Η Κομισιόν βλέπει, για πρώτη φορά, «πρόοδο στις διαπραγματεύσεις»

 Η Κομισιόν βλέπει, για πρώτη φορά, «πρόοδο στις διαπραγματεύσεις»

Για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ θεσμών και ελληνικών αρχών, έκανε λόγο σήμερα η  Ανίκα Μπράιτχαρτ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείσα η κυρία Μπράιτχαρτ αν το Brussels Group ετοιμάζει γραπτή έκθεση προόδου για την Ελλάδα, ενόψει του Eurogroup της 24ης Απριλίου, απάντησε ότι ναι μεν υπάρχει πρόοδος, αλλά δεν γνωρίζει για καμία γραπτή έκθεση προόδου. Η εκπρόσωπος του Πιερ Μοσκοβισί πρόσθεσε ότι σε κάθε περίπτωση, το Eurogroup Working Group (EWG) που θα συνεδριάσει αύριο μέσω τηλεδιάσκεψης, αλλά και το Eurogroup στη Ρίγα θα αποτιμήσουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις συνομιλίες μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών αρχών το τελευταίο διάστημα.


Βloomberg: Αισιόδοξοι για συμφωνία κυβερνητικοί αξιωματούχοι
Εντωμεταξύ, την ίδια ώρα, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg μεταφέρει την αισιοδοξία κυβερνητικών αξιωματούχων ότι θα υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές ως τα τέλη Απριλίου. 
Παράλληλα ο Jason Furman, πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Συμβούλων του Αμερικανού προέδρου Barack Obama, μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg, υποστήριξε ότι είναι «προς το συμφέρον της Ελλάδας, των πιστωτών της αλλά και ολόκληρης της υφηλίου να υπάρξει συμφωνία».Αναφορικά με το Grexit, ο κ. Furman τόνισε ότι «δεν νομίζω ότι είναι ένα πείραμα που θα θέλαμε να το «τρέξουμε». Εάν Ελλάδα και θεσμοί δεν βρουν κοινό σημείο συνεννόησης, τότε αυτό θα ήταν καταστροφικό για την Ελλάδα αλλά θα αποτελούσε και έναν κίνδυνο που η παγκόσμια οικονομία δεν επιθυμεί να αναλάβει».
Κορωνάκης: Μέρα με τη μέρα είμαστε πιο κοντά σε συμφωνία
Εντωμεταξύ, την εκτίμηση ότι «είμαστε πιο κοντά στη συμφωνία» εξέφρασε και ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κορωνάκης. Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega», ο κ. Κορωνάκης σε ό,τι αφορά την πορεία της διαπραγμάτευσης, αφού υπενθύμισε ότι από την αρχή η κυβέρνηση είχε πει πως αυτή είναι σκληρή και ότι οι λεπτομέρειές της δόθηκαν από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στην πρόσφατη δήλωση του στο πρακτορείο Reuters, σημείωσε: «Η συμφωνία της 20ης Φλεβάρη φτιάχτηκε στο εξής πλαίσιο: εμείς να συμφωνήσουμε με κανόνες της ΕΕ αν και διαφωνούμε και οι εταίροι μας να αποδεχθούν την ετυμηγορία του ελληνικού λαού».
Επισημαίνοντας δε ότι τα όρια της ελληνικής κυβέρνησης είναι σαφή, ο κ. Κορωνάκης επανέλαβε ότι «εμείς δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε μέτρα λιτότητας και ύφεσης, τα οποία έχουν καταδικαστεί από τον ελληνικό λαό και έχουν οδηγήσει στη σημερινή ανθρωπιστική καταστροφή που αναγνωρίστηκε και στην τελευταία Σύνοδο της ΕΕ» και επέκρινε την αντιπολίτευση για δημιουργία εντυπώσεων, καλώντας την να δηλώσει ξεκάθαρα «ότι θέλει να εφαρμόσουμε περικοπές σε μισθούς και συντάξεις».
Προσέθεσε ότι μέρα με τη μέρα «είμαστε πιο κοντά σε συμφωνία, γίνεται συνεχής επεξεργασία της λίστας των μεταρρυθμίσεων που εμείς καταθέσαμε» και τόνισε ότι κανείς δεν θα βάλει την χώρα σε περιπέτειες. «Κανέναν στην ΕΕ δεν θα συμφέρει η κατάρρευση της χώρας» πρόσθεσε ο κ Κορωνάκης, εφιστώντας ταυτόχρονα την προσοχή «στις δηλώσεις και να μην αναπαράγουμε δηλώσεις, που βλέπουμε τις τελευταίες μέρες να είναι σε έξαρση, και οι οποίες εντάσσονται στο πλαίσιο της σκληρής διαπραγμάτευσης».
Γιούνκερ: Είμαι 100% σίγουρος ότι δεν θα υπάρξει Grexit
Εντωμεταξύ σε συνέντευξή του στο περιοδικό Politico o πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασε τη σιγουρία του ότι δεν θα υπάρξει Grexit, αν και τόνισε ότι η Ελλάδα δοκιμάζει την υπομονή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο, αλλά αποκλείω 100% Grexit. Δεν θα υπάρξει χρεοκοπία» είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως τις τελευταίες ημέρες οι διαπραγματεύσεις μεταξύ δανειστών και Ελλάδας άρχισαν να κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά πρέπει να διανύσουν πολύ δρόμο ακόμα.
Ωστόσο, ομολόγησε πως στο παρελθόν έχασε την υπομονή του με την Ελλάδα: «Περιμένω να μας πει η ελληνική κυβέρνηση εγκαίρως τι συμβαίνει. Χρειαζόμαστε σαφήνεια και δεν την παίρνουμε. Εν τω μεταξύ έχασα την υπομονή μου. Τώρα την ξανακέρδισα την υπομονή μου και δεν θέλω να την ξαναχάσω».
Πάντως,  κληθείς να σχολιάσει τη συνέντευξη του Προέδρου της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο περιοδικό Politico, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, απέφυγε να απαντήσει και αρκέστηκε λέγοντας πως η συνέντευξη παραχωρήθηκε πριν από μία εβδομάδα και ότι «από τότε έχουν συμβεί πολλά».
Ντάισελμπλουμ: Περιμένω συμφωνία τις επόμενες εβδομάδες
Αισιόδοξος για επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Ευρωζώνης τις επόμενες εβδομάδες, εμφανίστηκε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Ο επικεφαλής του Eurogroup σχολίασε από την Ολλανδία ότι «Η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της από τις συμφωνίες. Περιμένω συμφωνία για την Ελλάδα τις επόμενες εβδομάδες. Μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν αποτελεί επιλογή, θα έφερνε αστάθεια».
Αξιωματούχος της ΕΕ: Η μόνη καταληκτική ημερομηνία είναι η 30η Ιουνίου, που τελειώνει η παράταση
Στο Eurogroup της Παρασκευής δεν θα ληφθεί καμία απόφαση, απλώς οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα ενημερωθούν εκτιμά ανώτερος αξιωματούχος της Ε.Ε.
Η ίδια πηγή υποστήριξε ότι είμαστε ακόμη μακριά από συμφωνία, αν και αναγνώρισε ότι τις τελευταίες μέρες έχει σημειωθεί μια επιτάχυνση της διαδικασίας από ελληνικής πλευράς.
Διευκρίνισε μάλιστα ότι μια είναι η διορία για τις διαπραγματεύσεις: Η 30η Ιουνίου οπότε και τελειώνει η παράταση του προγράμματος. Ξεκαθαρίζοντας σαφώς ότι δεν πρόκειται να τεθεί καμία προθεσμία, ούτε στις 24 Απριλίου στην Ρίγα, ούτε στις 11 Μαΐου που είναι προγραμματισμένο το επόμενο Εurogroup.
Κληθείς να σχολιάσει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τη μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων των φορέων του Δημοσίου στην Τράπεζα της Ελλάδας, είπε πως οι εταίροι δεν έχουν καμία ένσταση «Αυτό προβλέπεται και στη νομοθεσία της Ολλανδίας και άλλων χωρών, ενώ είχε επανειλημμένα ζητηθεί και από τους θεσμούς» κατέληξε.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!