Στέητ Ντηπάρτμεντ: «Ζητάμε απ’ τη Τουρκία να τηρήσει κάθε πρότυπο διαφάνειας και δικαιοσύνης»


J

Το σκάνδαλο διαφθοράς στη Τουρκία κλυδωνίζει την κυβέρνηση της χώρας, αλλά, όπως σημειώνουν αναλυτές, ενδεχομένως οι συνέπειες της κρίσης να επεκταθούν και πέραν των τουρκικών συνόρων.

Οι εξελίξεις στη Τουρκία με τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης και την απομάκρυνση κυβερνητικών στελεχών ανησυχούν ιδιαίτερα τους πολίτες, ορισμένοι απ’ τους οποίους βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν, και να ζητήσουν απ’ τον Πρωθυπουργό, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, να παραιτηθεί. Ο καθηγητής Σολί Ουρζέλ, του ιδιωτικού πανεπιστημίου Καντίρ της Κωνσταντινούπολης δηλώνει ότι: «Αυτό που βγαίνει προς τα έξω είναι η εικόνα μιας Τουρκίας που έχει παραλύσει και συνεχίζει να γκρεμίζει τις γέφυρες της».



Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν καθημερινά πληθώρα εκτιμήσεων.  Ορισμένα μάλιστα αφήνουν να εννοηθεί ότι διπλωμάτες στην αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα προσπαθούν ενεργά να απομακρύνουν την κυβέρνηση.  Απαντώντας το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών χαρακτηρίζει τέτοιους ισχυρισμούς «αβάσιμους» και «εξαιρετικά ανησυχητικούς».
«Ζητάμαι απ’ τη Τουρκία να τηρήσει κάθε πρότυπο διαφάνειας και δικαιοσύνης», τόνισε από το βήμα του Στέητ Ντηπάρτμεντ η εκπρόσωπος του, Τζεν Ψάκι.

Και παρά το γεγονός ότι ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέντ Νταβούτογλου, παραμένει στη θέση του μετά τον ανασχηματισμό, η κρίση στο εσωτερικό της χώρας του θα μπορούσε να επηρεάσει το ρόλο της Άγκυρας στην ευρύτερη περιοχή στη Μέση Ανατολή, όπου προσπαθεί να ενισχύσει το προφίλ της αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες σε φλέγοντα θέματα όπως η Συρία και το Ιράκ.

Τέλος, κάτι που περιπλέκει ακόμη περισσότερο τη κατάσταση είναι και η καταγγελλόμενη ανάμειξη του Ιράν στο σκάνδαλο.  Ιρανοί επιχειρηματίες φέρονται να δωροδοκούν Τούρκους αξιωματούχους για την χρήση Τουρκικών τραπεζών με στόχο την παράκαμψη του διεθνούς εμπάργκο κατά της Τεχεράνης.http://gr.voanews.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!