Αυτός είναι ο αρχαιότερος γνωστός πρόγονος του ανθρώπου, ηλικίας 540 εκατ. ετών


Αυτός είναι ο αρχαιότερος γνωστός πρόγονος του ανθρώπου, ηλικίας 540 εκατ. ετών
Ο θεωρητικά αρχαιότερος γνωστός πρόγονος του ανθρώπου, που ζούσε πριν από 540 εκατομμύρια χρόνια, ανακαλύφθηκε από Βρετανούς, Γερμανούς και Κινέζους επιστήμονες στην κεντρική Κίνα. Πρόκειται για το απολίθωμα ενός μικροσκοπικού θαλάσσιου πλάσματος, με τεράστιο στόμα διπλής χρήσης και χωρίς πρωκτό. Το πλάσμα αυτό, που ανήκει σε ένα είδος άγνωστο έως τώρα στην επιστήμη, έμοιαζε με σάκο και γι’ αυτό ονομάστηκε Saccorhytus(ρυτιδωμένος σάκος).

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ερευνητών, ο εν λόγω οργανισμός ήταν το πρώτο «σκαλοπάτι» εξέλιξης που οδήγησε στα ψάρια, στα ζώα της στεριάς και τέλος στον άνθρωπο.
Τη δημοσίευση αυτήν έκαναν ερευνητές με επικεφαλής τον καθηγητή παλαιοβιολογίας Σάιμον Κόνγουεϊ-Μόρις του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, στο περιοδικό Nature.
Το θαλάσσιο πλάσμα ήταν τόσο μικρό (περίπου ένα χιλιοστό), που εκτιμάται ότι ζούσε σε ρηχές θάλασσες ανάμεσα σε κόκκους άμμου του βυθού. Το σώμα του ήταν συμμετρικό (κάτι που κληρονόμησαν και οι άνθρωποι), καλυπτόταν από λεπτό δέρμα και διέθετε ένα τεράστιο (σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα του) στόμα, από όπου έβγαζε και τα περιττώματά του.
Θεωρείται το πιο πρώιμο δείγμα της βιολογικής κατηγορίας των δευτεροστομίων, που συμπεριλαμβάνει και τα σπονδυλωτά ζώα. Τα πιο πρώιμα δευτεροστόμια που είχαν βρεθεί έως τώρα ήταν λίγο πιο πρόσφατα, ηλικίας 510 έως 520 εκατ. ετών.                                                                                                                http://www.pontos-news.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!