Έρχεται συμφωνία; - Η ΕΚΤ ανέβασε τον ELA των ελληνικών τραπεζών κατά 1,5 δισ. ευρώ


Tην ίδια στιγμή που η εγχώρια προπαγάνδα της διαπλοκής "μπουρδολογεί" ότι η ΕΕ θα πετάξει την Ελλάδα έξω από το ευρώ και άλλα δυσάρεστα σενάρια, η ΕΚΤ αυξάνει τον ELA των ελληνικών τραπεζών κατά 1,5 δισ. ευρώ φθάνοντας το όριο των 75,5 δισ.ευρώ, και στέλνοντας μήνυμα στις αγορές ότι η ΕΕ θέλει να έρθει σε συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση.
 
Παρά το γεγονός ότι οι φήμες τις τελευταίες ημέρες έκαναν λόγο για σκληρή γραμμή που προτίθεται να ακολουθήσει η ΕΚΤ ως προς το ύψος που παρεχόμενου ELA προς τις ελληνικές τράπεζες, την Τετάρτη προχώρησε σε νέα αύξηση.
 
Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Handelsbatt, η ΕΚΤ προχώρησε σε αύξηση του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες κατά 1,5 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας το όριο στα 75,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
 
«Αχτίδα ελπίδας για την Ελλάδα» είναι ο τίτλος ρεπορτάζ στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt που επισημαίνει: «Για πρώτη φορά εδώ και μήνες υπάρχει κινητικότητα στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους διεθνείς πιστωτές της». 
 
Για «σαφή ώθηση» στις συνομιλίες κάνει λόγο υψηλόβαθμος Ευρωπαίος διπλωμάτης που επικαλείται η εφημερίδα. «Εντούτοις δεν αναμένονται άμεσα αποτελέσματα. "Βρισκόμαστε στο σημείο στο οποίο θέλαμε να ήμαστε πριν από δυο μήνες", ακούγεται στις Βρυξέλλες. Παρόλα αυτά, η πιθανότητα να αποφασίσουν οι υπουργοί Οικονομικών την εκταμίευση χρημάτων για την Ελλάδα εντός του Απριλίου, παραμένει μικρή».
 
Όπως σημειώνει η εφημερίδα, «στη συνάντησή τους στη Ρίγα οι υπουργοί Οικονομικών θα προχωρήσουν πιθανότατα απλώς σε έναν ενδιάμεσο απολογισμό. Χρήματα αναμένεται να εγκριθούν στη μεθεπόμενη σύνοδο του Eurogroup στις 11 Μαΐου. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να βρεθεί λύση το αργότερο μέχρι τα τέλη Ιουνίου, καθώς τότε εκπνέει το πρόγραμμα της Ευρωζώνης για την Ελλάδα. Χωρίς πρόγραμμα η ΕΚΤ δεν μπορεί να χορηγεί δάνεια στις ελληνικές τράπεζες. Έτσι η Ελλάδα θα χρεοκοπούσε οριστικά».
 
Όπως αναφέρει το Reuters, επί του παρόντος δεν υπάρχει επίσημη τοποθέτηση από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενώ σημειώνει πως μπορεί να ανέβασε το όριο, αλλά διατηρεί την πίεση προς την Αθήνα έτσι ώστε να προχωρήσει σε μια συμφωνία με τους δανειστές.
 
Η αύξηση του ορίου του ELA εξηγεί και την αλλαγή στο Χρηματιστήριο Αθηνών. 
 
Ο Γενικός Δείκτης άνοιξε με μικρά κέρδη, ωστόσο πολύ γρήγορα βρέθηκε να σημειώνει απώλειες. Αφού ταλαντεύτηκε για λίγο, «κάθισε» για αρκετή ώρα στο... κόκκινο, και μάλιστα κάτω από το ψυχολογικό -και όχι μόνο- όριο των 700 μονάδων. Συγκεκριμένα, στις 11:20 υποχωρούσε σε ποσοστό -1,28%, ευρισκόμενος στις 695,69 μονάδες. Πλέον, όμως, ανεβαίνει και αυτή την ώρα (14:00) ενισχύεται σε ποσοστό 0,46%.
 
Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!