Συρία: Τα συμπεράσματα, τα διδάγματα και οι αδυναμίες από την εμπλοκή των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις η τουρκική εισβολή στη Συρία αποτέλεσε τη τρίτη επιχείρηση των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων με την ονομασία «Πηγή Ειρήνης». Είχαν προηγηθεί οι επιχειρήσεις «Ασπίδα του Ευφράτη» και «Κλάδος Ελαίας» το 2016 – 2017 και το 2018 αντίστοιχα. Οι παραπάνω επιχειρήσεις διεξήχθησαν στο χερσαίο σκέλος τους, από τη 2η Τουρκική Στρατιά με έδρα τη Μαλάτεια της Νοτιανατολικής Τουρκίας.
Από την εμπλοκή των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στη Συρία προέκυψαν πολλαπλά συμπεράσματα και διδάγματα για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις που πρέπει να προβληματίσουν πολύ σοβαρά αμφότερη την ελληνική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία. Όπως είναι λογικό οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις τα τελευταία χρόνια έχουν αποκτήσει σημαντική πολεμική εμπειρία πλην όμως μεγάλο μέρος των Τούρκων ανώτερων και ανώτατων αξιωματικών είτε έχει φυλακιστεί είτε έχει αποστρατευτεί. Όμως η διαρκής πολεμική ετοιμότητα καλλιεργεί συστηματικά τόσο στους νέους όσο και στους όσους παλιούς έχουν μείνει πολεμική ετοιμότητα και πολεμική εμπειρία.

Κυριότερα σημεία άξια αναφοράς
Μια από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές προκλήσεις είναι η διοίκηση και ο έλεγχος. Ειδικότερα, οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις και συγκεκριμένα η 2η Τουρκική Στρατιά αναπτύσσει και οργανώνει κέντρα επιχειρήσεων και στρατηγεία για τη σχεδίαση και διεύθυνση των πολεμικών επιχειρήσεων.
Δεύτερον, η εκτεταμένη χρήση Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΜΕΑ) σε αποστολές συλλογής πληροφοριών, αναγνωρίσεων και στοχοποίησης με τη μετάδοση των δεδομένων σε πραγματικό χρόνο στα παραπάνω στρατηγεία και κέντρα επιχειρήσεων.
To ANKA.
Τρίτον, οι επιχειρήσεις επιρροής ή αλλιώς πληροφοριακές επιχειρήσεις για τη διαμόρφωση κλίματος υπέρ της Τουρκίας σε διεθνές και εσωτερικό επίπεδο και την υπονόμευση του αντιπάλου. Επίσης, έχουν πραγματοποιηθεί πολλές επιχειρήσεις πολιτικοστρατιωτικού χαρακτήρα με ΜΚΟ που δρουν στη περιοχή. Στις πληροφοριακές επιχειρήσεις εντάσσονται και οι ψυχολογικές επιχειρήσεις μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το ραδιόφωνο, τη τηλεόραση καθώς και το διαδίκτυο.
Τέταρτον, διακλαδική συνεργασία για τις αποστολές Εγγύς Αεροπορικής Υποστήριξης και βομβαρδισμών στόχων υψηλής αξίας. Καταγράφεται πολύ μεγάλη συνεργασία μεταξύ των τουρκικών ομάδων ειδικών επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ (Μπορντό Μπερελί) και της Τουρκικής Αεροπορίας.
Πέμπτον, η μετακίνηση και μεταστάθμευση πολλών επιμέρους σχηματισμών της 2ης Τουρκικής Στρατιάς που ενεργούν στη Συρία.
Έκτον, η διοικητική μέριμνα.
Έβδομον, η συλλογή πληροφοριών μέσα από HUMINT (Human Intelligence).
Όγδοων, η στενή συνεργασία των τουρκικών ειδικών δυνάμεων με τη τουρκική αεροπορία στρατού με την εκτέλεση επιχειρήσεων νύχτα εκμεταλλευόμενα το ανάγλυφο και τη μορφολογία του εδάφους.
Ένατο, δοκιμές ώστε να ληφθεί υπόψη η αποτελεσματικότητα και η αξία των οπλικών συστημάτων είτε εγχώριου είτε ξένου υλικού που υπάρχουν και αξιοποιούνται από τον Τουρκικό Στρατό. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα ΜΕΑ, τα αυτοκινούμενα πυροβόλα FIRTINA, τους Πολλαπλούς Εκτοξευτές Πυραύλων κτλ.
Δέκατο, διεξαγωγή ειδικών επιχειρήσεων και καταδρομικών επιχειρήσεων.
Ενδέκατο, διαχείριση απωλειών πεδίου μάχης με αποστολές MEDEVAC και CASEVAC.
Δωδέκατο, η στοχοποίηση και η προσβολή στόχων από τμήματα ΠΑΠ ή καταδρομών προς το Τουρκικό πυροβολικό. Να σημειωθεί ότι η στοχοποίηση απαιτεί και προσβολή των στόχων με ακριβή πυρά απαιτεί επιπρόσθετα άρτιο δίκτυο επικοινωνιών καθώς και νέων τεχνολογιών (όπως είναι τα ΜΕΑ).
Τέλος, έλλειψη εκπαίδευσης σε θέματα αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών και παγιδεύσεων.  
Τουρκικές αδυναμίες
Τα μεγαλύτερη λάθη καταγράφηκαν στη λεγόμενη τακτική κίνηση των αρμάτων και στον συντονισμό μικρών κλιμακίων διοίκησης επίσης των Τεθωρακισμένων ως προς τη σωστή χρήση τους. Τα Τουρκικά άρματα πολλάκις βρέθηκαν εκτεθειμένα σε περίοπτη θέση και μάλιστα εντελώς ακίνητα για αρκετή ώρα. Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις τα τουρκικά πληρώματα επιδείξαν ελλιπή εκπαίδευση ενώ οι ηγήτορες έλλειψη πρωτοβουλίας.
Το Τουρκικό Πυροβολικό σε τακτικό επίπεδο αναπτύχθηκε και τάχθηκε, εξαιρετικά εγγύς των τμημάτων ελιγμού – τακτικών συγκροτημάτων (ΤΘ με ΠΖ) με αποτέλεσμα να δεχθεί μέχρι και πυρά.
Ως προς το αεροπορικό σκέλος, τις αποστολές προσβολών. Αρχικώς, δεν χρησιμοποιήθηκαν πυρομαχικά ακριβείας. Επιπροσθέτως, επιδείχθηκε χαρακτηριστική αδυναμία να προσβληθούν τα στρατηγεία των Κούρδων ή τα δίκτυα διοικητικής μέριμνας.
Σε επιχειρησιακό επίπεδο η επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη» διεξήχθη από τον Τούρκο αντιστράτηγο Zekai Aksakallı με πολλαπλά λάθη στην ενδεδειγμένη εμπλοκή δυνάμεων. Ο Τούρκος Zekai Aksakallı προέρχεται από τον χώρο των ειδικών επιχειρήσεων μη διαθέτοντας τη κατάλληλη εμπειρία ως προς επιχειρήσεις συμβατικών δυνάμεων με έμφαση στον κλασικό πόλεμο ελιγμών. Γενικότερα, υποτιμήθηκαν οι Κούρδοι ή οι μαχητές του ISIS που θεωρήθηκαν αντάρτες παρά το γεγονός ότι υπήρχαν πληροφορίες από πηγές HUMINT περί ύπαρξης οργανωμένων κέντρων άμυνας με μεγάλη έμφαση στην αντιαρματική άμυνα. Συνεπώς, εδώ εκτός από την επιλογή του Zekai Aksakallı εγείρεται και ζήτημα συλλογής και διαχείρισης με τελικό στόχο την ανάλογη αξιοποίηση των πληροφοριών. Παράλληλα, παρατηρήθηκαν πολιτικές παρεμβάσεις από το καθεστώς Ερντογάν. Το πολεμικό στρατηγείο είχε αναπτυχθεί στη περιοχή της Σιλώπης.
Διδάγματα
Μολονότι, η φύση των επιχειρήσεων στη Συρία με την κύρια απειλή να είναι περισσότερο υβριδικού και ασυμμετρικού χαρακτήρα παρά αμιγώς συμβατικού όπως στο δικό μας θέατρο επιχειρήσεων υπάρχουν σημαντικά διδάγματα για την τουρκική πλευρά και ασφαλώς και για την ελληνική. Ως εκ τούτων:
Συλλογή Πληροφοριών – Στοχοποίηση. Πρόκειται για ένα τομέα που οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν κάνει άλματα και εμείς έχουμε μείνει ακόμα πολύ πίσω. Ειδικά στο θέμα των ΜΕΑ.
 Ιδιαίτερη σημασία εκπαίδευσης σε θέματα αντιμετώπισης ασύμμετρων απειλών καθώς και της δράσης των τουρκικών ομάδων ειδικών δυνάμεων και ειδικών επιχειρήσεων στα φίλια μετόπισθεν.
Η χρησιμοποίηση και βέλτιστη αξιοποίηση των αντιαρματικών όπλων στην άμυνα φράζοντας δρομολόγια κίνησης, των παγιδεύσεων, των κωλυμάτων κατά τον αμυντικό αγώνα.
Της συνεργασίας αρμάτων – μηχανοκίνητου πεζικού και θεμάτων γύρω από τη τακτική χρησιμοποίησης τους σε αστικό και ημιαστικό περιβάλλον.
Η χρήση συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου. Κάτι στο οποίο έχουμε μείνει αρκετά πίσω και ειδικότερα τα δύο Ελληνικά Τάγματα Ηλεκτρονικού Πολέμου.
Οι πληροφοριακές επιχειρήσεις, ψυχολογικές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις επιρροής.
Σε στρατηγικό επίπεδο προ της έναρξης των επιχειρήσεων προηγείται συστηματική ενημέρωση της κοινής γνώμης στη Τουρκία ενώ σε διεθνές επίπεδο επιχειρείται ανάλογη κινητικότητα. Αυτό πρακτικώς μεταφράζεται σε «άτυπη» ενημέρωση για τις τουρκικές ενέργειες που δίνει στην ελληνική πλευρά κρίσιμο χρονικό περιθώριο ώστε να προετοιμαστεί.
Ανακεφαλαιώνοντας, να τονίσουμε για πολλοστή φορά πως την απειλή δεν πρέπει να την υποτιμούμε αλλά ούτε και να την υπερτιμούμε. Το σημαντικό είναι πως η Τουρκία από τη διαρκή πολεμική τριβή με το Κουρδικό στοιχείο συγκεντρώνει εμπειρία τόσο στη σχεδίαση όσο και στην υλοποίηση πραγματικών επιχειρήσεων. Να τονιστεί τέλος πως τα όσα γράφτηκαν αφορούν τις δύο πρώτες επιχειρήσεις της Τουρκίας στη Συρία και όχι αυτή που εκτελείται τη τρέχουσα περίοδο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!