Η Ευρώπη εκλέγει τον «πρώτο μαύρο ηγέτη» της στην Ουαλία

Μάρτιος 17, 2024. Ελλάδα.

Λονδίνο.

Φωτό: Ο Βον Γκέθινγκ

Ο Βον Γκέθινγκ, ο επόμενος πρωθυπουργός της Ουαλίας, δήλωσε χθες (Σάββατο) ότι είχε την «τιμή» να είναι ο πρώτος μαύρος ηγέτης της Ευρώπης μετά την εκλογή του ως επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος, το οποίο βρίσκεται στην εξουσία στην Ουαλία για 25 χρόνια.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων AFP, ο σημερινός υπουργός Οικονομίας, ο 50χρονος πρώην δικηγόρος θα αντικαταστήσει τον πρωθυπουργό Μαρκ Ντράκεφορντ (69 ετών), ο οποίος παραιτήθηκε τον Δεκέμβριο του 2023, πέντε χρόνια μετά την ανάληψη των καθηκόντων του και αποχώρησε την Τετάρτη.

Ο Βον Γκέθινγκ (Vaughan Gething), γεννημένος στη Ζάμπια από Ουαλό πατέρα και μητέρα από τη Ζάμπια, είπε ότι είχε την τιμή να είναι ο πρώτος μαύρος ηγέτης μιας ευρωπαϊκής χώρας και ότι αυτή ήταν μια νέα σελίδα στην ιστορία της Ουαλίας.

Ο Κερ Στάρμερ, πρόεδρος του Βρετανικού Εργατικού Κόμματος και ο πιο πιθανός υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές που αναμένεται να διεξαχθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Ιανουάριο του 2025, εξέφρασε τα «ειλικρινή του συγχαρητήρια» στον Γκέθινγκ στο μήνυμά του στην πλατφόρμα «X». 

«Ο διορισμός του ως πρωθυπουργού της Ουαλίας και του πρώτου μαύρου Βρετανού ηγέτη θα είναι μια ιστορική στιγμή που θα καταδεικνύει την πρόοδο και τις αξίες της σύγχρονης Ουαλίας», είπε ο Στάρμερ στο μήνυμά του.

Ο Γκέθινγκ εργάστηκε στην Ουαλία σε τομείς όπως η υγεία, η εκπαίδευση και οι μεταφορές.

Ο Βον Γκέθινγκ εξελέγη νέος ηγέτης του Εργατικού Κόμματος στην εσωκομματική ψηφοφορία στην Ουαλία, λαμβάνοντας 51,7 τοις εκατό των ψήφων έναντι του υπουργού Παιδείας Τζέρεμι Μάιλς.

Στην ψηφοφορία συμμετείχαν μόνο μέλη του Εργατικού Κόμματος και ορισμένα συνδεδεμένα συνδικάτα. Αυτό σημαίνει περίπου 100.000 άτομα από έναν συνολικό πληθυσμό περίπου τριών εκατομμυρίων.

Η εκστρατεία του Γκέθινγκ χτυπήθηκε σκληρά όταν μια έρευνα του BBC αποκάλυψε ότι είχε λάβει πρόσφατα 200.000 £ σε δωρεές από την Atlantic Recycling, μια εταιρεία που διώκεται για περιβαλλοντικές παραβιάσεις.

Ο Γκέθινγκ ζήτησε από την Υπηρεσία Περιβάλλοντος το 2016 να χαλαρώσει τους περιορισμούς στην εταιρεία.

Ο Γκέθινγκ αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη στην υπόθεση, επιμένοντας ότι οι δωρεές ήταν σύμφωνες με τους κανόνες της Εθνοσυνέλευσης στην Ουαλία.

https://echedoros.blog/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»