Τσίπρας: Κυρώσεις στην Τουρκία αν έχει κάνει γεώτρηση στην ΑΟΖ

Τσίπρας: Κυρώσεις στην Τουρκία αν έχει κάνει γεώτρηση στην ΑΟΖ

Όποιος παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας και το διεθνές δίκαιο να γνωρίζει ότι θα εχει συνέπειες, τόνισε ο πρωθυπουργός μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ. Στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ η τουρκική δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ. Σύντομα σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.

Το ΚΥΣΕΑ εξέτασε ενδελεχώς τις εξελίξεις στη ΝΑ Μεσόγειο αναφορικά με την τουρκική προκλητικότητα εντός της ΑΟΖ της Κύπρου, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά το πέρας της έκτακτης συνεδρίασης του οργάνου.
«Στέλνουμε μήνυμα ασφάλειας αλλά και μήνυμα πως όποιος παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου, να γνωρίζει ότι θα έχει συνέπειες... Η Ελλάδα είναι μια χώρα ισχυρή και έχει το τελευταίο διάστημα καταφέρει να διαμορφώσει συμμαχίες και ερείσματα στο διεθνές πλαίσιο, τόσο ισχυρά όσο ποτέ άλλοτε», τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως είχε συνομιλία με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι οι Σύνοδοι Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν καταδικάσει με σαφήνεια τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και την τουρκική προκλητικότητα, και πρόσθεσε πως συμφώνησε με τον Κύπριο πρόεδρο να θέσουν το θέμα της τουρκικής δραστηριότητας στην κυπριακή ΑΟΖ στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την ερχόμενη εβδομάδα. Εκεί, θα συζητηθεί ακόμα και υιοθέτηση κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας αν επιβεβαιωθεί πως έγινε γεώτρηση εντός της ΑΟΖ, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Όποιος παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, όποιος παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, όποιος παραβιάζει το διεθνές δίκαιο να γνωρίζει πως θα έχει συνέπειες, τόνισε ο κ. Τσίπρας.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός κάλεσε τους Έλληνες και τις Ελληνίδες «να μη δέχονται την κινδυνολογία των τελευταίων ημερών» ενώ υπογράμμισε πως «όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες πρέπει να γνωρίζουν και πρέπει να νιώθουν απόλυτα ασφαλείς».
«Η τουρκική προκλητικότητα και η παραβίαση του διεθνούς δικαίου από πλευράς Τουρκίας δεν αποτελεί ένδειξη ισχύος αλλά αδυναμίας» τόνισε.

Στο Λουξεμβούργο ο Γ. Κατρούγκαλος

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος μεταβαίνει ήδη στο Λουξεμβούργο για την αυριανή Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Στη βασική ατζέντα είναι η επεξεργασία των κυρώσεων που θα επιβάλει η ΕΕ στην Τουρκία, εάν επιβεβαιωθεί ότι έγινε τουρκική γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ.
Οι κυρώσεις, στις οποίες θα καταλήξουν οι υπουργοί Εξωτερικών, θα τεθούν προς έγκριση στη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα.
Μετά την επιστροφή του από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, ο κ. Κατρούγκαλος θα ενημερώσει τους εκπροσώπους των κομμάτων και θα συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!