Πώς βλέπει ο κόσμος την Τουρκία

 Τουρκία (AP)

Τουρκία (AP)

Ριζικές αλλαγές στον πολιτικό και κοινωνικό ιστό της Τουρκίας διαπιστώνουν πολλά διεθνή ινστιτούτα αξιολόγησης των πολιτικών συστημάτων ή της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών σε διάφορες χώρες.

Η Τουρκία οπισθοχώρησε στο καθεστώς των μη ελεύθερων χωρών

Σύμφωνα με το Freedom House, η Τουρκία ακόμη και κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος του 1980 ήταν εν μέρει πιο ελεύθερη όσον αφορά τα πολιτικά δικαιώματα και τις πολιτικές ελευθερίες. Ωστόσο, την τελευταία δεκαετία, η Τουρκία είναι μεταξύ των χωρών που έχει χάσει το μεγαλύτερο έδαφος στη δημοκρατία.

Η Τουρκία κατέλαβε την τελευταία θέση στον Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς

Σύμφωνα με τη Διεθνή Διαφάνεια, το 2013, η Τουρκία βαθμολογήθηκε με 50 στα 100 στον δείκτη αντίληψης της διαφθοράς. Το 2023, η βαθμολογία της Τουρκίας μειώθηκε στο 34, αφήνοντας πίσω της χώρες όπως η Αίγυπτος, η Ζάμπια και η Γκάμπια. Ο λόγος για την ταχεία πτώση του δείκτη από το 2015 αποδόθηκε στην «υπερβολική ενίσχυση της εκτελεστικής εξουσίας και στη μείωση της δημοκρατικής ισορροπίας και των μηχανισμών εποπτείας».

Η Τουρκία οπισθοχώρησε σημαντικά στο κράτος δικαίου

Σύμφωνα με την έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου για τη Δημοκρατία και την Εκλογική Βοήθεια το 2023, η Τουρκία κατέλαβε την 148η θέση μεταξύ 173 χωρών στην κατηγορία του κράτους δικαίου. Η Τουρκία έμεινε πίσω από τη Ρωσία και χαρακτηρίστηκε ως μία από τις «μη δημοκρατικές» χώρες.

Στον δείκτη World Justice Project το 2023, η Τουρκία κατέλαβε την 117η θέση από 142 χώρες με βαθμολογία 0,41 βαθμούς. Η Τουρκία έπεσε κάτω από τους περιφερειακούς και παγκόσμιους μέσους όρους.

Οι αξιολογήσεις αυτές έχουν άμεση επιρροή στους οικονομικούς δείκτες, γι΄αυτό το λόγο η χώρα δεν μπορεί ορθοποδήσει, όπως συμπεραίνουν οι ειδικοί:

Το ξένο επενδυτικό κεφάλαιο δεν έρχεται στην Τουρκία. Το εγχώριο κεφάλαιο φεύγει.

Οι τρεις μεγάλοι οργανισμοί αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας διατηρούν την Τουρκία σε επίπεδο μη επενδυτικής και κερδοσκοπικής χώρας. Λόγω της έλλειψης εμπιστοσύνης και επενδύσεων, οι εισαγωγές και τα εμπορικά ελλείμματα αυξάνονται ταχύτερα από τις εξαγωγές.

Λόγω του υψηλού κινδύνου πτώχευσης στην Τουρκία, το ασφάλιστρο κινδύνου για τα εξωτερικά χρέη είναι υψηλό.

https://www.ethnos.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»