Μυστήριο θαλάσσιο πλάσμα ανακαλύφθηκε στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου



Ο θαλάσσιος γυμνοσάλιαγκας έχει χαρακτηριστικά πουπουλένια βράγχια στη μία πλευρά του σώματός του

Ένα νέο είδος θαλάσσιας γυμνοσάλιαγκας ανακαλύφθηκε στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Πιάστηκε στα ανοιχτά της νοτιοδυτικής Αγγλίας από ερευνητικό πλοίο.

Το πλάσμα έχει ονομαστεί Pleurobranchaea britannica . Ανήκει σε μια ομάδα που βρίσκεται σε θερμότερα νερά, τα οποία θα μπορούσαν να μεταναστεύουν βόρεια λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Με τις θερμοκρασίες των ωκεανών σε επίπεδα ρεκόρ, υπάρχει ανησυχία για τις επιπτώσεις στη θαλάσσια ζωή.

Ο Ross Bullimore του Κέντρου για την Επιστήμη του Περιβάλλοντος, των Τροφίμων και της Υδατοκαλλιέργειας (CEFAS) έκανε τη τρελή ανακάλυψη.

Περίπου 100 διαφορετικοί θαλάσσιοι γυμνοσάλιαγκες βρίσκονται στις θάλασσες ανοιχτά της Βρετανίας και της Ιρλανδίας, αλλά κατάλαβε αμέσως ότι αυτό ήταν κάτι το ιδιαίτερο.

«Ήταν σαν να έσβησε μια λάμπα», είπε.

Cefas EndeavourΠΗΓΗ ΕΙΚΟΝΑΣ,Ο ΚΕΦΑΣ
Λεζάντα εικόνας,
Η ανακάλυψη έγινε από το ερευνητικό πλοίο Endeavor

Οι επιστήμονες λένε ότι η ανακάλυψη δείχνει ότι έχουμε ακόμα περισσότερα να μάθουμε για τη ζωή στις θάλασσές μας, που είναι από τις καλύτερα μελετημένες στον κόσμο.

"Το να βρούμε ένα νέο είδος που δεν είναι μικροσκοπικό είναι αρκετά συναρπαστικό. Δείχνει ότι υπάρχει ακόμα δουλειά να γίνει", δήλωσε ο Peter Barry του CEFAS.

Ομορφιά και ποικιλία

Οι θαλάσσιοι γυμνοσάλιαγκες είναι ένας τύπος θαλάσσιου μαλακίου χωρίς κέλυφος, γνωστός για την αξιοσημείωτη ποικιλία και ομορφιά τους.

Παρά το μικρότερο μέγεθός τους -που μεγαλώνει μόνο σε περίπου 5 εκατοστά (2 ίντσες) σε μήκος- είναι ένα κορυφαίο αρπακτικό που καταλαμβάνει μια βασική θέση στην τροφική αλυσίδα.

Θαλάσσια γυμνοσάλιαγκας από τη ΜαλαισίαΠΗΓΗ ΕΙΚΟΝΑΣ,GETTY IMAGES
Λεζάντα εικόνας,
Οι θαλάσσιοι γυμνοσάλιαγκες είναι γνωστοί για την ομορφιά και την ποικιλία τους

Συχνά αναφέρεται ως «είδος δείκτης», μπορούν να βοηθήσουν τους επιστήμονες να κατανοήσουν την υγεία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων λόγω της ευαισθησίας τους στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και στις ανθρώπινες πιέσεις. 

Μέλη της ομάδας στην οποία ανήκει το νέο είδος - Pleurobranchaea - βρίσκονται συνήθως στη βόρεια Ισπανία, τη Σενεγάλη και σε όλη τη Μεσόγειο Θάλασσα.

"Βλέπουμε την παρουσία ενός είδους [που ανήκει σε μια ομάδα] το οποίο είχε πάντα καταγραφεί στο παρελθόν σε θερμότερα νερά", δήλωσε ο Ross Bullimore.

«Θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι αυτό που παρατηρείτε είναι ότι αυτή η ομάδα ειδών μπορεί να επεκτείνει περαιτέρω την εμβέλειά της επειδή οι συνθήκες γίνονται πιο ευνοϊκές ή πιο κατάλληλες για αυτήν».

Με τις θερμοκρασίες των ωκεανών σε επίπεδα ρεκόρ, υπάρχει ανησυχία για τις επιπτώσεις στη θαλάσσια ζωή.

Οι θερμότεροι ωκεανοί και οι καύσωνες ενοχλούν θαλάσσια είδη όπως τα ψάρια και οι φάλαινες καθώς κινούνται αναζητώντας πιο δροσερά νερά, αναστατώνοντας την τροφική αλυσίδα.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι μπορεί να επηρεαστούν τα ιχθυαποθέματα.


https://www.bbc.com/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»