Γκρούεφσκι: Διάλογος αλλά και δημοψήφισμα για την ονομασία





EPA/NAKE BATEV
«Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε, να ανοίξουμε διάλογο μαζί τους (με τους Έλληνες) και να βρούμε μια λύση», δήλωσε σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα Guardian (φωτογραφία αρχείου).  

Πρόθυμος να ανοίξει εκ νέου διάλογο με την Ελλάδα για την ονομασία της ΠΓΔΜ εμφανίζεται ο Νίκολα Γκρούεφσκι, υπό την προϋπόθεση ότι οποιαδήποτε λύση θα τεθεί στην κρίση του λαού του με δημοψήφισμα.

«Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε, να ανοίξουμε διάλογο μαζί τους (με τους Έλληνες) και να βρούμε μια λύση», δήλωσε σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα Guardian.
«Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ λέει πως θα ήταν ανοιχτός σε μια αλλαγή του ονόματος της χώρας του, γεννώντας ελπίδες ότι θα υπάρξει ένας τέλος σε μία από τις πιο ασυνήθιστες διπλωματικές διαμάχες στον κόσμο», αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα.
«Θα θέλαμε διάλογο το συντομότερο δυνατό με την Ελλάδα για να βρούμε μια λύση και άμα βρούμε μια λύση, πρέπει να απευθυνθούμε στους πολίτες και να διοργανώσουμε ένα δημοψήφισμα», είπε ο Γκρούεφσκι και επέμεινε:
«Μέσω του διαλόγου πρέπει να βρούμε μια λύση και μετά να ρωτήσουμε τους πολίτες: Είναι σωστή ή δεν είναι σωστή;».
Πάντως, η ερμηνεία του Guardian ότι ο Γκρούεφσκι είναι ανοιχτός σε αλλαγή ονόματος, προκάλεσε την έντονη αντίδρασή του, καθώς έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως δεν έχει δηλώσει κάτι τέτοιο και έκανε λόγο για προβοκάτσια.
«Αυτό φαίνεται και από το ίδιο το κείμενο (σ.σ. του Guardian), από το οποίο προκύπτει ότι πρόκειται για δημοσιογραφικό σχόλιο και όχι για δική μου δήλωση. Αυτό είναι κρυστάλλινα σαφές. Παρόμοιες προβοκάτσιες υπήρξαν και θα υπάρξουν και εμείς είμαστε συνηθισμένοι σε αυτό», σημείωσε.
Σε γραπτή του δήλωση ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ σχολίασε πως «το θέμα της ονομασίας γίνεται δημοφιλές αυτήν την περίοδο και είναι αναμενόμενες παρόμοιες εσκεμμένες και λανθασμένες ερμηνείες από πολλούς, οι οποίοι δεν επιθυμούν το καλό της διαδικασίας και έχουν ανάγκη ψευδούς αποκλειστικότητας, ή προωθούν τη δική τους ατζέντα».
Στην Αθήνα αύριο ο Πόποσκι
Εν τω μεταξύ, στην Αθήνα θα βρίσκεται αύριο ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Πόποσκι, ο οποίος θα συναντηθεί στις 10:30 στο υπουργείο Εξωτερικών με τον Νίκο Κοτζιά.
Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών θα έχουν αρχικά κατ' ιδίαν συνάντηση και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν διευρυμένες συνομιλίες, με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών των δύο χωρών.
Θα ακολουθήσουν, στις 12:30, κοινές δηλώσεις των δύο αξιωματούχων στα ΜΜΕ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!