Ουκρανία: Ο αποσχιστικός στρατός του Ντονέτσκ μπήκε στον πόλεμο με 20.000 άνδρες - Σχεδόν όλοι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν

Του David Axe

Μέσα σε εννέα μήνες σκληρών μαχών, ο στρατός της αποσχιστικής "Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ (DPR)" στην περιοχή του Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας έθαψε ή έστειλε σε νοσοκομεία τόσους άνδρες όσους είχε ολόκληρος ο στρατός πριν την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Το αποσχιστικό DPR μπήκε στον πόλεμο στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο με περίπου 20.000 άνδρες σε έξι ταξιαρχίες πεζικού. Μέχρι τον Νοέμβριο, οι δυνάμεις του είχαν καταγράψει 3.746 νεκρούς και 15.794 τραυματίες.

Συνολικά δηλαδή, υπήρξαν 19.540 νεκροί ή τραυματίες. Ενώ πολλοί από τους τραυματίες αναμφίβολα επέστρεψαν στις μάχες, ωστόσο υπήρξαν και πολλοί που δεν το κατάφεραν. Πράγματι όμως οι δυνάμεις του DPR έχουν αυξηθεί κατά τη διάρκεια του εννεάμηνου πολέμου μέσω της καταναγκαστικής επιστράτευσης χιλιάδων ανδρών από τον πληθυσμό των 2,3 εκατ. κατοίκων της περιοχής. 

Αλλά ακόμη και αν ο στρατός του DPR διπλασιαστεί σε μέγεθος, η απώλεια του μισού δυναμικού είναι καταστροφική. Ο αμερικανικός στρατός θεωρεί ότι μία μονάδα καθίσταται ανίκανη για σημαντικές μάχες μετά την απώλεια του 31% της δύναμής της.

Το γεγονός ότι οι δυνάμεις του DPR έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη. Το DPR είναι μαριονέτα της Ρωσίας, και μάλιστα σε εξαθλιωμένη κατάσταση. Το Κρεμλίνο έχει εξοπλίσει τις δυνάμεις του DPR με παλαιά όπλα και εξοπλισμό. Για παράδειγμα, το Κρεμλίνο έχει στείλει τουφέκια Mosin και τανκς Τ-62, στέλνοντας τους στρατιώτες σε επικίνδυνες αποστολές χωρίς επαρκή υποστήριξη.

Οι Ρώσοι ηγέτες φαίνεται να αντιλαμβάνονται τους άνδρες του DPR ως "τροφή για τα κανόνια". "Δεν μας υπολογίζουν, μας εγκαταλείπουν", παραπονέθηκε ένας μεθυσμένος μαχητής του Ντονέτσκ σε ένα βίντεο που έγινε viral τον Αύγουστο. "Αλλά εγώ θέλω να ζήσω", σημείωνε.

Είναι πιθανό το DPR να έχει υψηλότερο ποσοστό απωλειών από ό,τι ο ρωσικός στρατός. Αλλά όχι κατά πολύ. "Έχουν υποστεί τεράστιο αριθμό απωλειών", δήλωσε σε δημοσιογράφους την Τετάρτη ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου των ΗΠΑ, Στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ, αναφερόμενος στου Ρώσους.

Τον Φεβρουάριο, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις εισέβαλαν στην Ουκρανία με μια δύναμη περίπου 180.000 ανδρών. Μέχρι τον Μάιο, οι Ρώσοι είχαν περίπου 50.000 νεκρούς και τραυματίες, σύμφωνα με ξένες εκτιμήσεις. Έξι μήνες αργότερα, οι ρωσικές απώλειες - νεκροί και τραυματίες - πλησίαζαν τις 100.000.

Πρόκειται για ένα συνολικό ποσοστό απωλειών πιθανώς λίγο μικρότερο από το μισό, λαμβάνοντας στα υπόψη τις δεκάδες χιλιάδες νέων στρατιωτών που έχει στείλει το Κρεμλίνο στην Ουκρανία, καθώς και τος 300.000 μη εκπαιδευμένους, μεσήλικες άνδρες που επιστράτευσε ο ρωσικός στρατός τον Σεπτέμβριο. Οι πρώτου από τους κινητοποιημένους άνδρες άρχισαν να καταφτάνουν στο μέτωπο μετά από μόλις μία ή δύο εβδομάδες εκπαίδευσης.

Μπορούμε να αναμένουμε ότι οι ρωσικές απώλειες θα αυξηθούν, καθώς οι ανεκπαίδευτοι, ανεπαρκώς εξοπλισμένοι και κακώς καθοδηγούμενοι στρατεύσιμοι θα αποτελούν όλο και μεγαλύτερο ποσοστό του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία. Το 362ο Μηχανοκίνητο Σύνταγμα Τυφεκιοφόρων, που μάχεται για να κρατήσει την κατεχόμενη από τη Ρωσία πόλη Σβατόβο στο Ντονμπάς, βορειοδυτικά του Σεβεροντονέτσκ, αποτελείται κυρίως από στρατεύσιμους. Όπως και το 346ο Μηχανοκίνητο Σύνταγμα Τυφεκιοφόρων.

Κάθε σύνταγμα έχει, στα χαρτιά, περίπου 5.000 στρατιώτες. Αλλά το 362ο έχασε 2.500 άνδρες που σκοτώθηκαν μόλις τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ενώ προσπαθούσε να επιβραδύνει την προέλαση της ουκρανικής 92ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας, σύμφωνα με υποκλαπείσα τηλεφωνική κλήση ενός στρατεύσιμου. Μέχρι πριν από λίγες ημέρες, το 362ο Σύνταγμα είχε μόλις 100 δυσαρεστημένους κληρωτούς στα χαρακώματα της πρώτης γραμμής, είπε ο στρατεύσιμος. "Είμαστε απλά γ@μ.. κρέας, απλά γ@μ.. κρέας", φώναζε.

Εν τω μεταξύ, οι στρατεύσιμοι του 346ου Συντάγματος παραδίδονταν με την πρώτη ευκαιρία. Ένα βίντεο που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο την Κυριακή έδειχνε τουλάχιστον 21 στρατιώτες του Συντάγματος που παραδόθηκαν στους Ουκρανούς την προηγούμενη Δευτέρα. "Η διοίκηση παραιτείται", λέει ένας στρατεύσιμος, με τα χέρια του δεμένα. Οι αξιωματικοί "μας πέταξαν στη σφαγή".

Σφαγή είναι η λέξη κλειδί. Αφού οδήγησε στο θάνατο τους ανεπαρκώς εξοπλισμένους μαχητές της DPR θάβοντας χιλιάδες άνδρες, το Κρεμλίνο τώρα οδηγεί δεκάδες χιλιάδες εξίσου ανέτοιμους στρατεύσιμους στον θάνατο σε έναν πόλεμο που χάνει.

Σύντομα, το ποσοστό απωλειών του DPR που ανέρχεται στο 50% ή και περισσότερο, μπορεί να μην είναι τόσο ασυνήθιστο σε όλη την παραπαίουσα ρωσική πολεμική μηχανή. Είναι πιθανό ότι, σύντομα, κάθε μαχητής που πολεμά για τους Ρώσους θα έχει πιθανότητες 50/50 να σκοτωθεί ή να τραυματιστεί στην Ουκρανία.

https://www.capital.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!