Η Συμφωνία των Αδάνων και οι διευθετήσεις μεταξύ ΗΠΑ, Ρωσίας και Τουρκίας
Ο Συριακός στρατός, ωσάν να ήταν έτοιμος από καιρό, καταλαμβάνει τη μία μετά την άλλη στρατηγικές θέσεις στα εδάφη που μέχρι και πριν από λίγα εικοσιτετράωρα κατείχαν οι Κούρδοι της Συρίας.
Αργά το μεσημέρι της Τετάρτης οι δυνάμεις του προέδρου Άσαντ εισήλθαν στην πόλη Ράκκα, πρωτεύουσα του Ισλαμικού Κράτους έως την κατάληψή της από την κουρδική πολιτοφυλακή και στους συμμάχους της. Η είσοδος των κυβερνητικών δυνάμεων στη Ράκκα σημαίνει πως η Δαμασκός ελέγχει πλέον στρατηγικά σημεία επί του Ευφράτη (γέφυρες), στρατιωτικά αεροδρόμια (Τάμπκα) και σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Όλα αυτά τα σημεία προς δύο ημερών ήταν στα χέρια των Κούρδων.
Σύμφωνα μάλιστα με αραβικά ΜΜΕ οι Κούρδοι είναι διατεθειμένοι να αποσυρθούν από τα πετρελαιοπηγές του Deir Al Zor και να τις παραδώσουν στους Ρώσους ή τον συριακό στρατό με αντάλλαγμα την πλήρη (και από αέρος) διασφάλιση του κουρδικού πληθυσμού από τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύει η τουρκική εισβολή.
Είναι τόσο ραγδαία η αλλαγή του πολιτικού και στρατιωτικού τοπίου στις στέπες της Βορειανατολικής Συρίας μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα που κανείς αντικρίζει εικόνες που θα ήταν αδύνατον να αντικρύσει πριν από λίγες ημέρες. Όπως ρωσικές περιπόλους να εμφανίζονται λίγες εκατοντάδες μέτρα από τα τουρκικά σύνορα, στην περιοχή Κομπάνι ή Κούρδους και κυβερνητικούς Σύρους στρατιώτες να πολεμούν πλάι - πλάι εναντίον μισθοφόρων στρατολογημένων από την Τουρκία (Τουρκομάνοι ή Άραβες πρώην Τζιχαντιστές ) στις παρυφές της Μπανμπίζ.
Εν τω μεταξύ ενώ η ρωσική πλευρά ήδη από την Τρίτη άφησε να εννοηθεί πώς η Τουρκία μπορεί να κινηθεί ελεύθερα εντός συριακών εδαφών και σε βάθος 5 με 10 χιλιόμετρα την Τετάρτη το απόγευμα ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πώς δεν υπάρχει ζήτημα με την δραστηριοποίηση του ρωσικού παράγοντας στη Συρία ιδιαίτερα δε ανατολικά του Ευφράτη.
Οι τελευταίες αυτές εξελίξεις δεν αιφνιδιάζουν τους ξένους παρατηρητές που παρακολουθούν συστηματικά τις εξελίξεις στην Εγγύς Ανατολή αφού η ζώνη των 5-10 χιλιομέτρων που παραχωρείται σε τουρκικό έλεγχο κατά μήκος της συνοριακής γραμμής έχει θεσπιστεί ήδη από το 1996 και από τη συμφωνία των Αδάνων μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού (επί προεδρίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ). Μάλιστα η Αθήνα πρέπει να θυμάται έντονα αυτήν την περίοδο αφού αμέσως μετά την συμφωνία των Αδάνων ο Οτζαλάν εξαναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη Συρία με τις γνωστές συνέπειες.
Διπλωματικό γαϊτανάκι στην Άγκυρα
Παρά την καλοστημένη θεατρική παράσταση την οποία έδωσε ο κατηφής Ταγίπ Ερντογάν αρνούμενος να συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο και τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ που σπεύδουν στην Τουρκία, τελικά τα ραντεβού θα εξελιχθούν ομαλά . Η διαπραγμάτευση με την Ουάσιγκτον είναι πρωτίστως οικονομική από την στιγμή μάλιστα που το τραπεζικό σύστημα της Τουρκία από την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου βρίσκεται υπό αυστηρή διεθνή επιτήρηση λόγω των ποινικών επιπτώσεων από την παράνομη δραστηριότητα της Halkbank και τις κυρώσεις που λογικά θα επιβληθούν από τις ΗΠΑ για την παραβίαση από την τουρκική τράπεζα του εμπάργκο προς το Ιράν. Έξαλλος ο Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στους βουλευτές του κόμματος του κατήγγειλε εκείνους που επιβάλουν απαγορεύσεις στον ίδιο και την οικογένεια του για να ταξιδέψουν, εννοώντας τους Αμερικανούς. Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι καθόλου δραματικά για την Τουρκία και πέρα από τις υπερβολές που ακούγονται οι αμερικανικές κυρώσεις είναι απλά για το θεαθήναι και στάχτη στα μάτια της παγκόσμιας κοινότητας όπως εύστοχα σημειώνει το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg σε ειδική ανάλυση του.
Τελικά η εισβολή της Τουρκία στη Συρία αποσταθεροποίησε μεν συνολικά την περιοχή πλην όμως επέτρεψε στις ΗΠΑ να αποσυρθούν από την Συρία και στη Ρωσία να αναλάβει τον πρωταγωνιστικό ρόλο που επεδίωκε. Επέτρεψε και στον πρόεδρο Άσαντ να εμφανίζεται εκ νέου και μετά από πολλά χρόνια ως κυρίαρχος του παιγνιδιού (ποιος θα το πίστευε το 2014) . Μπορεί ο Μάικ Πομπέο να έχει απόλυτο δίκιο και να χαρακτηρίζει τον Ταγίπ Ερντογάν ως την αιτία αποσταθεροποίησης της περιοχής (δήλωση του αμερικανού ΥΠΕΞ κατά την πτήση του στην Άγκυρα), πλην όμως ο πρόεδρος της Τουρκίας έλαβε τις αποφάσεις του και εισέβαλε στη Συρία μετά από τηλεφώνημα στον πρόεδρο Τραμπ που του άναψε το πράσινο φως. Όλα λοιπόν εξηγούνται.
Σκληρό Νομοσχέδιο με κυρώσεις στην Άγκυρα από τους Ρεπουμπλικάνου
Την ώρα λοιπόν που ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κατευθύνονταν στην Άγκυρα ,στην Ουάσιγκτον οι Ρεπουμπλικάνοι ολοκλήρωναν την σύνταξη ενός νομοσχεδίου με σκληρές κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Οι κυρώσεις είναι κυρίως οικονομικού περιεχομένου αλλά αφορούν και τα αμυντικά projects στα οποία βασιζόταν η τουρκική πολεμική μηχανή.
Σχόλια