Άγκυρα: Ο Πορθητής τρύπησε στα 3.000 μέτρα

Άγκυρα: Ο Πορθητής τρύπησε στα 3.000 μέτρα

Με μία επίσημη δήλωση του υπουργού Ενέργειας της Τουρκίας επιβεβαιώθηκε η είδηση πως το γεωτρύπανο «Πορθητής» (Fatih) έχει ήδη ολοκληρώσει το πρώτο στάδιο γεώτρησης φθάνοντας σε βάθος 3.000 μέτρων. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, το τουρκικό γεωτρύπανο επιχειρεί στη θέση Finike 1 δυτικά της Πάφου και σε απόσταση περίπου 60 χιλιομέτρων από τις δυτικές κυπριακές ακτές.
Την είδηση μετέδωσε το CNN Turk. Προηγουμένως είχε γίνει γνωστό από δορυφορικές φωτογραφίες με ημερομηνία 16 Ιουνίου πως ο «Πορθητής» βρισκόταν ήδη σε αυτό το σημείο γεώτρησης.









Την Τρίτη το πρωί ανακοινώθηκε επίσης από την Άγκυρα πως την Πέμπτη που μας έρχεται, 20 Ιουνίου, αποπλέει από τα νότια παράλια της Τουρκίας το έτερο γεωτρύπανο «Γιαβούζ», το οποίο με βάση τις οδηγίες θα επιχειρήσει γεώτρηση σε θαλάσσια περιοχή που έχει οριοθετηθεί από τη λεγόμενη Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου, δηλαδή το ψευδοκράτος.
Η ανακοίνωση αυτή σημαίνει, σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους, πως το «Γιαβούζ» θα πάρει θέση κάπου βόρεια της Κύπρου, μεταξύ δηλαδή των κυπριακών ακτών και των τουρκικών ακτών ανατολικά της Αττάλειας.
Οι δύο αυτές ανακοινώσεις έρχονται να συμπληρώσουν το παζλ των εξελίξεων στην ανατολική Μεσόγειο την ώρα που το συμβούλιο ευρωπαϊκών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταλήγει στο Λουξεμβούργο σε μία ανακοίνωση-προειδοποίηση προς την Τουρκία για τις ενέργειές της στην ΑΟΖ της Κύπρου.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η επίσημη θέση της Ε.Ε. θα περιοριστεί σε μία αυστηρή προειδοποίηση, αν και η Λευκωσία επιμένει σε μία πιο αποτελεσματική και κυρωτική ευρωπαϊκή ανακοίνωση.
Τις προηγούμενες ώρες κυκλοφόρησε η πληροφορία πως η Ευρώπη ενδεχομένως να προχωρήσει σε πάγωμα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας (αυτή η διαδικασία αφήνει παγερά αδιάφορη την Άγκυρα) ή ακόμη και στην αναβολή των διαδικασιών επικαιροποίησης της τελωνειακής ένωσης Ε.Ε. - Τουρκίας.
Αν και δεν φαίνεται προς το παρόν πως η Ευρώπη θα προχωρήσει τόσο μακριά, εντούτοις η όποια σκέψη για πάγωμα της επικαιροποίησης της τελωνειακής ένωσης είναι οδυνηρή για την Τουρκία λόγω του τεραστίου όγκου εμπορικών συναλλαγών με τις χώρες-μέλη της Ε.Ε.
Τεχνικά χαρακτηριστικά της γεώτρησης
Το Υπουργείο Ενέργειας της Τουρκίας ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τρίτης πως το σημείο στο οποίο είναι ο «Πορθητής», ο πυθμένας της θάλασσας βρίσκεται στα 2.300 μέτρα, που σημαίνει πως το τουρκικό γεωτρύπανο έχει ήδη τρυπήσει 700 μέτρα πυθμένα. Ο τελικός στόχος είναι να φθάσει η γεώτρηση τα 5.500 μέτρα. Το τουρκικό Υπουργείο Ενέργειας δίνει ως χρονικό όριο για την επίτευξη αυτού του στόχου τις 100 με 120 ημέρες.

Χαμηλώνοντας τον πήχη αλλά και μειώνοντας τις προσδοκίες, οι τουρκικές Αρχές αναφέρουν πως δεν είναι καθόλου σίγουρο πως θα «πέσουν» σε κοίτασμα υδρογονανθράκων και ξεκαθαρίζουν πως θα γνωρίζουν λεπτομέρειες μόνο μετά την αποπεράτωση της γεώτρησης.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!