Τα Σκόπια επιμένουν στη χρήση του Ηλιου της Βεργίνας - Καταψηφίστηκε η πρόταση απαγόρευσης του συμβόλου


 Τα Σκόπια επιμένουν στη χρήση του Ηλιου της Βεργίνας - Καταψηφίστηκε η πρόταση απαγόρευσης του συμβόλου

Καταψηφίστηκε πανηγυρικά -όπως άλλωστε αναμενόταν- το νομοσχέδιο που κατέθεσε ο βουλευτής και αρχηγός του μικρού αντιπολιτευόμενου «Φιλελεύθερου Κόμματος» (LP) Ίβον Βελίτσκοβσκι, για την απαγόρευση της χρήσης του συμβόλου του Ήλιου της Βεργίνας στην ΠΓΔΜ, για κρατικούς ή/και άλλους σκοπούς.
Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισε μόνο ο κ. Βελίτσκοφσκι, ενώ μεταξύ αυτών που το καταψήφισαν ήταν οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι και του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ. Οι βουλευτές του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI του Αλί Αχμέτι ψήφισαν «παρών».

Ο κ. Βελίτσκοφσκι επανέλαβε τον επιχείρημά του πως αν απαγορευτεί η χρήση του συμβόλου -κάτι που αποτελεί υποχρέωση της ΠΓΔΜ βάσει της Ενδιάμεσης Συμφωνίας Ελλάδας-ΠΓΔΜ από το 1995- θα ενισχυθούν οι σχέσεις καλής γειτονίας, που είναι σημαντικές για την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική προοπτική της χώρας.
Ο κ. Βελίτσκοφσκι είχε καταθέσει το νομοσχέδιο στις αρχές του Νοεμβρίου και η σχετική ψηφοφορία διεξήχθη την Δευτέρα.
Η ΠΓΔΜ χρησιμοποίησε το σύμβολο με τον Ήλιο της Βεργίνας στην εθνική σημαία της χώρας από το 1991 έως το 1995, όταν και το απέσυρε με την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995. Στο άρθρο 7, παράγραφος 2 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, αναφέρεται ότι η ΠΓΔΜ, με την έναρξη ισχύος της Συμφωνίας, θα παύσει να χρησιμοποιεί καθ' οιονδήποτε τρόπο το σύμβολο με τον Ήλιο της Βεργίνας σε όλες του τις μορφές. Κάτι τέτοιο ωστόσο, δεν εφαρμόζεται από την ΠΓΔΜ, αφού το σύμβολο χρησιμοποιείται ευρέως τόσο από κρατικούς και άλλους θεσμούς, όσο και από ιδιώτες.
Το Φιλελεύθερο Κόμμα του Ίβον Βελίτσκοβσκι, στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στην ΠΓΔΜ τον Ιούνιο του 2011, συνεργάστηκε με την αντιπολιτευόμενη «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) και εξέλεξε έναν βουλευτή.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!