Νέες πρωτοβουλίες Τσίπρα στα σκαριά

 Νέες πρωτοβουλίες Τσίπρα στα σκαριά
(upd) Πού αποδίδει το Μαξίμου το «κρύο-ζέστη» στη διαπραγμάτευση. Ο πρωθυπουργός δεν «αδειάζει» τον Βαρουφάκη αλλά μπαίνει μπροστά. Τηλεδιάσκεψη Brussels Group τη Δευτέρα. Οι κινήσεις σε ιδιωτικοποιήσεις και επικουρικές. Ξορκίζει τις εκλογές η αντιπολίτευση. 


Νέες πρωτοβουλίες θα αναλάβει ο Αλέξης Τσίπρας στο αμέσως επόμενο διάστημα σε μία (ύστατη) προσπάθεια να ξεμπλοκάρει η διαπραγμάτευση μέχρι τα μέσα Μαϊου, μετέδιδε από το πρωϊ το Euro2day.gr και ήδη έγινε γνωστό ότι ο πρωθυπουργός είχε επικοινωνίες με την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ αλλά και τον Γερούν Ντάισελμπλουμ. Παράλληλα, αποφασίστηκε να γίνει τηλεδιάσκεψη του Brussels Group τη Δευτέρα μετά από επικοινωνία Χουλιαράκη-Κοστέλο.
Μετά και την άκρως αρνητική συμπεριφορά που επιφύλαξαν στον Γιάνη Βαρουφάκη υπουργοί Οικονομικών στο Eurogroup της Παρασκευής, ο πρωθυπουργός θα εντείνει τις δικές του επαφές με ευρωπαίους ομολόγους του και αξιωματούχους χωρίς όμως να «αδειάσει» τον υπουργό Οικονομικών.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές δεν αποκλείεται να επικοινωνήσει εκ νέου με την Ανγκελα Μέρκελ, τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ «και όποιον άλλον χρειασθεί» για άμεση λύση στο ασφυκτικό πρόβλημα της ρευστότητας.

Οι...συνιστώσες των δανειστών

Το... κρύο – ζέστη που παρατηρήθηκε στην (πολύ καλή) συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ την Πέμπτη και στο (πολύ ...κακό) Eurogroup την Παρασκευή, δεν αποδίδεται από την κυβέρνηση στο παιχνίδι «του καλού και του κακού», αλλά στο γεγονός ότι δεν υπάρχει ενιαία έκφραση στους κόλπους των εταίρων.
Θυμίζουν... τον παλιό ΣΥΡΙΖΑ με τις πολλές συνιστώσες» λέει κυβερνητικός παράγοντας που παρακολουθεί στενά τις διαπραγματεύσεις. Με την επισήμανση ότι «ο πρωθυπουργός έχει καλή συνεννόηση με τους ομολόγους του, όπως έδειξε η συνάντηση με την κ. Μέρκελ, αλλά σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών όπου κυριαρχεί ο Β. Σόιμπλε, το πράγμα στραβώνει εις βάρος του κ. Βαρουφάκη και της ελληνικής θέσης».
Δεν αποκλείεται πάντως να μπει πιο ενεργά στην διαπραγμάτευση και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.
Κατά τους πλέον αισιόδοξους κυβερνητικούς παράγοντες «η συμφωνία είναι θέμα ημερών» καθώς, όπως λένε, υπάρχει πλέον σύγκλιση στα περισσότερα σημεία – κυρίως στις ιδιωτικοποιήσεις, τις οποίες ανέδειξε η κ. Μέρκελ σε ομιλία της την Παρασκευή. (Η Αθήνα πρέπει να δεσμευτεί σε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, μεταξύ των οποίων και οι ιδιωτικοποιήσεις, σε αντάλλαγμα για την οικονομική βοήθεια, είπε).
Οπως έχει ήδη αναφέρει το Euro2day.gr, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για επαναφορά του κατώτατου μισθού και των συλλογικών διαπραγματεύσεων «πάει πιο πίσω», το θέμα του ΦΠΑ φαίνεται να καλύπτεται από το ειδικό τέλος πολυτελείας στα «ακριβά» ξενοδοχεία, ενώ για το (πολύπλοκο και χρονοβόρο) ασφαλιστικό η κυβέρνηση συζητά την κατάργηση των πρόωρων συντάξεων και κάποια περικοπή στις υψηλές επικουρικές.

Ποιές... εκλογές;

Εντός των τειχών, δεν διέλαθε της προσοχής ότι όσο στελέχη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ μιλούν για ενδεχόμενο εκλογών «εάν χρειασθεί», τόσο η αντιπολίτευση παίρνει σαφή θέση εναντίον της πρόωρης κάλπης.
Και δη, η αξιωματική, καθώς ο Αντώνης Σαμαράς επανέλαβε χθες από την Πάτρα ότι «εκλογές σημαίνει δραχμή», αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι πολύ πιθανό να τις κερδίσει πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ – αν και αυτή τη φορά πρόσθεσε τη φράση «ακόμη κι αν τις κερδίσει».
Στο κυβερνητικό επιτελείο πάντως δεν μιλούν για εκλογές ούτε για δημοψήφισμα: όπως λένε οι στενοί συνεργάτες του κ.Τσίπρα, μπορεί οι δημοσκοπήσεις να δείχνουν σταθερά διψήφια διαφορά από τη ΝΔ και στασιμότητα για τα υπόλοιπα κόμματα, η κοινή γνώμη ωστόσο προτάσσει τη επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους με πολλαπλάσια ποσοστό που ξεπερνούν το 70%.
«Να μη βγουν από το δωμάτιο τα τεχνικά κλιμάκια χωρίς λευκό καπνό» δηλώνει, χαρακτηριστικά, σήμερα στην "ΑΥΓΗ" ο Δημήτρης Παπαδημούλης, κινούμενος σταθερά στη γραμμή «επιτάχυνση και σύνθεση για να βρεθεί λύση».
Ο Γιάννης Δραγασάκης επαναφέρει (μέσα από την ίδια εφημερίδα) το δίλημμα «αν επιμείνουν στον στραγγαλισμό, προηγούνται οι βασικές ανάγκες του λαού», σε μία προσπάθεια να αναδείξει το dead line της διαπραγμάτευσης και να στείλει νέο μήνυμα για την αντοχή της χώρας.

Θεαματική στροφή περιφερειαρχών-δημάρχων

Οι πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού εντείνονται και στο εσωτερικό της χώρας όπου... αποδίδουν τα μέγιστα.
Η χθεσινή του συνάντηση με τους περιφερειάρχες και τους δημάρχους είχε ως αποτέλεσμα όχι απλώς να ρίξουν τους τόνους στο θέμα της διαθεσίμων των ΟΤΑ, αλλά να αποδεχθούν την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ως προσωρινή.
Αίσθηση προκάλεσε η ιδιαίτερα θερμή δήλωση του («γαλάζιου») προέδρου των περιφερειαρχών Κώστα Αγοραστού ότι εφόσον η χώρα χρειάζεται αυτό το εργαλείο για να τελειώσει η διαπραγμάτευση οι περιφερειάρχες θα το δώσουν διότι «είμαστε υπερκομματικά πατριώτες».http://www.euro2day.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!