Ερντογάν: Δεν θα συλλάβετε κανέναν -Οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας έχουν πάρει θέση στην αν. Μεσόγειο

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Νέα προκλητική δήλωση έκανε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφερόμενος στις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο.
«Δεν θα καταφέρετε να συλλάβετε κανέναν», είπε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν αναφερόμενος στα διεθνή εντάλματα σύλληψης για το προσωπικό του Πορθητή, λέγοντας ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν πάρει τη θέση τους στην ανατολική Μεσόγειο και καθήκον της Τουρκίας είναι να προστατεύσει το προσωπικό του πλοίου.
Όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ, σε ομιλία του σε τελετή βράβευσης των Τούρκων εξαγωγέων, ο Πρόεδρος Ερντογάν είπε ότι «εάν ακόμη υπάρχουν κάποιοι που βλέπουν τις λεκτικές διαμάχες για τις έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο ως ένα απλό καβγά για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, σημαίνει ότι δεν καταλαβαίνουν τίποτα από αυτή τη δουλειά». «Αγαπητοί αδελφοί μου εμείς στην ανατολική Μεσόγειο, σε αυτά τα νερά στην ΑΟΖ που έχει διαχωριστεί για μας, συνεχίζουμε τις έρευνές μας στην ΑΟΖ μας και θα τις συνεχίσουμε. Έχουμε τέσσερα πλοία, τα δύο από αυτά είναι γεωτρύπανα και τα δύο ερευνητικά. Παλαιότερα ψάχναμε να ενοικιάσουμε πλοία και δεν βρίσκαμε, αλλά πλέον είναι πλοία που μας ανήκουν αυτά. Εμείς τώρα κάνουμε αυτή τη δουλειά με αυτά. Που ήμασταν και που είμαστε τώρα; Μας ανήκουν αυτά τα πλοία πλέον. Το ίδιο κάνουν και εκείνοι», ανέφερε.

Συνέχισε λέγοντας ότι «εάν κάποιοι κάνουν κινήσεις, κι εμείς με όλες τις φρεγάτες μας και αν χρειαστεί μαζί με τα αεροσκάφη μας παίρνουμε τη θέση μας δίπλα σε εκείνα τα πλοία μας και συνεχίζουμε τις εργασίες μας».

Αναφερόμενος στα διεθνή εντάλματα συλλήψεων του προσωπικού του Πορθητή, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι «έδωσαν λέει μια εντολή. Έδωσαν εντολή να συλλάβουν αυτούς που βρίσκονται στο πλοίο. Τίποτα δεν θα καταφέρετε. Τί συλλήψεις θα κάνετε;. Τί θα συλλάβετε;», διερωτήθηκε.

«Άλλωστε με τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις μας έχουμε πάρει τη θέση μας στην ανατολική Μεσόγειο. Είμαστε εκεί. Αυτό το προσωπικό μας είναι δικό μας καθήκον να το προστατεύσουμε. Και αυτό το συνεχίζουμε και θα το συνεχίσουμε μέχρι το τέλος», ανέφερε
Ο Ερντογάν επιτέθηκε εκ νέου κατά του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μκρόν τον οποίο είχε αποκαλέσει νωρίτερα «ατζαμή».

«Ο πρόεδρος της Γαλλίας λέει πως θέλει να φύγουμε από εκεί. Εσύ τι λες ρε! Εμείς έχουμε ακτές εκεί και είμαστε εγγυητές στην Κύπρο όπως και η Ελλάδα και η Αγγλία. Ποιος είσαι εσύ; Ο δικηγόρος τους;» είπε.

Νωρίτερα, μιλώντας στους Τούρκους δημοσιογράφος εν πτήση κατά την επίσκεψή του στο Τατζικιστάν, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι μπορούν να μιλούν αυτοί που έχουν δικαίωμα λόγου στην ανατολική Μεσόγειο. “Από πού και ως πού η Γαλλία έχει δικαίωμα λόγου στην ανατολική Μεσόγειο; Έχει ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο; Αυτή κατά το δοκούν γίνεται νύφη - γαμπρός. Τέτοιο πράγμα δεν γίνεται. Στην Κύπρο εμείς είμαστε εγγυήτρια δύναμη. Η Ελλάδα, η Βρετανία είναι εγγυήτριες δυνάμεις. Αν αυτές οι χώρες πουν κάτι το καταλαβαίνω. Τι δουλειά έχει η Γαλλία εδώ; Εάν μου πεις ‘και η δική μου η ΤΟΤΑL έκανε συμφωνίες’, τότε άφησε την TOTAL να μιλήσει. Και αυτή μέχρι ποιο βαθμό μπορεί να συνεχίζει να μιλά σε αυτό το θέμα είναι άλλο θέμα. Εσύ ως Γαλλία δεν έχεις τέτοιο δικαίωμα, τέτοια αρμοδιότητα να λες κάτι τέτοιο".

Οπως είπε ο Τούρκος Πρόεδρος, με βάση το διεθνές δίκαιο "ο λαός που ζει σε όλη την Κύπρο διαμοιράζεται από κοινού το νερό που βγαίνει εκεί μέχρι όλα. Το θέμα είναι αυτό. Εκεί οι ομογενείς μου έχουν δικαιώματα. Εμείς παρακολουθούμε αυτά τα δικαιώματα. Αυτά τα δικαιώματα δεν τα χαρίζουμε. Και ο νότος με τον ίδιο τρόπο έχει σε ίσο ποσοστό δικαιώματα. Αλλά οι ομογενείς μου Τουρκοκύπριοι στον βορρά δεν είναι διαφορετικοί. Έχουν τα ίδια δικαιώματα. Αν γι αυτά αποφασίσει τις λεπτομέρειες ο νότος, εμείς θα το αγνοήσουμε επιτρέποντας την εξαπάτηση του βορρά; Τί δουλειά έχουν εδώ οι Γάλλοι; Αυτή αναλαμβάνει καθήκοντα κατά το δοκούν. Ο κ. Μακρόν είναι πολύ ατζαμής σε αυτές τις δουλειές. Δεν έχει συνηθίσει ακόμη σε αυτή τη δουλειά. Και μάλλον μέχρι να συνηθίσει θα πάρει πολύ χρόνο”.
- https://www.iefimerida.gr/kosmos/nea-proklisi-erntogan-tha-gleifete-tis-palames-sas

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!