Ο απελευθερωμένος Ισραηλινός όμηρος απαιτεί από τον κόσμο να κάνει περισσότερα για όσους κρατούνται ακόμα στη Γάζα


Itay Regev
Λεζάντα εικόνας,
Ο Itay Regev ήταν μεταξύ των 105 ομήρων που αφέθηκαν ελεύθεροι κατά τη διάρκεια μιας σύντομης εκεχειρίας τον Νοέμβριο

Ένας Ισραηλινός όμηρος που απελευθερώθηκε από τη Γάζα πριν από τρεις μήνες κατηγόρησε τον κόσμο ότι ξέχασε αυτούς που εξακολουθούν να κρατούνται από τη Χαμάς και προέτρεψε την ισραηλινή κυβέρνηση να κάνει ό,τι χρειάζεται για να τους φέρει στο σπίτι.

Ο Itay Regev, 19, είπε στο BBC ότι κρατήθηκε σε «φρικτές» συνθήκες από «πολύ, πολύ μοχθηρούς» απαγωγείς και δεν πίστευε ότι θα έβγαινε ζωντανός.

Τον απήγαγαν από το μουσικό φεστιβάλ Nova με την αδερφή του και έναν φίλο του.

Οι συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός και ανταλλαγή ομήρων συνεχίζονται εδώ και εβδομάδες.

Ωστόσο, προς το παρόν δεν υπάρχει συμφωνία, με τα αναφερόμενα σημεία συγκρούσεων να περιλαμβάνουν το αίτημα της Χαμάς για μόνιμη κατάπαυση του πυρός και την απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα, την οποία ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου χαρακτήρισε «παραληρηματική».

Ωστόσο, ο Itay - που αφέθηκε ελεύθερος μαζί με την αδερφή του, Maya, και άλλους 103 ομήρους σε αντάλλαγμα για περίπου 240 Παλαιστίνιους κρατούμενους στις ισραηλινές φυλακές κατά τη διάρκεια μιας σύντομης εκεχειρίας τον Νοέμβριο - είναι ξεκάθαρος για το τι πρέπει να συμβεί.

«Νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τους βγάλουμε από εκεί, όποιο κι αν είναι το κόστος... Είναι οι ζωές των ανθρώπων», είπε, μιλώντας στο BBC στο Λονδίνο στην πρώτη του συνέντευξη στο Ηνωμένο Βασίλειο.

"Είμαι βέβαιος ότι αν κάποιος απήγαγε το παιδί του, δεν θα τον ενδιέφερε πραγματικά το τίμημα που έπρεπε να πληρωθεί. Πρέπει να επιστρέψουμε τους ομήρους με κάθε κόστος".

Περίπου 130 όμηροι, συμπεριλαμβανομένου του φίλου του Itay, Omer, κρατούνται ακόμη στη Γάζα. Ισραηλινοί αξιωματούχοι είπαν ότι πιστεύουν ότι περίπου 30 από αυτούς που βρίσκονται ακόμα στη Γάζα είναι νεκροί.

Ο Itay βρίσκεται στο Λονδίνο για να θέσει τα δεινά τους με Βρετανούς βουλευτές - είπε ότι ήταν εκεί για να "φωνάξει τις κραυγές τους από τη Γάζα" - και θέλει η διεθνής κοινότητα να κάνει περισσότερα για να εξασφαλίσει την απελευθέρωσή τους.

"Οι όμηροι είναι εκεί εδώ και πέντε μήνες. Η απάντηση είναι ξεκάθαρη, όχι δεν κάνουν αρκετά", είπε.

«Για πέντε μήνες για να μην δεις το φως του ήλιου και δεν ξέρεις τι συμβαίνει με την οικογένειά σου, για πέντε μήνες για να είσαι σε φρικτές συνθήκες και να πεινάς... Πρέπει να τους βγάλουν από εκεί το συντομότερο δυνατό. φρικτό συναίσθημα ότι δεν ξέρουν ποια θα είναι η μοίρα τους από το ένα δευτερόλεπτο στο άλλο».

Περιγράφοντας τις 54 ημέρες αιχμαλωσίας του, ο Itay είπε ότι έπρεπε να συμβιβαστεί με το γεγονός ότι μπορεί να σκοτωθεί.

"Ήμασταν πολύ, πολύ πεινασμένοι. Δεν έκανα ντους για 54 ημέρες. Οι απαγωγείς μου ήταν πολύ, πολύ μοχθηροί. Δεν τους ένοιαζε. Είχα πληγές στα πόδια μου, μεγάλες τρύπες στα πόδια μου.

«Και ζούσες εκεί με μια φρικτή αίσθηση φόβου. Κάθε δευτερόλεπτο που ζεις με αυτό το συναίσθημα είναι ένα τρομερό συναίσθημα, που δεν ξέρεις πραγματικά αν πρόκειται να ξυπνήσεις το πρωί ή σε ένα λεπτό, αν ένας πύραυλος θα πέσει πάνω σου, αν μπουν με καλάσνικοφ και αρχίσουν να μας ψεκάζουν με σφαίρες. Οι συνθήκες είναι πολύ δύσκολες εκεί».

Ισραηλινά στρατεύματα επιθεωρούν βαριά αυτοκίνητα μετά την επίθεση στο φεστιβάλ novaΠΗΓΗ ΕΙΚΟΝΑΣ,REUTERS
Λεζάντα εικόνας,
Περισσότεροι από 360 νεαροί πάρτι πυροβολήθηκαν, ξυλοκοπήθηκαν ή κάηκαν μέχρι θανάτου στο φεστιβάλ Nova και άλλοι 40 κρατήθηκαν όμηροι

Ο πόλεμος ξεκίνησε όταν ένοπλοι της Χαμάς επιτέθηκαν στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, σκοτώνοντας περίπου 1.200 ανθρώπους και αιχμαλωτίζοντας 253 ομήρους. Περισσότεροι από 31.200 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από τότε, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Κατά τη διάρκεια της επίθεσής τους νωρίς το πρωί, οι επιτιθέμενοι της Χαμάς εισέβαλαν στον χώρο του μουσικού φεστιβάλ Nova κοντά στον περιμετρικό φράχτη Ισραήλ-Γάζας.

Περισσότεροι από 360 νεαροί πάρτι πυροβολήθηκαν, ξυλοκοπήθηκαν ή κάηκαν μέχρι θανάτου. Άλλοι 40 πιάστηκαν όμηροι, συμπεριλαμβανομένου του Itay.

Θυμάται ότι άκουσε ρουκέτες και πυροβολισμούς καθώς ένοπλοι περικύκλωσαν το φεστιβάλ, ακολουθούμενοι από ουρλιαχτά.

"Πήγαμε με ένα όχημα προσπαθώντας να ξεφύγουμε από το μέρος και μετά από πέντε λεπτά, συναντήσαμε ένα φορτηγό τρομοκρατών που ψεκάζει όλα τα οχήματα με σφαίρες χωρίς κανένα έλεος. Πυροβολήθηκα στο πόδι μου. Η αδερφή μου πυροβολήθηκε επίσης στο πόδι", είπε.

"Και οι τρομοκράτες βγήκαν από το βαν. Με τράβηξαν έξω, μου έδεσαν τα χέρια και απλά άρχισαν να οδηγούν στη Γάζα."

Είπε ότι νόμιζε ότι θα τον δολοφονούσαν όταν τον συνέλαβαν, με τους μαχητές της Χαμάς να του κάνουν χειρονομίες που κόβουν το λαιμό.

"Είδα την αδερφή μου τη Μάγια τραυματισμένη και να κλαίει. Η Μάγια επίσης εκείνη την ημέρα με αποχαιρέτησε και μου είπε αν βγω από αυτό ζωντανός, πες στους γονείς μας ότι τους αγαπάει. Αυτή είναι μια μέρα που δεν θα ξεχάσω ποτέ για το υπόλοιπο μου ΖΩΗ."

Αρχικά μεταφέρθηκε σε σπίτι με είσοδο τούνελ και στη συνέχεια, όπως πιστεύει, σε νοσοκομείο.

"Μπήκαμε στη Γάζα και οι τρομοκράτες άρχισαν να φωνάζουν, να ουρλιάζουν και να πανηγυρίζουν. Ήταν σαν ένα μεγάλο πάρτι. Μας έφεραν στο σπίτι και στη μέση αυτού του σπιτιού υπήρχε ένα φρεάτιο. Μας έβαλαν να κατέβουμε σε αυτό."

Είπε ότι μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο όπου ήταν παρόντες ένας «πολύ, πολύ ανήσυχος» γιατρός και αρκετοί μαχητές της Χαμάς. Ο γιατρός πήρε τη σφαίρα από το πόδι του χωρίς αναισθητικό ή παυσίπονο, είπε.

"Μου έβαλαν τη λαβίδα στο πόδι και τράβηξαν τη σφαίρα χωρίς αναισθητικά. Μου είπαν να κάνω ησυχία γιατί αν δεν ησυχάσω θα με σκοτώσουν. φτύσιμο."

Itay και Maya μετά την απελευθέρωσή τουςΠΗΓΗ ΕΙΚΟΝΑΣ,REUTERS
Λεζάντα εικόνας,
Ο Itay και η Maya, που πυροβολήθηκαν και οι δύο στο πόδι, υποβλήθηκαν σε νοσοκομειακή περίθαλψη μετά την αποφυλάκισή τους

Χωρίστηκε από τη Μάγια, η οποία έλαβε επίσης ιατρική περίθαλψη. Το κρεμασμένο πόδι της επανασυνδέθηκε στο χειρουργείο, αλλά πλάγια, σε αφύσικη γωνία.

Αλλά και πάλι κατάφεραν να επικοινωνήσουν. Το αίτημα της Μάγια να δει τον αδερφό της απορρίφθηκε από τους απαγωγείς της, αλλά της πέρασαν ένα σημείωμα. Ο Itay έγραψε πίσω και επικοινωνούσαν με αυτόν τον τρόπο σε όλη τη δοκιμασία τους.

Η Μάγια, η οποία δεν μπορούσε να περπατήσει όταν αποφυλακίστηκε, τώρα υποβάλλεται σε εκτεταμένη αποκατάσταση στο πόδι της.

Ο Itay, ο οποίος έκλεισε τα 19 την περασμένη εβδομάδα, χαίρεται που έχει την ελευθερία του, αλλά αγωνίζεται όταν άλλοι όπως ο φίλος του Ομέρ παραμένουν όμηροι εκεί.

"Γιατί ο Ομέρ είναι ακόμα εκεί και είμαι εδώ; Μερικές φορές νιώθω άσχημα γι' αυτό. Θα έκανα τα πάντα για να τον φέρω πίσω", είπε.

"Ήμουν εκεί μαζί του και ξέρω ακριβώς πώς νιώθει και θέλω να φωνάξω το κλάμα του εκ μέρους του γιατί δεν μπορεί να το κάνει μόνος του. Είναι αβοήθητος".


https://www.bbc.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»