Πόλεμος Ισραήλ-Γάζας: Ο Νετανιάχου υπόσχεται να αψηφήσει τους συμμάχους για την εισβολή στη Ράφα

Getty Images Ένας άνδρας οδηγεί ένα γάιδαρο καροτσάκι μπροστά από τα ερείπια του τζαμιού Al-Faruq, που καταστράφηκε κατά τη διάρκεια ισραηλινών βομβαρδισμών, στη ΡάφαGetty Images
Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι έχουν καταφύγει στη Ράφα από άλλες περιοχές της Γάζας

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου επιβεβαίωσε εκ νέου την αποφασιστικότητά του να εξαπολύσει επίθεση στη Ράφα, αψηφώντας τη διεθνή κριτική.

Η πόλη είναι γεμάτη με περίπου 1,5 εκατομμύριο Παλαιστίνιους από άλλα μέρη της Γάζας που αναζητούν καταφύγιο.

Τα σχόλιά του έρχονται καθώς ο Γερμανός καγκελάριος, σε ταξίδι στη Μέση Ανατολή, επανέλαβε την αντίθεσή του στο σχέδιο.

Ωστόσο, ο Νετανιάχου είπε ότι «καμία διεθνής πίεση δεν θα σταματήσει το Ισραήλ» από το να επιτύχει όλους τους πολεμικούς του στόχους.

«Αν σταματήσουμε τον πόλεμο τώρα πριν επιτύχουμε όλους τους στόχους του, το νόημα είναι ότι το Ισραήλ έχασε τον πόλεμο και δεν θα το επιτρέψουμε», είπε ο Νετανιάχου σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου του.

Είπε ότι το Ισραήλ πρέπει να είναι σε θέση να συνεχίσει τον πόλεμό του, με στόχο την εξάλειψη της Χαμάς, την απελευθέρωση όλων των ομήρων και τη διασφάλιση ότι η Γάζα "δεν αποτελεί πλέον απειλή".

«Για να το κάνουμε αυτό, θα λειτουργήσουμε και στη Ράφα».

Ο Νετανιάχου είπε ότι η επίθεση στην πόλη στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας «θα συμβεί» και θα διαρκέσει «αρκετές εβδομάδες».

Επίσης, επιτέθηκε στους επικριτές του, λέγοντάς τους: «Είναι τόσο μικρή η μνήμη σας;

«Τόσο γρήγορα ξεχάσατε [7 Οκτωβρίου], τη χειρότερη σφαγή που διαπράχθηκε κατά των Εβραίων από το Ολοκαύτωμα».

Αυτές οι επιθέσεις, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν περίπου 1.200 άνθρωποι και περισσότεροι από 250 ελήφθησαν όμηροι από το Ισραήλ, πυροδότησε τον σημερινό πόλεμο.

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς στη Γάζα αναφέρει ότι περισσότεροι από 31.400 έχουν σκοτωθεί.

Ο Ισραηλινός ηγέτης πρόκειται να συναντήσει τον γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς αργότερα την Κυριακή, ο οποίος αναμένεται να επαναλάβει την προειδοποίησή του για μια επιχείρηση στη Ράφα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ιορδανία, ο κ. Σολτς είπε ότι ένας «μεγάλος αριθμός απωλειών σε μια τέτοια επίθεση» θα μπορούσε να καταστρέψει κάθε ελπίδα για ειρήνη.

Τα σχέδια του Ισραήλ έχουν επικριθεί έντονα από τη διεθνή κοινότητα, με τον ΟΗΕ και τις ΗΠΑ να προειδοποιούν επίσης ότι μια πλήρους κλίμακας επίθεση στη Ράφα θα μπορούσε να είναι καταστροφική.

Ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας του ΟΗΕ, έκανε έκκληση την Παρασκευή στο Ισραήλ «στο όνομα της ανθρωπότητας» να μην εξαπολύσει τέτοια επίθεση στη νοτιότερη πόλη της Γάζας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν προειδοποίησε το Ισραήλ να μην επεκτείνει την εισβολή του στην πόλη, χαρακτηρίζοντάς το «κόκκινη γραμμή».

Παρόλα αυτά, το γραφείο του κ. Νετανιάχου ενέκρινε σχέδια για στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα την Παρασκευή, προσθέτοντας ότι ο στρατός προετοιμάζεται για την εκκένωση των αμάχων.

Χάρτης της Λωρίδας της Γάζας που δείχνει τις χερσαίες επιχειρήσεις και τις ζώνες εκκένωσης του Ισραήλ

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) δήλωσαν ότι σχεδίαζαν να μετακινήσουν τους εκτοπισμένους Παλαιστίνιους στη Γάζα σε αυτό που αποκάλεσε «ανθρωπιστικά νησιά» στη μέση της λωρίδας . Δεν είναι ξεκάθαρο πώς θα είναι τα «νησιά», ούτε πώς θα λειτουργήσουν.

Μιλώντας στην Ιορδανία, ο κ. Scholz αναφέρθηκε στην ανάγκη για μια εκεχειρία «που θα διαρκέσει περισσότερο».

Οι συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός αναμενόταν να επαναληφθούν στο Κατάρ τις επόμενες ημέρες. Το Ισραήλ είχε σχεδιάσει να στείλει αντιπροσωπεία για να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις, αλλά οι υπουργοί δεν είχαν ακόμη συμφωνήσει για την εντολή του.

Το Ισραήλ αντιμετωπίζει αυξανόμενες επικρίσεις για τον αριθμό των θυμάτων αμάχων στη Γάζα, καθώς και για τις ελλείψεις βοήθειας που έχουν τροφοδοτήσει τους φόβους του λιμού.

Την Πέμπτη, ο επικεφαλής της πλειοψηφίας της Γερουσίας των ΗΠΑ Τσακ Σούμερ ζήτησε από το Ισραήλ να διεξαχθούν εκλογές για να αντικαταστήσει τον κ. Νετανιάχου.

Ο πρωθυπουργός επέκρινε τα σχόλια ως "εντελώς ακατάλληλα" και είπε ότι θα έπρεπε να εργαστούν αντ 'αυτού για να ρίξουν την "τυραννία της Χαμάς".

https://www.bbc.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»