ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΕΥΡΩ!!!


Σε ανοδική τροχιά χωρίς να φαίνεται ‘’φρένο’’ στον ορίζοντα, έχει μπει το ευρώ, που σύμφωνα με τους αναλυτές θα συνεχίσει να επωφελείται από τις ανησυχίες για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας. Το ευρώ ξεπέρασε χθες τα επίπεδα των 1,34 δολαρίων για πρώτη φορά από τον Απρίλιο, ενώ από τα χαμηλά του Ιουνίου έχει ενισχυθεί κατά 12%.

Στην τελευταία της έκθεση, η Citi δίνει εννέα λόγους γιατί πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε bullish απέναντι στο ευρπωπαϊκό νόμισμα:
1) Η στάση των διεθνών κεντρικών τραπεζών, δηλαδή η χαλαρωτική νομισματική πολιτική και οι παρεμβάσεις στις αγορές νομισμάτων, θα ενθαρρύνουν την ρευστότητα και την επιστροφή της όρεξης για ρίσκο. Αυτό θα στηρίξει τις αγορές ομολόγων των ευρωπαϊκών χωρών που έχουν υψηλά spreads και θα προσθέσει… πόντους στο ευρωπαϊκό νόμισμα.
2)  Ο συνδυασμός της δημοσιονομικής αυστηρότητας στην Ευρώπη και της στήριξης της αγοράς ομολόγων της περιφέρειας από την ΕΚΤ, είναι πολύ πιο ελκυστική από ότι το μείγμα πολιτικής που υπάρχει σήμερα στις στις ΗΠΑ, όπου η δημοσιονομική πολιτική είναι χαλαρή και η νομισματική πολιτική ακολουθεί το δρόμο της ποσοτικής χαλάρωσης. Αυτό σίγουρα θα “χτυπήσει” τα assets που είναι σε δολάριο.
3) Πολύ σημαντικό είναι το γεγονός πως παρά την ισχυρή ανάκαμψη του ευρωπαϊκού νομίσματος το τελευταίο διάστημα, όλα τα στοιχεία δείχνουν πως η αγορά τηρεί, στην καλύτερη περίπτωση, ουδέτερη στάση στο ευρώ και πιθανόν να είναι και short.
4) Οι αγοραστικές κινήσεις στο αμερικάνικο νόμισμα, είχαν κυρίως να κάνουν με τις ανησυχίες γύρω από την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη και την αναζήτηση ασφαλών καταφυγίων, με τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ να αποτελούν και την πιο ελκυστική επένδυση. Το unwinding αυτών των trades όμως, θα οδηγήσει σε ευρεία αποδυνάμωση του δολαρίου, και ειδικά σε σχέση με το ευρώ.
5) Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις πως η οικονομική ανάπτυξη εκτός των ΗΠΑ θα είναι πολύ ισχυρότερη και τόσο η Ιαπωνία όσο και η Γερμανία, θα στηρίξουν την ανάπτυξη της Ευρωζώνης.
6) Η βελτίωση στην παγκόσμια επενδυτική εμπιστοσύνη και ιδιαίτερα στην Ευρώπη, σε ότι αφορά τις προοπτικές της ανάπτυξης, θα εξαλείψει τον αρνητικό αντίκτυπο της ανατίμηση του ευρωπαϊκού νομίσματος το βραχυπρόθεσμο διάστημα.
7) Τα επίσημα στοιχεία των αποθεμάτων των κεντρικών τραπεζών δείχνουν πως προσπαθούν όλο και πιο έντονα να διαφοροποιηθούν εκτός του αμερικάνικου νομίσματος. Οπως τονίζει η Citi, το ευρώ μπορεί να μην είναι αυτή τη στιγμή το πιο ελκυστικτό asset παγκοσμίως, όμως η αγορά του ευρωπαίκου νομίσματος είναι η καλύτερη ενναλακτική λύση: είναι η πιο βαθιά και έχει την μεγαλύτερη ρευστότητα σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη.
8) Οσοι πόνταραν στην αδυναμία του ευρώ το έκαναν λόγω των μεγάλων ανησυχιών σε ότι αφορά τον ευρωπαϊό Νότο. Οι πρόσφατες δημοπρασίες κρατικών ομολόγων των χωρών της περιφέρειας, αποτελούν την καλύτερη απόδειξη πως οι ανησυχίες αυτές εξαλείφονται.
9) Αν και οι αγορές μπορεί να υπερβάλουν για την πιθανότητα του default των περιφερειακών χωρών όπως η Ελλάδα, καλά θα κάνουν να αναγνωρίσουν το ότι η τπώχευση μπορεί αυτή τη στιγμή να συμβεί σε οποιαδήποτε άλλη χώρα ή περιοχή. Εάν η Ευρωζώνη καταφέρει να καθυστερήσει την αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας ( αν υποθέσει κανείς πως κάτι τέτοιο θα συμβεϊ σίγουρα κάποια στιγμή ), οι επενμυτές θα δουν την Ελλάδα ως μεμονωμένη περίπτωση και δεν θα μεταφράσουν την όλη διαδικασία ως μία κρίση που θα αφορά όλες τις αδύναμες δημοσιονομικά χώρες.                                                                                                                                                          ΠΗΓΗ:Reporter

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!