Τι συζήτησε ο Έντι Ράμα με τον απεσταλμένο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στα Τίρανα για Χιμάρα

Μάρτιος 23, 2024. Ελλάδα.

Γράφει ο Σταύρη Μάρκο -Δημοσιογράφος

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της USA, Todd D. Robinson βρέθηκε στα Τίρανα, σε εντατικές συνομιλίες για τα αλβανικά προβλήματα του βρώμικου χρήματος, της εγκληματικότητας και της διαφθοράς.

Πληροφορούμαστε ότι από το ενδιαφέρον του Ελληνικού Λόμπι της USA, στην ατζέντα των απόρρητων συνομιλιών, ήταν το θέμα Μπελέρι – Χιμάρα και το πρόβλημα της Ελληνικής Κοινότητας, εθνοτικές εντάσεις, για περιουσίες, και η ληστεία με βρώμικα χρήματα των ακινήτων.

Όπως μας πληροφορούν εμπιστευτικές πηγές, η πίεση στα Τίρανα θα αυξηθεί με την εμπλοκή του ελληνικού λόμπι της USA, πέρα ​​από την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού κοινοβουλίου, να εμποδίσουν υπό όρους την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ, ως προοίμιο για να δοθεί στην κοινότητα δικαιώματα των Ελλήνων όχι μόνο στη Χιμάρα αλλά και στις περιοχές όπου ζουν Έλληνες, στη Νότια Αλβανία.

Στα Τίρανα και σε πολλές πρωτεύουσες των Βαλκανίων έτυχε να βρίσκεται πριν από λίγες μέρες ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τοντ Ντ. Ρόμπινσον. Τα μέσα ενημέρωσης αντανακλούν μια γενική εικόνα της επίσκεψής του, η οποία συνέπεσε αμέσως μετά την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στα Τίρανα.

Στα ΜΜΕ, οι συναντήσεις επικεντρώθηκαν με το υπουργικό συμβούλιο Ράμα και συγκεκριμένα με τον προϊστάμενο της Ειδικής Εισαγγελίας του ΣΠΑΚ, Αλτίν Ντουμάνι. Σύμφωνα με τα αλβανικά ΜΜΕ, το επίκεντρο της επίσκεψης ήταν η καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, των αμφισβητούμενων επενδύσεων και της διαφθοράς.

Όμως το SManalysis ενημερώθηκε από αξιόπιστες πηγές ότι η συνάντηση του Todd D. Robinson με τον Πρωθυπουργό Rama είχε μια άλλη αποστολή, το θέμα Μπελέρι – Χιμάρα, όπου το ελληνικό λόμπι, επηρέασε ότι αυτή η επίσκεψη, εξέφρασε κάποιες απόψεις του Υπουργείου Εξωτερικών, όσον αφορά τις ελευθερίες. και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, διασφαλίζοντας την επικράτεια της Χιμάρας από διακινητές ακινήτων και επενδύσεις βρώμικου χρήματος.

Δεδομένου ότι το καθεστώς των συνομιλιών ήταν δεσμευμένο και πολύ μυστικό, το θέμα Μπελέρι, ήταν προφανώς επίσης στο επίκεντρο. Αυτό όμως που φαίνεται και δεν λέγεται στα αλβανικά ΜΜΕ, είναι το γεγονός ότι για τη Χιμάρα υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον πρόσφατα, από το ελληνικό λόμπι των ΗΠΑ, το οποίο δεν αναφέρθηκε επίσημα κατά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Blinken στο Τίρανα, επισκεφθείτε αυτό, το οποίο εκμεταλλεύτηκε η ισχυρή εθνικιστική επιρροή των αλβανικών μέσων ενημέρωσης, έχει κάνει πρόσφατα την κατάσταση μεταξύ Αλβανίας και Χειμάρρας εξαιρετικά τεταμένη.

Αλβανοί εθνικιστές αναλυτές και οι λεγόμενες πατριωτικές ομάδες χρηματοδοτούνται από τους ολιγάρχες για να αυξήσουν τις εθνοτικές εντάσεις, οι οποίοι χτίζουν θέρετρα και ξενοδοχεία στη Χειμάρρα και φτάνουν στο σημείο να δηλώσουν ότι ο Blinken ήρθε στα Τίρανα για να υπερασπιστεί την αλβανική υπόθεση ενάντια στους Έλληνες. η περίπτωση Χιμάρα και Μπελέρι.

Τι μας είπαν οι πηγές για την επίσκεψη του Todd D. Robinson στα Τίρανα;

Ο απεσταλμένος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στα Τίρανα δήλωσε ξεκάθαρα ότι οι εθνοτικές εντάσεις προς την ελληνική κοινότητα και τους Χιμμαριώτες ακτιβιστές πρέπει να σταματήσουν, διαφορετικά τα Τίρανα θα αντιμετωπίσουν την ευθύνη. Υπήρξαν επίσης αιτήματα για δέσμευση βρώμικου χρήματος και περιουσιακών στοιχείων που χτίζονται στην περιοχή της Χειμάρης από διακινητές, μαφία και διαφθορά σε συνεργασία με τον ΣΠΑΚ, για τον οποίο τα γραφεία της αμερικανικής DEA στα Τίρανα έχουν άφθονα στοιχεία για χιλιάδες περιουσιακά στοιχεία. της ελληνικής κοινότητας., στοιχεία για τους Αλβανούς, που προκαλεί τη σύγκρουση με την Ελλάδα.

Ο κ. Todd D. Robinson ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό Rama ότι η συμφωνία του 1994 μεταξύ Αλβανίας και ΗΠΑ θα πρέπει να διατηρηθεί, για να εγγυηθούν τις περιουσίες των Αμερικανών πολιτών με καταγωγή από τη Χιμάρα, για τους οποίους οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να σεβαστούν τις ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η υπόθεση της Χιμάρας, με πολιτική πεποίθηση του Δημάρχου Μπελέρι, κινείται σε Οδικό Χάρτη που υπαγορεύει το Υπουργείο Εξωτερικών, σε συνεργασία με την Ελλάδα και την Ε.Ε.

Δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι η συζήτηση επικεντρώνεται στις Συνταγματικές Τροποποιήσεις, τις οποίες ζητούν επειγόντως οι ΗΠΑ από το κοινοβούλιο της Αλβανίας, αλλά η επίσκεψή του θεωρείται χαστούκι στα εθνικιστικά κινήματα των Τιράνων, για να μπλοκάρει το ζήτημα της Χιμάρας και ολόκληρης της ελληνικής κοινότητας στο Νότο. της Αλβανίας.

SManalysis

https://echedoros.blog/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»