Θερμά λόγια Τσίπρα για Σίσι, ικανοποίηση για την πρόοδο της τριμερούς στην Κύπρο
Μετά τη λήξη της τριμερούς συνόδου Ελλάδας, Κυπριακής Δημοκρατίας και Αιγύπτου, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε με πολύ καλά λόγια για τον πρόεδρο της Αιγύπτου, λέγοντας ότι είχε την ευκαιρία να ανακαλύψει πόσο φίλος της Ελλάδας και της Κύπρου είναι, ενώ θα προχωρήσει η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών.
Στο θέμα του ισλαμικού εξτρεμισμού, οι τρεις χώρες αποφάσισαν να εντείνουν τη συνεργασία για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Στο θέμα έδωσε ιδιαίτερη έμφαση ο Αιγύπτιος πρόεδρος, ο οποίος συλλυπήθηκε μάλιστα «τον αδελφό αιθιοπικό λαό» για τα θύματα από τη δράση του Ισλαμικού Κράτους.
Όπως ανακοινώθηκε, θα συσταθούν τεχνικές ομάδες για να εξετάσουν την αύξηση των εμπορικών ανταλλαγών και τη συνεργασία στον οικονομικό τομέα. Θα ξεκινήσει και απευθείας συνεργασία και επαφή του Τσίπρα με τον Σίσι, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να διατυπώνει το ενδιαφέρον Ελλάδας και Κύπρου για τη συμμετοχή ελληνικών εταιριών στο φιλόδοξο πρόγραμμα ανασυγκρότησης της αιγυπτιακής οικονομίας που έχει εκπονηθεί.
Ενέργεια, μεταφορές, ναυτιλία, τουρισμός θα είναι πεδία συνεργασίας, καθώς οι τρεις χώρες βρίσκονται στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, είπε ο Τσίπρας και υπάρχει ευκαιρία περαιτέρω ανάδειξη της γεωστρατηγικής σημασίας της περιοχής.
Η ανάπτυξη της συνεργασίας, πρόκειται για πρωτοβουλία που ενδιαφέρει το σύνολο της υφηλίου. Προϋπόθεση για την εμπέδωση της ευημερίας, της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.
Ο Τσίπρας υπογράμμισε ότι η τριμερής συνεργασία στηρίζεται στο διεθνές δίκαιο, στο δίκαιο της θάλασσας και θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, όπου δεν απαιτείται η συνεργασία και η συνεννόηση τρίτων χωρών, ενώ έγινε λόγος και για προώθηση κοινών πρωτοβουλιών, κάτι που παραπέμπει σε πρόοδο στη διαδικασία.
Στην κοινή διακήρυξη αναφέρεται, ότι οι τρεις χώρες αναγνωρίζουν ότι η ανακάλυψη σημαντικών αποθεμάτων μπορεί να αποτελέσει καταλύτη πολυμερούς συνεργασίας με βάση τις αρχές του διεθνούς δικαίου και τις προβλέψεις του δικαίου της θάλασσας. Οι τρεις πλευρές δεσμεύονται να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό – οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.
Η πρωτοβουλία θα αποτελέσει έναυσμα και πρόκληση για όλες τις χώρες της ανατολικής Μεσογείου για να οριοθετήσουν τις θαλάσσιες ζώνες τους στη βάση του διεθνούς δικαίου, είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι Ελλάδα και Κύπρος θα παρακολουθήσουν με προσοχή και ελπίδα τις εξελίξεις στα κατεχόμενα, με την εκλογή του Μουσταφά Ακιντζί. Στην κοινή διακήρυξη οι τρεις χώρες ανέφεραν ότι υποστηρίζουν τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.
Τέλος, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της τριμερούς συνάντησης και προσκάλεσε τα άλλα δύο μέρη να διοργανωθεί η τρίτη συνάντηση στην Ελλάδα.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Αθηναικό Πρακτορείο
Σχόλια