Επικίνδυνη εξέλιξη - Ο «Πορθητής» ξεκίνησε τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ σε βάθος 2 χιλιομέτρων - Έκτακτο ΚΥΣΕΑ στην Αθήνα

Επικίνδυνη εξέλιξη - Ο «Πορθητής» ξεκίνησε τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ σε βάθος 2 χιλιομέτρων  - Έκτακτο ΚΥΣΕΑ στην Αθήνα

Τουρκικές πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνονται αναφέρουν πως το γεωτρύπανο έχει φθάσει πέραν των 2.000 μέτρων
(upd3) Οι ανησυχητικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα θα βρεθούν στο επίκεντρο έκτακτης συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ στις 17:30 στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στον απόηχο των πληροφοριών πως η Άγκυρα ξεκίνησε τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.  
Αντικείμενο της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ θα είναι η αξιολόγηση της κατάστασης και ο συντονισμός των ενεργειών, σε συνέχεια των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Νωρίτερα, πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας «Φιλελεύθερος» επιβεβαίωνε τις ανησυχίες, κάνοντας λόγο για μεταφορά από τουρκικά πλοία στο γεωτρύπανο «Πορθητής» τσιμέντου και λάσπης, που συνιστά ένδειξη ότι έχει ξεκινήσει γεώτρηση.
Τα υλικά αυτά χρησιμοποιούνται για σκοπούς της γεώτρησης και θεωρούνται απαραίτητα για τη διενέργειά της. Την ίδια ώρα το State Department χαρακτηρίζει προκλητικό βήμα, που θα αυξήσει την ένταση, τις τουρκικές δραστηριότητες στην περιοχή. 
Τουρκικές πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνονται αναφέρουν πως το γεωτρύπανο έχει φθάσει πέραν των 2.000 μέτρων. Η κίνηση αυτή όπως και η κάθοδος, εντός Ιουλίου, του δεύτερου γεωτρύπανου, του «Γιαβούζ», δείχνουν πως οι τουρκικοί σχεδιασμοί όχι μόνο βρίσκονται σε εξέλιξη αλλά θα φθάσουν μέχρι τέλους, εκτός και εάν η Άγκυρα εξαναγκαστεί να υποχωρήσει. 

Ναυτική βάση στα κατεχόμενα
Ήδη για τη γεώτρηση αξιοποιούνται τουρκικά λιμάνια ενώ αναζητείται τρόπος να χρησιμοποιούνται και υποδομές στα κατεχόμενα.
Τουρκικές δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν πως ομάδα από την Τουρκία μετέβη στην κατεχόμενη Κύπρο με στόχο να εξετάσει επί τόπου τις δυνατότητες για αξιοποίηση υποδομών ή και κατασκευής τους. 
Αυτό που γίνεται λόγος με βάση τα όσα μεταδίδονται είναι για κατασκευή ναυτικής βάσης. 
Θέμα που είχε βρεθεί στο προσκήνιο και στο παρελθόν. 
Την ίδια ώρα που επανέρχεται για μια ακόμη φορά και το θέμα της λειτουργίας του παράνομου αεροδρομίου στο κατεχόμενο Λευκόνοικο. 
Σε ό,τι αφορά την κυπριακή ΑΟΖ είναι προφανές πως σε αυτή τη φάση οι γεωτρήσεις αφορούν την περιοχή δυτικά της Κύπρου, στο σημείο στο οποίο βρίσκεται από την 4η Μαΐου ο «Πορθητής», και η δεύτερη στον κόλπο της κατεχόμενης Καρπασίας, όπου θα σταλεί το «Γιαβούζ» τον Ιούλιο. 
Δεν υπάρχουν ενδείξεις για τρίτη κίνηση σε αυτή τη φάση. 
Εάν, όμως, υπάρξει αυτή θα γίνει νοτίως της Κύπρου.
Σημειώνεται συναφώς ότι ο λεγόμενος αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών  στα κατεχόμενα, Kudret Ozersay, είχε προτείνει στο καθεστώς Erdogan όπως δοθεί προτεραιότητα σε γεωτρήσεις νοτίως της Κύπρου, εισήγηση που δεν έγινε αποδεκτή επί του παρόντος. 
Ο Ozersay, είχε αναφέρει, μάλιστα, για να δείξει πόσο κοντά θα είναι σε θαλασσοτεμάχια που έχουν αδειοδοτηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία, ότι «θα χαιρετιόμαστε από τις πλατφόρμες».
Ξένες διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως τα μηνύματα που δέχονται από την Άγκυρα είναι πως έχουν εισβάλει στην κυπριακή ΑΟΖ «για να μείνουν». 
Τα παιγνίδια εντυπώσεων που υπήρξαν στο παρελθόν με την αποστολή του «Πίρι Ρέις», το οποίο ειρήσθω εν παρόδω δεν είχε τις δυνατότητες για σεισμικές έρευνες, έχουν τελειώσει. Έχει περάσει στις πράξεις. 
 Είναι γι’ αυτό που στην περίπτωση κατά την οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν προχωρήσει σε απόφαση που θα περιλαμβάνει κυρώσεις, έστω και κλιμακωτές, τότε η Άγκυρα θα αποθρασυνθεί και θα είναι εκτός ελέγχου. Θα προβαίνει σε ενέργειες που θα εδραιώνει την παράνομη παρουσία της στην κυπριακή ΑΟΖ.

Κυπριακή κυβέρνηση: Έχουμε πληροφορίες για τις γεωτρήσεις αλλά δεν μπορούμε να τις επιβεβαιώσουμε 

Η Λευκωσία έχει πληροφορίες για μεταφορά υλικού και εξοπλισμού που σχετίζεται με την γεωτρητική δραστηριότητα, δεν είναι όμως σε θέση να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες αυτές, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, απαντώντας σε ερώτηση αν το τουρκικό πλοίο-γεωτρύπανο «Πορθητής» έχει ξεκινήσει τη γεώτρηση εντός της κυπριακής υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ στα δυτικά της Πάφου.
Η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» γράφει στο πρωτοσέλιδο θέμα της ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει σοβαρές ενδείξεις πως η Τουρκία έχει αρχίσει γεώτρηση με τον «Πορθητή» στην κυπριακή ΑΟΖ, στα δυτικά του νησιού.
Οι ενδείξεις αφορούν τη μεταφορά τσιμέντου και λάσπης, υλικά που χρησιμοποιούνται για σκοπούς της γεώτρησης, προσθέτει.
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Προδρόμου είπε ότι «παρακολουθούμε εδώ και αρκετές ημέρες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων και συχνά αλληλοσυγκρουόμενες πληροφορίες.
Αυτές τις ημέρες υπάρχουν πληροφορίες για μεταφορά υλικού και εξοπλισμού σχετικού με γεώτρηση.
Δεν είμαστε όμως σε θέση να επιβεβαιώσουμε αυτές τις πληροφορίες».

Γεωτρύπανο και στο Καστελόριζο;

Την ίδια ώρα, στην Αθήνα παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις και εκφράζονται φόβοι ότι η Τουρκία θα στείλει γεωτρύπανο στην περιοχή του Καστελόριζου. 
Εάν αυτό γίνει θα έχει περισσότερο συμβολικό χαρακτήρα καθώς δεν έχουν προηγηθεί σεισμικές έρευνες στην περιοχή. Εκτός κι εάν προηγηθεί το «Μπαρμπαρός». 
Η αποστολή του γεωτρύπανου, ή και του ερευνητικού σκάφους, εκ των πραγμάτων θα προκαλέσει κρίση καθώς αναμένεται αντίδραση της Αθήνας. 
Αυτό θεωρείται πιθανό σενάριο, για να σύρει η Τουρκία την Ελλάδα και την Κύπρο σε μια συζήτηση πακέτο.
Το θέμα της έκδοσης ενταλμάτων δεν έχει τελειώσει. Οι έρευνες για νέα πρόσωπα που εμπλέκονται στον «Πορθητή» και το «Μπαρμπαρός» συνεχίζονται. 
Το θέμα είναι η εκτέλεση των ενταλμάτων και αυτό αναμένεται να γίνει όταν κάποιοι θα μεταβούν σε χώρες εκτός Τουρκίας.
 
 
Αύριο (17/6) το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρώπης

Στο Λουξεμβούργο μεταβαίνει σήμερα το Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης όπου θα συμμετάσχει στις εργασίες των συνόδων του Συμβούλιου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) και του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων (ΣΓΥ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα πραγματοποιηθούν εκεί αύριο Δευτέρα και μεθαύριο Τρίτη, αντίστοιχα.
Στο πλαίσιο των εργασιών αμφοτέρων των Συμβουλίων, ο κ. Χριστοδουλίδης θα έχει την ευκαιρία να ενημερώσει τους ομολόγους του για τις νεότερες εξελίξεις αναφορικά με τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο μεν ΣΕΥ υπό την ενότητα «Τρέχουσες Υποθέσεις» της ημερήσιας διάταξης, στο δε ΣΓΥ υπό την ενότητα που αφορά τη συζήτηση των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Σημειώνεται ότι στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο θα βρίσκεται τη  Δευτέρα 17 Ιουνίου, και ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος,ο οποίος θα ενημερώσει μαζί με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Χριστοδουλίδη, τους ομολόγους του σχετικά με τις παράνομες κλιμακούμενες δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και να συζητήσει μαζί τους την αναγκαία αντίδραση της ΕΕ.
 
Erdogan: Έχουμε δικαιώματα στην Κύπρο - Μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο Ιουλίου η παραλαβή των S-400

«Ατζαμή» χαρακτήρισε τον Γάλλο πρόεδρο Ε. Macron , ο Τούρκος πρόεδρος, R.T. Erdogan, ενώ υπογράμμισε εκ νέου την πάγια θέση της Άγκυρας ότι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο ο λαός που ζει σε όλη την Κύπρο μοιράζεται όλα όσα βγουν από τα ύδατα της.
Επιστρέφοντας από το Τατζικιστάν ο κ. Erdogan σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους, εξήγησε ότι στην Κύπρο υπάρχουν δικαιώματα των Τούρκων ομογενών, τα οποία η Άγκυρα διεκδικεί.
Κάνοντας αναφορά στον Γάλλο πρόεδρο, ο οποίος προ ημερών εξέφρασε την αμέριστη αλληλεγγύη του στην Κύπρο και δήλωσε ότι η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητές της στην οικονομική ζώνη της Κύπρου, ο Erdogan έσπευσε να απαντήσει ότι ο  «ο κ. Macron είναι ατζαμής.
Δεν έχει συνηθίσει τα καθήκοντα του και μάλλον θα περάσει καιρός μέχρι να συνηθίσει».
Σύμφωνα με τον ο Erdogan, δικαίωμα να μιλούν στην ανατολική Μεσόγειο έχουν όσοι έχουν δικαίωμα να μιλήσουν και διερωτήθηκε «από πού προέκυψε το δικαίωμα της Γαλλίας να μιλάει για την ανατολική Μεσόγειο; Έχει ακτές εκεί;».
Ακόμη, ο Tayyip Erdogan εκτίμησε ότι η Τουρκία θα αρχίσει να προμηθεύεται τους πυραύλους S-400 από τη Ρωσία μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου 2019, μία εξέλιξη που αναμένεται να πυροδοτήσει εντάσεις με την Ουάσινγκτον, όπως εκτιμά το Reuters.
«Συζητήσαμε το θέμα των S-400 με τη Ρωσία και σε μεγάλο βαθμό έχει διευθετηθεί» ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος, κατά την επιστροφή του από μία επίσκεψη στο Τατζικιστάν.
«Νομίζω ότι (οι πύραυλοι) θα αρχίσουν να καταφθάνουν μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου» πρόσθεσε ο Erdogan.

State Department: Ιδιαίτερα προκλητικό βήμα οι τουρκικές γεωτρήσεις - Κίνδυνος για αύξηση της έντασης στjην περιοχή

«Ιδιαίτερα προκλητικό» βήμα, το οποίο θα αυξήσει την ένταση στην περιοχή χαρακτηρίζει το State Department την τοποθέτηση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μ. Cavusoglu, στις αρχές Μαΐου, ο οποίος είχε υποστηρίξει ότι έχει ξεκινήσει η Άγκυρα τη διαδικασία για τη διεξαγωγή των παράνομων γεωτρήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Την βαθιά ανησυχία της Ουάσινγκτον για τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Cavusoglu εξέφρασε απαντώντας σε ερώτηση του ιστότοπου Hellas Journal, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, υπενθυμίζοντας και την σχετική ανακοίνωση  με την οποία το State Department καλεί την Άγκυρα να ακυρώσει την απόφαση της για την διεξαγωγή των παράνομων γεωτρήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του State Department ανέφερε ότι «όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος στην δήλωση που έκανε στις 6 Μαΐου, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τις εξαγγελθείσες προθέσεις της Τουρκίας που αφορούν την έναρξη υπεράκτιων γεωτρήσεων σε μια περιοχή την οποία αξιώνει η Κυπριακή Δημοκρατία ως Αποκλειστική Οικονομικής της Ζώνη.
 «Αυτό το βήμα είναι ιδιαίτερα προκλητικό και δημιουργεί τον κίνδυνο για την αύξηση της έντασης στην περιοχή», καταλήγει.

Κρίσιμη η συνάντηση Trump - Erdogan

Καθοριστική αναμένεται να είναι η συνάντηση του Erdogan με τον Αμερικανό ομόλογό του, Donald Trump στο περιθώριο της Συνόδου των G20 (28-29 Ιουνίου) στην  Οσάκα της Ιαπωνίας.
Η Τουρκία καλλιεργεί προσδοκίες, πως για το θέμα μπορεί να υπάρξει συνάντηση σε επίπεδο κορυφής, καθώς στις εργασίες της Συνόδου θα πάρει μέρος και ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin.
Διπλωματικές πηγές εκτιμούν, πως μέχρι τότε η Άγκυρα θα αποφύγει να οδηγήσει τη σύγκρουση στα άκρα.
Σημαντικό ρόλο για τις αποφάσεις Erdogan αναμένεται να διαδραματίσει και το αποτέλεσμα των επαναληπτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη ενώ πριν από τη συνάντηση Trump – Erdogan το θέμα των  S-400 αναμένεται να συζητηθεί στη συνάντηση του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Hulusi Akar με τον Αμερικανό ομόλογό του, Patrick Shanahan στην υπουργική σύνοδο του ΝΑΤΟ στις 25 και 26 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.
Σε διαφορετική περίπτωση θα σταματήσει η προετοιμασία για την παράδοση των μαχητικών F-35.

Επικίνδυνο το διάστημα, μετά την 29η Ιουνίου

Το διάστημα μετά τις 29 Ιουνίου και ειδικά εφόσον έχει επέλθει η ρήξη ανάμεσα σε Αμερικανούς και Τούρκους, θεωρείται από διπλωματικές πηγές ως το πλέον επικίνδυνο για την Ελλάδα. Ένας λόγος είναι ότι ο Erdogan, που θα βρεθεί υπό την πίεση αμερικανικών οικονομικών αλλά και στρατιωτικών κυρώσεων (π.χ. διακοπή παράδοσης ανταλλακτικών για τα οπλικά συστήματα), θα πρέπει να κάνει μία αποφασιστική κίνηση για να αποκαταστήσει το πληγωμένο γόητρό του στο εσωτερικό.
Δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η Τουρκία να προχωρήσει και σε κάποια επιθετική ενέργεια στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και στην περιοχή του Καστελόριζου, κάτι που θα καθιστούσε  αναγκαία την ελληνική απάντηση με όποιες συνέπειες θα έχει αυτό για την κλιμάκωση της κρίσης.
Διπλωματικές πηγές θεωρούν μία κίνηση του Erdogan κατά της Κύπρου και της Ελλάδας στην ανατολική Μεσόγειο ως ένα πολύ πιθανό σενάριο, αφού η εναλλακτική της εκδήλωσης μίας επιθετικής πρωτοβουλίας στη Συρία είναι σαφώς πιο δύσκολη για τους Τούρκους, αφού κινδυνεύουν απευθείας απέναντι στους Αμερικανούς (στην περιοχή του Ευφράτη), είτε να έλθουν σε ρήξη με τους Ρώσους (στο Ιντλίμπ).
Ένα στοιχείο που καθιστά αυτή την ενέργεια πιθανή είναι ότι οι ακραίοι εθνικιστικοί και αντιδυτικοί κύκλοι στην Τουρκία, που έχουν ισχυρά ερείσματα πλέον στο στράτευμα, θεωρούν πως οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν την Ελλάδα και την Κύπρο για να πλήξουν τα τουρκικά συμφέροντα και βλέπουν μία κίνηση σε βάρος της Αθήνας ως «αντίποινα στην Ουάσινγκτον».
Αν εκδηλωθεί η τουρκική επιθετικότητα είναι πολύ πιθανό να συμβεί στο διάστημα μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου και έως ότου αναλάβει πλήρως η νέα ελληνική κυβέρνηση.

Σαρώνουν τα πάντα στο Αιγαίο

Τις τελευταίες ημέρες οι Τούρκοι καταγράφουν με τα κατασκοπευτικά αεροσκάφη όλες τις κινήσεις του ελληνικού Στόλου, που έχει αναπτυχθεί στο Αιγαίο για προγραμματισμένη άσκηση.
Η Τουρκία έχει δείξει από τις αρχές του χρόνου τις διαθέσεις της.
Από την 1η Ιανουαρίου έχουν καταγραφεί 32 υπερπτήσεις, με το Φαρμακονήσι και τις Οινούσσες να έχουν την πρωτιά.
Τις προηγούμενες ημέρες οι παραβιάσεις ξεπέρασαν κάθε όριο, καθώς την Τρίτη (11/6) έφτασαν τις 99.
Πηγές του ΓΕΕΘΑ εκτιμώντας την κατάσταση, αναφέρουν ότι, πρόκειται για ενέργειες που δείχνουν ότι, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις προετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα και αυτό δεν πρέπει να το υποτιμούμε».
Σε ό, τι αφορά το «ιππικό», δηλαδή την αμερικανική παρέμβαση την οποία πολλοί υπολογίζουν, επιτελείς του ΓΕΕΘΑ είναι κατηγορηματικοί και σύμφωνοι με τη γραμμή Αποστολάκη:
«Μέχρι να υπάρξει οποιαδήποτε παρέμβαση, θα είμαστε μόνοι μας και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ». 

Διαψεύδει το υπουργείο Άμυνας τα περί μεταφοράς στρατού στα νησιά του Αιγαίου 

Διαψεύδει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας δημοσιεύματα περί έκτακτης ενίσχυσης νησιών του Αιγαίου με στρατεύματα, λόγω της έντασης στις σχέσεις της χώρας με την Τουρκία.   
«Πρόσφατα δημοσιεύματα ιστοσελίδων, σύμφωνα με τα οποία ελληνικά στρατεύματα μεταφέρθηκαν εκτάκτως σε νήσους του Ανατολικού Αιγαίου, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», αναφέρει το υπουργείο Άμυνας.
«Η επιχειρησιακή διάταξη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι η συνήθης.
Οι όποιες μετακινήσεις έγιναν, εκτελέστηκαν στο πλαίσιο της άσκησης ‘’ΚΑΤΑΙΓΙΣ 2019’’ η οποία περατώθηκε την Παρασκευή 14 Ιουνίου 2019», καταλήγει η ανακοίνωση.

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Η Διακήρυξη της ΕΕ για Αιγαίο και Κύπρο δεν έχει καμία αξία για εμάς

Απορρίπτει η Τουρκία την Διακήρυξη της Συνόδου των χωρών του Νότου περί καταπάτησης του Διεθνούς Δικαίου στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο, σύμφωνα με το Τουρκικό πρακτορείο Anadolu, που επικαλείται ανακοίνωση του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.
«Η κοινή διακήρυξη της ΕΕ από τη Μάλτα αντικατοπτρίζει τις εθνικές θέσεις της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής κυβέρνησης, που δεν συμμορφώνονται με τις αρχές του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού ή τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Για το λόγο αυτό για εμάς δεν έχει καμία αξία, επιρροή ή επίδραση» αναφέρει το Τουρκικό υπουργείο.
και υπογραμμίζει πως «η διακήρυξη αυτή είναι ένα ακόμη παράδειγμα για το πώς η Ελλάδα και οι Ελληνοκύπριοι κάνουν κατάχρηση της ένταξής τους στην ΕΕ, ενώ κάποιες χώρες της ΕΕ είναι υποχείρια τους».
«Η ΕΕ και οι χώρες της δεν μπορούν να είναι αμερόληπτες και αξιόπιστοι παράγοντες στην επίλυση του Κυπριακού» καταλήγει το Τουρκικό ΥΠΕΞ.
Η 6η Διάσκεψη Κορυφής της Νότιας ΕΕ, διεξήχθη στη Μάλτα την Παρασκευή με τη συμμετοχή της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Μάλτας, της Πορτογαλίας, της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής κυβέρνησης.


www.bankingnews.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!