
Επιστρέφοντας από το Μέτσοβο ο πρωθυπουργός θα ετοιμάσει τις αποσκευές του για την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Στις 6 Ιανουαρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραστεί στην τελετή της Ομογένειας για τον αγιασμό των υδάτων στο Τάρπον Σπρινγκς της Φλόριντα και την επομένη θα συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.
Στη σκιά των συνεχών τουρκικών προκλήσεων, ο πρωθυπουργός θα προσέλθει στη συνάντηση με «βαριά» ατζέντα σκοπεύοντας να εκθέσει στον Αμερικανό πρόεδρο τους κινδύνους που απορρέουν από τη στάση της Τουρκίας στο Αιγαίο και γενικότερα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης θα αναδείξει τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και ενός αξιόπιστου συμμάχου που σέβεται το διεθνές δίκαιο και συμβάλλει στην ανάπτυξη και την ειρήνη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τον πρωθυπουργό θα συνοδεύουν στο ταξίδι του στην Ουάσιγκτον οι υπουργοί Νίκος Δένδιας και Νίκος Παναγιωτόπουλος, οι οποίοι θα συζητήσουν με τους ομολόγους τους, εκτός από τις κινήσεις της Τουρκίας, την αναβάθμιση της στρατιωτικής συνεργασίας αλλά και για τον EastMed.
Η διπλωματική απομόνωση της Τουρκίας ήταν ο κεντρικός στόχος των πρωτοβουλιών και των επαφών του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια όλο το προηγούμενο διάστημα.
«Η Τουρκία δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ουάσιγκτον αυτό το διάστημα» είναι η θέση που διατυπώνει ο υπουργός Εξωτερικών ενώ αναφορικά με τις σχέσεις Πούτιν-Ερντογάν και τη Λιβύη εκτιμά ότι πρόκειται για «ευκαιριακή συμπόρευση σε ορισμένα ζητήματα». Ο κ. Δένδιας έχει επιδοθεί σε έναν διπλωματικό μαραθώνιο. Πριν από λίγες μέρες ταξίδεψε μέσα σε 24 ώρες σε Κύπρο, Βεγγάζη, Αίγυπτο. Από το Κάιρο, εξέφρασε την ικανοποίησή του ότι οι θέσεις του αρχηγού του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, για τα δύο memoranda Τουρκίας-κυβέρνησης Τρίπολης συμπίπτουν με τις ελληνικές, «δηλαδή την απόλυτη ακυρότητα των συγκεκριμένων μνημονίων και το πόσο επιβλαβή είναι και για τον λαό και την κοινωνία της Λιβύης και βεβαίως, για τη σταθερότητα στην περιοχή».
Για την πορεία των επαφών του ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε το Υπουργικό Συμβούλιο που συνεδρίασε τη Δευτέρα υπό τον πρωθυπουργό ενώ σε μια συμβολική κίνηση, επέλεξε να γιορτάσει την ημέρα των Χριστουγέννων στο Φανάρι. Μετά τη Θεία Λειτουργία, ο κ. Δένδιας είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Προκαθήμενο της Ορθόδοξης Εκκλησίας, ενώ συναντήθηκε και με τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης προκαλώντας «οργή» στα τουρκικά ΜΜΕ. Συγκεκριμένα, η ιστοσελίδα της εφημερίδας «Takvim» σχολίασε αρνητικά την ανάρτηση του Νίκου Δένδια για τη συνάντηση που είχε με τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, καθώς ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών έγραψε Constantinopole και όχι Instanbul. Παράλληλα, έσπευσε να χαρακτηρίσει ως «περίεργη» τη συνάντηση των δύο ανδρών στο Φανάρι, την ώρα που ο Τούρκος πρόεδρος ταξίδευε εκτάκτως στην Τυνησία.
Κι ενώ οι τουρκικές προκλήσεις κορυφώθηκαν τις ημέρες των Χριστουγέννων με μπαράζ υπερπτήσεων πάνω από τα ελληνικά νησιά, στις 2 Ιανουαρίου θα υπογραφεί στην Αθήνα η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου EastMed με το Ισραήλ και την  Κύπρο σε μια εκδήλωση που θα στείλει πολλαπλά μηνύματα και παράλληλα θα ενισχύσει τη διαπραγματευτική ισχύ της χώρας, ιδίως εν όψει της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, στις 7 Ιανουαρίου. «Είναι η προσπάθεια να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής των πολιτών των χωρών μας, να βελτιώσουμε τις οικονομίες μας, να δώσουμε λύσεις και o EastMed είναι μια μεγάλη ενεργειακή ενίσχυση στο ενεργειακό ισοζύγιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτό που πάντα λέω, τις πρωτοβουλίες μας δεν τις βλέπουμε σαν πρωτοβουλίες που απευθύνονται εναντίον κάποιου άλλου. Τις βλέπουμε σαν θετικά βήματα και προσκαλούμε τον οποιονδήποτε να συμμετάσχει εφόσον συμφωνεί με το ευρύτερο πλαίσιο» είναι το μήνυμα που έχει στείλει ο κ. Δένδιας.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!