Μητροπέτροβας: πολέμησε στα 76 του τους Τούρκους και στα 89 καταδικάστηκε σε θάνατο από τους Βαυαρούς!

Προτομή του Μητροπέτροβα στην Καλαμάτα
Προτομή του Μητροπέτροβα στην Καλαμάτα

Πολέμησε του Τούρκους στα 76 χρόνια του και στα 89 του καταδικάστηκε σε θάνατο από τους Βαυαρούς! Ήταν ένας από τους αγωνιστές της Ελληνικής Επανάστασης, που έδωσε το «παρών» σε όλες τις μεγάλες μάχες, παρά το προχωρημένο της ηλικίας του. Το όνομά του: Δημήτριος (Μήτρος) Πέτροβας και στην ΙστορίαΜητροπέτροβας.

Εκείνον τον υπερήλικα αγωνιστή (το 1821 ήταν 76 χρονών), που πολέμησε για την απελευθέρωση της Καλαμάτας, που μπήκε στην πόλη της Μεσσηνίας πριν ακόμα φθάσουν ο Κολοκοτρώνης, ο Παπαφλέσσας, ο Πετρόμπεης κι ο Νικηταράς, οι ανθέλληνες Βαυαροί καταδίκασαν σε θάνατο. Και θα τον είχαν καρατομήσει στο Παλαμήδι, αν κάποιος δεν τους υπενθύμιζε ότι θα ήταν ανάρμοστο να εκτελέσουν έναν γέροντα που σε λίγους μήνες θα μετρούσε βάρος 90 χρόνων στις πλάτες του.

Ο Μητροπέτροβας πέθανε μια μέρα σαν σήμερα, 12 Μαρτίου του 1838 σε ηλικία 93 χρονών, σχεδόν ξεχασμένος από εχθρούς και φίλους.

Ο Μητροπέτροβας- αδερφικός φίλος του πατέρα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, Κωνσταντή- ήταν ο γηραιότερος από τους οπλαρχηγούς του Αγώνα· τον φώναζαν όλοι «παππούλη» κι ο Κολοκοτρώνης Μπάρμπα Μήτρο. Αυτόν, τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη ο Μητροπέτροβας ακολουθούσε παντού, ακόμα και στο μπουντρούμι, όταν ξέσπασε ο Εμφύλιος. Παρά το προχωρημένο της ηλικίας του, ο Μητροπέτροβας, φημιζόταν για το σημάδι και την ταχύτητά του.

Ο Μητροπέτροβας είχε πάρει μέρος στις μάχες στο Βαλτέτσι, στην άλωση της Τριπολιτσάς, στα Δερβενάκια, πολέμησε και κατά των στρατευμάτων του Ιμπραήμ, όταν η «φωτιά» της Επανάστασης σιγόσβηνε. Μετά την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού, την Ελλάδα «πάτησαν» οι Βαυαροί του νεαρού Όθωνα. Τότε ήταν που οι Μεσσήνιοι ορκίστηκαν εκδίκηση για την καταδίκη σε θάνατο των Κολοκοτρώνη και Πλαπούτα. Κι ο Μητροπέτροβας εξεγέρθηκε με τους δικούς του κατά των Αντιβασιλέων. Με τη βοήθεια των οπλαρχηγών Γκρίτζαλη, Κόλια Πλαπούτα και Τζαμαλή, ο Μητροπέτροβας ξεσήκωσε τη Μεσσηνία τον Αύγουστο του 1834 και κατέλυσε τις αρχές στην Καλαμάτα και το Νησίον (τη σημερινή Μεσσήνη).

Οι Βαυαροί υπό τον συνταγματάρχη Κρίστιαν Σμαλτς κατέστειλαν τις εστίες εξέγερσης έπειτα από πολύνεκρες συγκρούσεις και συνέλαβαν τους πρωτεργάτες των ξεσηκωμένων. Ο Μητροπέτροβας και οι άλλοι επικεφαλής των επαναστατών καταδικάστηκαν σε θάνατο από Έκτακτο Στρατοδικείο. Δυο από τους στασιαστές (Γκρίτζαλης και Τζαμαλής) εκτελέστηκαν λίγες ώρες μετά το άκουσμα της καταδικαστικής απόφασης. Ο Μητροπέτροβας γλύτωσε γιατί κάποιοι σεβάστηκαν τα χρόνια και την προσφορά του και έπεισαν τους Βαυαρούς τοποτηρητές να μην εκτελέσουν την ποινή· όμως το μπουντρούμι δεν το γλύτωσε. Ο Μητροπέτροβας φυλακίστηκε κι όταν βγήκε από τη φυλακή με τη γενική αμνηστία γύρισε στον τόπο που γεννήθηκε, τη Γαράτζα Μεσσηνίας (σήμερα Άνω Μέλπεια του δήμου Οιχαλίας), όπου και πέθανε.

Ο καθηγητής πανεπιστημίου, ακαδημαϊκός και συγγραφέας Σωκράτης Κουγέας έγραψε για τον Μητροπέτροβα: «Κοντός ευκίνητος ο γέρος ο Γαρατζαίος Μήτρος Πέτροβας, που θα αναδειχθεί στο Βαλτέτσι, στη γνώμη ο Νέστωρ, και στη ρώμη το καλύτερο παλληκάρι των μεσσηνιακών αρμάτων».

https://www.ethnos.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»