Τουρκία: Μακρά «νύχτα» μεθοδεύει ο Ερντογάν

«Πλατφόρμα» διεκδικήσεων κατά της Ελλάδας σχηματίζει με τις επίμονες απειλές του ο πρόεδρος, εκτιμούν Τούρκοι αναλυτές

«Μετά τη “Γαλάζια Πατρίδα” και το casus belli, τώρα πια η απειλή προς την Ελλάδα με το ρητό “μια νύχτα θα έρθουμε ξαφνικά” γίνεται επίσημο ιδεολόγημα και δόγμα της Τουρκίας κι αυτό χρειάζεται μεγάλη προσοχή», μας ανέφερε έμπειρος πολιτικός αναλυτής της γειτονικής χώρας στη συνομιλία μας λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη συνέντευξη Τύπου έπειτα από το τέλος της συνόδου του G20.

Ο κ. Ερντογάν ρωτήθηκε από τον δημοσιογράφο της κρατικής τηλεόρασης της Τουρκίας πώς σχολιάζει την «επιθετική στάση» της Ελλάδας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, με τον κ. Ερντογάν να δηλώνει πως «αυτό που λέω πάντα, ότι “μια νύχτα μπορούμε να έρθουμε ξαφνικά”, αυτό είναι βασική μας αρχή. Αυτό για εμένα είναι οριστικό ρητό που δεν ανακαλείται, είναι βασική αρχή. Επομένως ένα βράδυ μπορούμε πάλι να πάμε ξαφνικά».

Αυτή ήταν η τέταρτη φορά από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο που ο Τούρκος πρόεδρος εξαπέλυσε την απειλή της στρατιωτικής επιχείρησης και εισβολής εναντίον της Ελλάδας. Ωστόσο, σε αντίθεση με τις προηγούμενες, θεωρείται πως αυτή τη φορά ξεκαθαρίζει πως αυτή η απειλή εναντίον της Αθήνας είναι ένα δόγμα της τουρκικής αμυντικής και εξωτερικής πολιτικής και θα παραμένει πάντα έτσι.

Μεγαλώνει η απειλή

Οπως αναφέρουν έμπειροι διπλωμάτες αλλά και πολιτικοί αναλυτές, το casus belli της Αγκυρας, δηλαδή η απειλή πολέμου στην πιθανότητα επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, αφορά μόνο το συγκεκριμένο ζήτημα. Ομως η δήλωση του κ. Ερντογάν ανοίγει το εύρος της απειλής και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για οποιοδήποτε θέμα η Αγκυρα θεωρεί πως έχει το δικαίωμα να πραγματοποιήσει στρατιωτική επιχείρηση και εισβολή στην Ελλάδα.

Για παράδειγμα αναφέρουν πως σε περίπτωση που η τουρκική κυβέρνηση θεωρήσει απειλή την περαιτέρω στρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών, ή θελήσει να εμποδίσει την κατασκευή κάποιου έργου σε μια νησίδα του Αιγαίου όπου η Τουρκία αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία, ή θεωρεί πως υποστηρίζονται τρομοκρατικές οργανώσεις από την Ελλάδα, όπως αναφέρουν πολλές φορές Τούρκοι αξιωματούχοι, τώρα πια ως πιθανή τουρκική απάντηση υπάρχει και το δόγμα «θα έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ».

Δεν θεωρείται καθόλου τυχαία στην ίδια συνέντευξη Τύπου η αναφορά του κ. Ερντογάν στα ελληνικά νησιά, ο οποίος δήλωσε: «Γεμίστε (ενν. εξοπλίστε) όσο θέλετε αυτά τα νησιά. Τίποτε από αυτά δεν θα σας ωφελήσει. Εδώ υπάρχει η Τουρκία. Τα αεροπλάνα που έρχονται, τα όπλα, κι όλα αυτά… δεν ωφελούν. Αυτή η δουλειά δεν είναι ζήτημα κόπου και ισχύος, είναι ζήτημα καρδιάς».

Το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» χτίστηκε αρχικά με δηλώσεις· δεν υπήρχε κάτι συγκεκριμένο. Αργότερα εμφανίστηκε ένας χάρτης, μπροστά στον οποίο φωτογραφήθηκε ο κ. Ερντογάν, συνεχίστηκε με το τουρκολιβυκό μνημόνιο και ακολούθησαν οι συντεταγμένες που έστειλε η Αγκυρα στον ΟΗΕ ως «τουρκική υφαλοκρηπίδα» στην Ανατολική Μεσόγειο, που αγνοεί τα ελληνικά νησιά και δεν αναγνωρίζει την επήρειά τους για τον ορισμό της υφαλοκρηπίδας.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΠΗΓΕΣ ΤΗΣ «Κ», ΤΟ ΝΕΟ ΔΟΓΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΕΥΡΥΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟ CASUS BELLI, ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΜΟΝΟ ΤΑ ΧΩΡΙΚΑ ΥΔΑΤΑ.

Υπάρχει η άποψη πως έτσι τώρα χτίζεται ένα νέο δόγμα έναντι της Ελλάδας. Το επόμενο διάστημα ενδεχομένως θα ακολουθήσουν νέες κινήσεις και συγκεκριμένες διεκδικήσεις.

Τι (δεν) πήρε στο G20

Στη σύνοδο του G20 στο Μπαλί της Ινδονησίας ο Τούρκος πρόεδρος είχε συναντήσεις με τον Τζο Μπάιντεν, τον Εμανουέλ Μακρόν αλλά και τον Ολαφ Σολτς, όπως και με την πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι. Ο κ. Ερντογάν στη σύντομη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του δεν πήρε τις οριστικές υποσχέσεις που ήθελε για τον εκσυγχρονισμό των τουρκικών F-16, ενώ ο πρόεδρος της Γαλλίας, σύμφωνα με την ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας, έκανε ξεκάθαρες συστάσεις στην Τουρκία να αποφευχθεί οποιαδήποτε ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και ζήτησε να προχωρήσει το ζήτημα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Με την Ιταλίδα πρωθυπουργό συζήτησαν ζητήματα αμυντικής και ενεργειακής συνεργασίας.

Οπως αποκάλυψε ο ίδιος ο κ. Ερντογάν, Μακρόν και Μελόνι ανέφεραν πως υπάρχουν «τεχνικά εμπόδια» στο ζήτημα της προμήθειας του αντιαεροπορικού συστήματος SAMP-T που διεκδικεί η Αγκυρα και ευχήθηκαν να επιλυθούν στο μέλλον. Ολο αυτό το κλίμα δεν ικανοποιεί ιδιαίτερα την Αγκυρα, καθώς τα εξοπλιστικά προγράμματα που διεκδικεί δεν προχωρούν γρήγορα, την ώρα που, σύμφωνα με τους στρατιωτικούς αναλυτές της Τουρκίας, «η Ελλάδα κάθε μήνα παραλαμβάνει δύο σύγχρονα μαχητικά».

Οι βολές Σοϊλού

Ενώ ο πρόεδρος της Τουρκίας στο Μπαλί προσπάθησε να κάνει κινήσεις επαναπροσέγγισης με τη Δύση, δύο υπουργοί του με τις δηλώσεις τους εξέφρασαν εντελώς διαφορετικές θέσεις.

Λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν, ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες για το τρομοκρατικό χτύπημα στην Κωνσταντινούπολη που προκάλεσε τον θάνατο έξι ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 81. Στο σημείο του τρομοκρατικού χτυπήματος στον πεζόδρομο του Πέραν, ο Σοϊλού δήλωσε ότι «εμείς ξέρουμε το μήνυμα που μας έδωσαν, λάβαμε το μήνυμα που μας έδωσαν και ξέρουμε ποιο είναι το μήνυμα. Το υπογραμμίζω ότι απορρίπτουμε τα συλλυπητήρια της αμερικανικής πρεσβείας. Τροφοδοτούν τις περιοχές των τρομοκρατών στο Κομπάνι έχοντας τη νοοτροπία να διαταράξουν την ηρεμία της Τουρκίας στέλνοντας χρήματα από τη Γερουσία τους. Πρέπει να συζητηθεί η συμμαχία μας με ένα τέτοιο κράτος».

Το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο FOX TV όπως και άλλα αντιπολιτευόμενα μέσα ενημέρωσης στο παρελθόν έχουν υποστηρίξει πως οι σχέσεις του Σοϊλού με τον γαμπρό του Ερντογάν, τον πρώην υπουργό Μπεράτ Αλμπαϊράκ, είναι στο ναδίρ και πως μεταξύ τους υπάρχει μια μεγάλη μάχη εξουσίας. Αναλυτές εκτιμούν πως ο κ. Αλμπαϊράκ σήμερα μπορεί να μην έχει υπουργικό αξίωμα, αλλά βρίσκεται δίπλα σε πολλές αποφάσεις του προέδρου της Τουρκίας και θεωρείται από τους ανθρώπους που στηρίζουν την προσέγγιση με τη Δύση. Στο παρελθόν ήταν ο ίδιος που είχε προσωπικές επαφές με το περιβάλλον του Ντόναλντ Τραμπ.

Τσαβούσογλου κατά ΗΠΑ

Μία ημέρα μετά την επιστροφή του Τούρκου προέδρου από το Μπαλί, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε: «Τι δικαίωμα έχει η Ευρωπαϊκή Ενωση να παρεμβαίνει στην Οργάνωση Τουρκικών Κρατών; Το μήνυμά μας προς τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι το εξής: Ανατρέψατε τις ισορροπίες και στις σχέσεις Τουρκίας – Ελλάδας και στην Κύπρο χάλασε το ζύγι. Να είστε ισορροπημένοι. Και αν μιλάτε για το διεθνές δίκαιο, δείτε τις παραβιάσεις της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής πλευράς. Επίσης δεν πρόκειται να πάρουμε άδεια από τις ΗΠΑ. Ο “τουρκικός αιώνας” έχει ξεκινήσει. Η “τουρκική άνοιξη” ξεκίνησε». O υπουργός Εξωτερικών ζήτησε και από τις Ηνωμένες Πολιτείες και από την Ευρωπαϊκή Ενωση «να αφήσουν στην άκρη τις απειλές και τα νταηλίκια. Αυτά δεν περνούν πλέον για τον τουρκικό κόσμο. Ούτε οι απειλές σας πέτυχαν. Εχουν γίνει τα απαραίτητα βήματα. Αυτό είναι μια αρχή. Βήμα βήμα, πρώτα ο Θεός, θα έρθουν περισσότερα».

kathimerini.gr

https://www.anixneuseis.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»