Η Τουρκία αρνείται αίτημα του Ισραήλ για απέλαση τρομοκρατών της Χαμάς: Κατά τα άλλα ο Ταγίρ θέλει “καλές σχέσεις”…


epa10303213 Former Israeli prime minister and leader of the Likud party Benjamin Netanyahu attends a joint press conference to receive the task to form a new government from Israeli President Isaac Herzog at the president residence in Jerusalem, Israel, 13 November 2022. EPA, ABIR SULTAN

Στην ιστοσελίδα της εφημερίδας The Jerusalem Post δημοσιεύτηκε ανάλυση της Kristina Jovanovski με τίτλο «Η Τουρκία αρνείται αίτημα του Ισραήλ για απέλαση τρομοκρατών της Χαμάς» και υπότιτλο «Ο Erdogan στοχεύει να γίνει ειρηνοποιός μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων, σύμφωνα με εμπειρογνώμονες από την Άγκυρα».

Ακολουθούν τα σημαντικότερα σημεία του δημοσιεύματος:

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου (Mevlut Cavusoglu) δήλωσε ότι η Τουρκία απέρριψε αίτημα του Ισραήλ να απελαθoύν μέλη της Χαμάς, εν μέσω ανησυχιών ότι η επαναπροσέγγιση της Άγκυρας με το Ισραήλ θα πληγεί μετά τη νέα εκλογική νίκη του πρώην πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου (Netanyahu).

Ο ΥπΕξ Cavusoglu φέρεται να δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι η Τουρκία δεν απεδέχθη αίτημα απέλασης μελών της Χαμάς που υποβλήθηκε τον περασμένο μήνα από τον ισραηλινό απερχόμενο Υπουργό Άμυνας Benny Gantz, στο πλαίσιο επίσκεψής του στην Άγκυρα.

«Δεν ικανοποιήσαμε απαίτηση σχετικά με τη Χαμάς. Δε βλέπουμε τη Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση», δήλωσε ο Cavusoglu, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Sozcu.!

Ο Omer Özkizilcik, αναλυτής για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφαλείας με έδρα την Άγκυρα, δήλωσε στo αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Media Line ότι η Τουρκία ελπίζει πως θα παίξει ρόλο μεσολαβητή μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων και ότι πιστεύει πως η απέλαση μελών της Χαμάς θα μπορούσε να θέσει το σχέδιό της αυτό σε κίνδυνο.

«Θυμόμαστε ότι προτού διαρραγούν οι σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ, η Τουρκία ήταν ένας έντιμος μεσολαβητής μεταξύ της παλαιστινιακής και της ισραηλινής πλευράς. Θεωρώ ότι η Τουρκία επιθυμεί να επανεδραιώσει αυτή τη θέση της», δήλωσε ο κ. Özkizilcik.

Πρόσθεσε ότι, αφ’ ης στιγμής η Τουρκία δεν κατατάσσει τη Χαμάς στις τρομοκρατικές οργανώσεις, δεν υπάρχει και νομικό πλαίσιο για την απέλαση των μελών της τελευταίας.

Οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας αποκαταστάθηκαν πλήρως το καλοκαίρι, με το Ισραήλ να διορίζει Πρέσβυ στην Τουρκία τον Σεπτέμβριο και την Τουρκία να κάνει το ίδιο την περασμένη Παρασκευή. Κι ενώ οι χώρες διατηρούσαν δεσμούς, ακόμη και χωρίς Πρέσβεις στις διπλωματικές αρχές των δύο χωρών, -δεσμούς που αφορούσαν κυρίως σε θέματα εμπορίου, τουρισμού και ασφάλειας-, η θέση της Τουρκίας για τη Χαμάς αποτελούσε πάντοτε κρίσιμο ζήτημα για το Ισραήλ.

Ο αναλυτής κ. Özkizilcik δηλώνει πάντως πως δεν πιστεύει ότι το θέμα θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις. Αντίθετα, θεωρεί ότι πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο σ’ αυτές θα έχει η κυβερνητική αλλαγή στο Ισραήλ και η επιστροφή Netanyahu στην εξουσία όπως επίσης και οι επερχόμενες εκλογές στην Τουρκία.

Ο τούρκος Πρόεδρος Erdogan είχε όλα τα τελευταία χρόνια τεταμένες σχέσεις με τον Netanyahu, με τους δύο ηγέτες να ανταλλάσσουν μάλιστα συχνά προσβολές: το 2018 ο Erdogan είχε δηλώσει ότι η δολοφονία δεκάδων παλαιστινίων διαδηλωτών από τις ισραηλινές δυνάμεις συνιστούσε γενοκτονία.

Στη συνέχεια ο Netanyahu είχε γράψει στο twitter ότι: «ο Erdogan είναι ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές της Χαμάς και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κατανοεί καλά τι θα πει τρομοκρατία και σφαγή. Του συστήνω να μη μας κάνει μαθήματα ηθικής», και με τον Erdogan να ανταπαντά ότι ο ισραηλινός πρωθυπουργός ηγείται ενός «κράτους απαρτχάιντ».

«Η τουρκο-ισραηλινή προσέγγιση και εξομάλυνση των σχέσεων δεν βασίζεται σε τίποτα σχετικό με τους Παλαιστινίους και τα παλαιστινιακά κόμματα, αλλά περισσότερο στη γεωπολιτική, ενεργειακή και οικονομική πραγματικότητα», δηλώνει ο κ. Özkizilcik, κάνοντας λόγο για μια «προσέγγιση κοινού συμφέροντος».

Ο Gabriel Mitchell, διευθυντής προπτυχιακών σπουδών του Πανεπιστημίου Notre Dame at Tantur στα Ιεροσόλυμα, δήλωσε επίσης στο πρακτορείο Media Line ότι πιστεύει πως η δήλωση του τούρκου Υπουργού Εξωτερικών για τη Χαμάς υπήρξε προσπάθεια να παρασυρθεί ο Netanyahu σε διαπραγματεύσεις για τη συνέχιση της τουρκο- ισραηλινής προσέγγισης:

«Θεωρώ ότι πρόκειται για έναν τρόπο να πει ο Erdogan στον Netanyahu ότι, εάν ο δεύτερος είναι πρόθυμος να βρεθούν “κάπου στη μέση”, θα μπορεί να υπάρξει κι ένα μεγαλύτερο “βραβείο” (για το Ισραήλ). Συνεπώς θεωρώ ότι ουσιαστικά οι διαπραγματεύσεις ομαλοποίησης έχουν επανέλθει», υποστηρίζει.

Κατά τον ίδιο, το γεγονός ότι μέλη της Χαμάς ζουν στην Τουρκία αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για την πλήρη αποκατάσταση των διμερών σχέσεων. Πιστεύει δε ότι, εάν πρωθυπουργός του Ισραήλ ήταν μέχρι σήμερα ο Netanyahu, δε θα είχε υπάρξει καμία συμφωνία αποκατάστασης διπλωματικών σχέσεων, χωρίς να υποχρεωθεί η Άγκυρα να λάβει συγκεκριμένα μέτρα κατά της Χαμάς.

«Σίγουρα επρόκειτο για μια υποχώρηση του Ισραήλ σε μία από τις βασικές αρχές του», ισχυρίζεται. «Παράλληλα η Τουρκία κατανοεί ότι μια κυβέρνηση Netanyahu δε θα είναι τόσο πρόθυμη να αποκαταστήσει πλήρως τις διμερείς σχέσεις ή να προχωρήσει σε μια πορεία εξομάλυνσης, όπως έκανε η απερχόμενη κυβέρνηση», προσθέτει.

Η αναθέρμανση των δεσμών με το Ισραήλ αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας του Erdogan να βελτιώσει τις σχέσεις της Τουρκίας με χώρες της περιοχής και με τη Δύση, με την ελπίδα να προσελκύσει ξένες επενδύσεις για τη χώρα του, η οποία δίνει μάχη με την υποτίμηση του νομίσματος και τον μεγάλο πληθωρισμό.

Υπ’ αυτό το πρίσμα, η πλήρης αποκατάσταση διπλωματικών δεσμών με το Ισραήλ υπήρξε ένα “success story”, δεδομένων των χλιαρών αντιδράσεων πολλών άλλων χωρών, και ιδίως των ΗΠΑ, στα «ανοίγματα» του τούρκου Προέδρου.

Η Τουρκία έχει κατ’ επανάληψη εκφράσει το ενδιαφέρον της για ενεργειακή συνεργασία με το Ισραήλ, παρά το γεγονός ότι η Άγκυρα διατηρεί κακές σχέσεις με άλλες χώρες της περιοχής που συνεργάζονται με το Ισραήλ.

Ο κ. Mitchell επισημαίνει ότι η τεχνολογία και οι ΑΠΕ αποτελούν δύο κομβικούς τομείς, στους οποίους Ισραήλ και Τουρκία θα μπορούσαν να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους.

https://hellasjournal.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»