Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Νέα Navtex για τις έρευνες νοτιοδυτικά της Κρήτης και Πελοποννήσου – Επεκτείνεται το επιχειρησιακό πεδίο



Σε συνεργασία με τη Μάλτα, εκδόθηκε νέα Navtex, σύμφωνα με την οποία δεσμεύεται μεγαλύτερη θαλάσσια έκταση.

Επεκτείνεται το επιχειρησιακό πεδίο στα θαλάσσια οικόπεδα νοτιοδυτικά της Κρήτης και της Πελοποννήσου, όπου η Ελλάδα θα πραγματοποιήσει έρευνες για υδρογονάνθρακες.

Σε συνεργασία με τη Μάλτα, εκδόθηκε νέα Navtex, σύμφωνα με την οποία δεσμεύεται μεγαλύτερη θαλάσσια έκταση.

Η συμπληρωματική NAVTEX εκδόθηκε από τη Μάλτα καθώς βρίσκεται έξω από τα όρια του ελληνικού FIR και μεγαλώνει την περιοχή από 27.000 σε 31.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Η Ελλάδα ζήτησε από τη Μάλτα να εκδόσει NAVTEX καθώς δεν έχουμε οριοθέτηση στη συγκεκριμένη περιοχή και τα όρια έκδοσης NAVTEX είναι τα όρια του FIR μας. Στην ουσία, η Μάλτα αναγνωρίζει το δικαίωμα της Ελλάδας για έρευνες στην περιοχή.

Την ίδια ώρα, διενεργείται άσκηση στην περιοχή μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου με αρκετά πλοία του στόλου και υπάρχει εγρήγορση και ετοιμότητα για παν ενδεχόμενο.

Δείτε τον χάρτη της νέας Navtex:

Navtex

 Ελπίδες για κοίτασμα «μαμούθ»

Οι έρευνες θα πραγματοποιηθούν στα δύο οικόπεδα που ανήκουν κατά 70% στην Exxon-Mobil και το υπόλοιπο 30% στην Hellenic Energy.

Η περιοχή καλύπτει 40.000 τετραγωνικά μέτρα και οι σεισμογραφικές έρευνες θα διαρκέσουν περίπου δύο μήνες, με το σύνολο αγοράς υδατανθράκων να φτάνει στην τάξη των 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Θα ακολουθήσει η επεξεργασία δεδομένων υπεδάφους για 6 μήνες. Θα χρειαστεί περίπου ένας χρόνος για τη σύνταξη μελέτης εξόρυξης, περιβαλλοντικών επιπτώσεων και τη διαγωνιστική διαδικασία.

Εάν όλα πάνε σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι πρώτες ερευνητικές γεωτρήσεις θα γίνουν μέσα στο 2025. Εάν διαπιστωθεί ότι τα κοιτάσματα είναι αυτά που περιμένουν οι ειδικοί, η παραγωγή φυσικού αεριού αναμένεται να ξεκινήσει το 2027 ή το 2028.

Τα εκτιμώμενα αποθέματα ανέρχονται σε 70 – 90 τρισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου, που μπορούν να καλύψουν το 15% – 20% των ετήσιων αναγκών της Ευρώπης.

Σε αμηχανία η Άγκυρα

Η είδηση ότι ξεκινούν οι ελληνικές έρευνες ξάφνιασε την Άγκυρα που μουδιασμένη παρακολουθεί τις εξελίξεις.

Τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης μάλιστα προειδοποίησαν ότι εάν οι έρευνες εμπλέξουν τη Λιβύη, η Τουρκία θα στείλει και τα δικά της γεωτρύπανα στην περιοχή.

«Η Ελλάδα πιέζει έντονα και λέει ‘η Λιβύη να κάνει συμφωνία με εμάς.’ Είναι ένα θέμα που πρέπει να το δούμε άμεσα. Τι θα κάνουμε; Πιθανότατα θα δούμε τους όρους με τη συμφωνία Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και άμεσα θα στείλουμε εκεί τα γεωτρύπανα μας», αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Milliyet».

Κατά την ομιλία του στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα στην Αίγυπτο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως η Ελλάδα μετατρέπεται στον μεγαλύτερο ενεργειακό κόμβο της ανατολικής Μεσογείου.

«Έχουμε ως στόχο να μπούμε στο κέντρο μια νέας διαδρομής που θα ξανασχεδιάσει τον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης».

Να σημειωθεί ότι έρευνες για υδρογονάνθρακες έχουν ήδη ξεκινήσει και στο Ιόνιο πέλαγος στα δυτικά των Επτανήσων.

https://www.in.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!