Νέο παυσίπονο από το δηλητήριο θαλάσσιου σαλιγκαριού


 

Το δηλητήριο του θαλάσσιου σαλιγκαριού περιέχει εκατοντάδες τοξίνες, οι οποίες για τα ψάρια είναι θανατηφόρες αλλά στον άνθρωπο φαίνεται ότι κάποιες από αυτές παρουσιάζουν αναλγητικές ιδιότητες.

Παυσίπονα νέας γενιάς που παρουσιάζουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα ακόμη και από τη μορφίνη, ανέπτυξαν επιστήμονες στην Αυστραλία, χρησιμοποιώντας μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο δηλητήριο ενός επικίνδυνου είδους σαλιγκαριού!
Η καινοτομία πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Κουίνσλαντ, οι οποίοι όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους χρησιμοποίησαν το δηλητήριο από το θαλάσσιο σαλιγκάρι – κώνος, το οποίο σκοτώνει τα θύματά του με αυτό.


Το δηλητήριο περιέχει εκατοντάδες τοξίνες, οι οποίες για τα ψάρια είναι θανατηφόρες αλλά στον άνθρωπο φαίνεται ότι κάποιες από αυτές παρουσιάζουν αναλγητικές ιδιότητες.
Το νέο παυσίπονο δρα με εντελώς διαφορετικό τρόπο από τη μορφίνη και χορηγείται με ένεση στη μέση. Προς το παρόν βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο, ενώ οι επιστήμονες προσπαθούν να το αναπτύξουν σε διαφορετική μορφή, ώστε να χορηγείται από το στόμα.
Η δημιουργία του νέου φαρμάκου ανοίγει τον δρόμο για την αποτελεσματική θεραπεία του χρόνιου πόνου, ωστόσο οι επιστήμονες διευκρινίζουν ότι αυτό δεν θα συμβεί στο άμεσο μέλλον, καθώς δεν έχει διαπιστωθεί ακόμα αν υπάρχουν παρενέργειες από τη χρήση του στον ανθρώπινο οργανισμό και ποιές μπορεί να είναι αυτές.
Παρόλα αυτά, όπως τόνισε στην επιστημονική ανακοίνωση ο καθηγητής David Craik, είναι βέβαιο ότι η εξέλιξη αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη μιας ολόκληρης γενιάς φαρμάκων για την ανακούφιση του χρόνιου πόνου σε διάφορες μορφές, που σήμερα είναι πολύ δύσκολο να θεραπευθούν και ταλαιπωρούν χιλιάδες ανθρώπους.                                                     http://www.naftemporiki.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!