Αμερικανικό στρατιωτικό πλοίο κατευθύνεται στη Γάζα για να κατασκευάσει λιμάνι



Ένα αμερικανικό στρατιωτικό πλοίο πλέει προς τη Μέση Ανατολή, μεταφέροντας εξοπλισμό για την κατασκευή μιας προσωρινής προβλήτας στα ανοικτά των ακτών της Γάζας, ανακοίνωσε ο στρατός.

Το πλοίο υποστήριξης, ο στρατηγός Frank S Besson, απέπλευσε από στρατιωτική βάση στην πολιτεία της Βιρτζίνια το Σάββατο.

Έρχεται αφότου ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε ότι οι ΗΠΑ θα κατασκευάσουν το πλωτό λιμάνι για να βοηθήσουν στην παροχή βοήθειας στη Γάζα δια θαλάσσης.

Ο ΟΗΕ έχει προειδοποιήσει ότι ο λιμός στη Λωρίδα της Γάζας είναι «σχεδόν αναπόφευκτος» και τα παιδιά πεθαίνουν από την πείνα.

Οι ΗΠΑ και η Ιορδανία πραγματοποίησαν αεροπορική ρίψη την Κυριακή, πετώντας με αλεξίπτωτο σε περισσότερα από 11.500 γεύματα που περιελάμβαναν ρύζι, αλεύρι, ζυμαρικά και κονσέρβες, ανακοίνωσε ο αμερικανικός στρατός.

Οι παραδόσεις βοήθειας από ξηρά και αέρος έχουν αποδειχθεί δύσκολες και επικίνδυνες.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα αναγκάστηκε να σταματήσει τις χερσαίες παραδόσεις αφού οι συνοδείες του δέχθηκαν πυρά και λεηλασίες. Και την Παρασκευή, υπήρξαν αναφορές ότι πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν από πτώση πακέτου βοήθειας, όταν το αλεξίπτωτό του δεν άνοιξε σωστά.

Το αμερικανικό πλοίο αναχώρησε "λιγότερο από 36 ώρες" αφότου ο κ. Μπάιντεν έκανε την ανακοίνωσή του, έγραψε η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ στο X.

«Μεταφέρει τον πρώτο εξοπλισμό για τη δημιουργία μιας προσωρινής προβλήτας για την παράδοση ζωτικής σημασίας ανθρωπιστικών προμηθειών» στη Γάζα, συνέχισε η δήλωση.

Το Πεντάγωνο είπε ότι μπορεί να χρειαστούν έως και 60 ημέρες για να κατασκευαστεί η προβλήτα με τη βοήθεια 1.000 στρατιωτών - κανένας από τους οποίους δεν θα έβγαινε στη στεριά.

Φιλανθρωπικές οργανώσεις έχουν πει ότι όσοι υποφέρουν στη Γάζα δεν μπορούν να περιμένουν τόσο πολύ.

Εν τω μεταξύ, πλοίο ανθρωπιστικής βοήθειας φορτωμένο με περίπου 200 τόνους τροφίμων αναμένεται να αποπλεύσει από λιμάνι στη Λάρνακα της Κύπρου το απόγευμα της Κυριακής, αναφέρουν κυπριακά ΜΜΕ.

Έπειτα από ανακοίνωση της ΕΕ ότι ένας νέος θαλάσσιος δρόμος θα ανοίξει το Σαββατοκύριακο για να επιτραπεί η παροχή βοήθειας απευθείας από την Κύπρο - την πλησιέστερη χώρα της ΕΕ στη Γάζα.

Εικόνα ενός πλοίου με παλέτες τροφίμων μπροστά τουΠΗΓΗ ΕΙΚΟΝΑΣ,ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΚΟΣΜΟΥ/ΑΝΟΙΚΤΕΣ ΑΓΚΑΛΕΣ
Λεζάντα εικόνας,
Το ανθρωπιστικό πλοίο Open Arms ήταν έτοιμο να αναχωρήσει εδώ και εβδομάδες, δήλωσε ο ιδρυτής της φιλανθρωπικής οργάνωσης

Το πλοίο, Open Arms, ανήκει στο ισπανικό φιλανθρωπικό ίδρυμα με το ίδιο όνομα και τα τρόφιμα στο πλοίο έχουν παρασχεθεί από την αμερικανική φιλανθρωπική οργάνωση World Central Kitchen.

Δεν είναι σαφές πώς οποιαδήποτε βοήθεια που παραδίδεται μέσω θαλάσσης θα φτάσει με ασφάλεια στην ακτή πριν κατασκευαστεί η προβλήτα των ΗΠΑ. Η Γάζα δεν έχει λειτουργικό λιμάνι και τα γύρω νερά της είναι πολύ ρηχά για μεγάλα σκάφη.

Ωστόσο, ο Oscar Camps, ο ιδρυτής του Open Arms, είπε στο Associated Press ότι στο σημείο προορισμού - που παραμένει μυστικό - μια ομάδα από το World Central Kitchen κατασκεύαζε μια προβλήτα για να λάβει τη βοήθεια.

Το Ισραήλ χαιρέτισε την πρωτοβουλία για τον ωκεανό και είπε ότι η βοήθεια θα παραδοθεί αφού διενεργηθούν έλεγχοι ασφαλείας στην Κύπρο "σύμφωνα με τα ισραηλινά πρότυπα".

Ο ισραηλινός στρατός ξεκίνησε αεροπορική και χερσαία εκστρατεία στη Λωρίδα της Γάζας μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν περίπου 1.200 άνθρωποι και άλλοι 253 ελήφθησαν όμηροι.

Περισσότεροι από 30.900 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από τότε, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Η σύγκρουση έχει δημιουργήσει μια αυξανόμενη ανθρωπιστική κρίση και ο ΟΗΕ έχει προειδοποιήσει ότι τουλάχιστον 576.000 άνθρωποι σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας - το ένα τέταρτο του πληθυσμού - αντιμετωπίζουν καταστροφικά επίπεδα επισιτιστικής ανασφάλειας.

Οι δυτικές χώρες πίεσαν το Ισραήλ να επεκτείνει τις χερσαίες παραδόσεις διευκολύνοντας περισσότερες διαδρομές και ανοίγοντας επιπλέον περάσματα.

Φορτηγά εισέρχονται στα νότια της Γάζας μέσω της διέλευσης Ράφα που ελέγχεται από την Αίγυπτο και της διέλευσης Kerem Shalom που ελέγχεται από το Ισραήλ. Όμως ο βορράς, ο οποίος ήταν το επίκεντρο της πρώτης φάσης της ισραηλινής χερσαίας επίθεσης, έχει αποκοπεί σε μεγάλο βαθμό από βοήθεια τους τελευταίους μήνες.

Εκτιμάται ότι 300.000 Παλαιστίνιοι ζουν εκεί με λίγα τρόφιμα ή καθαρό νερό.

Το Ισραήλ έχει κατηγορηθεί για παρεμπόδιση των προσπαθειών βοήθειας και ένας ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ το κατηγόρησε την περασμένη εβδομάδα ότι οργανώνει «εκστρατεία πείνας εναντίον του παλαιστινιακού λαού στη Γάζα».

Η Yeela Cytrin, νομική σύμβουλος στην ισραηλινή αποστολή στον ΟΗΕ, απάντησε ότι «το Ισραήλ απορρίπτει εντελώς τους ισχυρισμούς ότι χρησιμοποιεί την πείνα ως εργαλείο πολέμου», προτού αποχωρήσει σε ένδειξη διαμαρτυρίας.


https://www.bbc.com/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»