Μετάγγιση "θανάτου" δίνει ελπίδα για μια νέα ζωή
Ζωή μέσω ενός ενδιάμεσου σταδίου θανάτου θα επιχειρήσουν να δώσουν γιατροί σε ασθενείς νοσοκομείου στο Πίτσμπουργκ των ΗΠΑ, με τη δοκιμή μιας νέας τεχνικής που προσφέρει στους γιατρούς μερικές επιπλέον πολύτιμες ώρες προκειμένου να αντιμετωπίσουν περιστατικά πολυτραυματιών ή ασθενών που χρειάζονται γρήγορο χειρισμό.
Οταν, για παράδειγμα, θα εισάγεται ασθενής με σοβαρά τραύματα και οι απόπειρες επαναφοράς της καρδιάς του αποτύχουν, οι γιατροί θα εφαρμόζουν τη νέα τεχνική αντικαθιστώντας το αίμα του με ένα ψυχρό αλατούχο διάλυμα, το οποίο σταματά κάθε κυτταρική δραστηριότητα. Σε αυτό το σημείο ο ασθενής θεωρείται κλινικά νεκρός. Με αυτόν τον τρόπο οι γιατροί κερδίζουν χρόνο στην προσπάθειά τους να αποκαταστήσουν το πρόβλημα. Κι αν τα καταφέρουν, θα επαναφέρουν τον ασθενή μεταγγίζοντάς του το αίμα που του αφαίρεσαν.
Η εν λόγω τεχνική, η οποία ονομάζεται «τεχνητή χειμερία νάρκη», δοκιμάστηκε επιτυχώς για πρώτη φορά σε γουρούνια με εγκεφαλική αιμορραγία το 2002. Τώρα ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για τη δοκιμή της σε ανθρώπους. Ο χειρουργός Σάμιουελ Τίσερμαν του UPMC Presbyterian Hospital του Πίτσμπουργκ θα εφαρμόσει τη μέθοδο σε 10 ασθενείς και εν συνεχεία θα συγκρίνει το αποτέλεσμα με άλλες 10 παρόμοιες περιπτώσεις, στις οποίες εφαρμόστηκαν συμβατικές μέθοδοι, προκειμένου να διαπιστωθεί αν θα εγκριθεί προς χρήση και σε άλλα νοσοκομεία.
Το πιο κρίσιμο στάδιο της διαδικασίας είναι η αντικατάσταση του αίματος με το κρύο διάλυμα σε καρδιά και εγκέφαλο. Αφού ολοκληρωθεί αυτό, τότε το αλατούχο διάλυμα εισάγεται και στο υπόλοιπο σώμα. Υστερα από 15 λεπτά η θερμοκρασία του ασθενούς αγγίζει τους 10 βαθμούς Κελσίου, με αποτέλεσμα να έχει ανασταλεί κάθε ζωτική λειτουργία του - αναπνοή, εγκεφαλική και καρδιακή δραστηριότητα. Αν και τυπικά θεωρείται νεκρός, επειδή ο μεταβολισμός των κυττάρων επιβραδύνεται στις χαμηλές θερμοκρασίες, μπορεί να επιβιώσει για ακόμα μερικές ώρες με τη χρήση αναερόβιας αναπνοής. Αυτός ο χρόνος είναι πολύτιμος για τους γιατρούς. http://www.madata.gr/
Σχόλια