Διαδραστικό ταξίδι προς την «Κατάκτηση του Διαστήματος»



Τη δυνατότητα να «επισκεφθούμε» τη Σελήνη, τους Αστεροειδείς και τον Άρη μέσα από διαδραστικά εκθέματα και λεπτομερή μοντέλα, αλλά και να ανακαλύψουμε τι θεωρούν οι ειδικοί ότι μας επιφυλάσσει το μέλλον πέρα από τα όρια της Γης, προσφέρει μια συναρπαστική διαδραστική έκθεση για το μέλλον του Διαστήματος.


Δίνοντας μια ολοκληρωμένη εικόνα για τα διαστημικά ταξίδια, από την ιστορία της εξερεύνησης του Διαστήματος, μέχρι τις μελλοντικές αποστολές στο  ηλιακό μας σύστημα, αλλά και πέρα από αυτό, η έκθεση του Αμερικανικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Νέας Υόρκης, με τίτλο «Η κατάκτηση του Διαστήματος», θα φιλοξενείται στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» από το Σάββατο 22 Μαρτίου.


DENIS FINNIN
Προφητική επιστημονική φαντασία

Η έκθεση, που πραγματοποιείται από το Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Νέας Υόρκης, σε συνεργασία με το MadaTech, το Εθνικό Μουσείο Επιστήμης, Τεχνολογίας και Διαστήματος του Ισραήλ (MadaTech, Haifa, Ισραήλ), αποτελεί μια από τις πιο ολοκληρωμένες παγκοσμίως εκθέσεις σχετικά με το μέλλον του ανθρώπου στο Διάστημα, εστιάζοντας στην επερχόμενη διαστημική εξερεύνηση.

RODERICK MICKENS
Με βάση τα τελευταία αποτελέσματα ερευνών κορυφαίων επιστημόνων και μηχανικών, και εκθέματα που δίνουν μια πρώτη συναρπαστική εικόνα των επόμενων 50 -100 χρόνων, οι μελλοντικές αποστολές που εκτίθενται στο πλαίσιο της έκθεσης, κάποτε, θεωρούνταν αποκυήματα επιστημονικής φαντασίας, ενώ σήμερα, ερευνώνται από κορυφαίους επιστήμονες. Μεταξύ άλλων, η έκθεση περιλαμβάνει την κατασκευή ανελκυστήρα Διαστήματος, την εκτροπή ενός επικίνδυνου αστεροειδούς που περνά κοντά στη Γη και το ταξίδι στον Άρη και την ίδρυση αποικιών εκεί.

Ιστορικές αποστολές και άρωμα Σελήνης

Το εκθεσιακό αυτό ταξίδι αρχίζει με μια αναδρομή στις ιστορικές αποστολές στο Διάστημα, επανδρωμένες και μη:  το Sputnik 1, ο πρώτος τεχνητός δορυφόρος, η διαστημική κάψουλα Vostok 1 που  έθεσε τον Γιούρι Γκαγκάριν, τον πρώτο άνθρωπο, σε τροχιά γύρω από τη Γη, το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble και μια διαστημική εξερεύνηση του Άρη με το Μars Rover.

RODERICK MICKENS
Sputnik 1, ο πρώτος τεχνητός δορυφόρος.
Η περιπλάνηση θα συνεχιστεί με την οσμή της Σελήνης, αφού οι  επισκέπτες θα μπορούν να τη «μυρίσουν»  σε ένα έκθεμα, που αναπαράγει τη χαρακτηριστική μυρωδιά πυρίτιδας. Η NASA και άλλοι οργανισμοί Διαστήματος επιβεβαιώνουν ότι ο κρατήρας Shakleton, που βρίσκεται κοντά στον Νότιο Πόλο της Σελήνης, μπορεί να αποτελέσει σεληνιακή βάση, καθώς επιτρέπει την πρόσβαση σε πολύτιμους πόρους, όπως παγωμένο νερό και συνεχή ηλιακή ακτινοβολία για την παραγωγή ηλεκτρισμού. Επίσης, παρουσιάζονται μια κατοικία στη Σελήνη  για 4 αστροναύτες, ένας ανελκυστήρας Διαστήματος που θα εξυπηρετούσε τη μεταφορά υλικών στην επιφάνειά της και ένα τηλεσκόπιο με υγρό κάτοπτρο.

Η διαστημική κάψουλα Vostok 1 που  έθεσε τον Γιούρι Γκαγκάριν, τον πρώτο άνθρωπο, σε τροχιά γύρω από τη Γη.
Πώς θα αποτρέψουμε μια «επική καταστροφή»

Επόμενος σταθμός είναι οι Αστεροειδείς, όπου οι επισκέπτες θα έρθουν σε επαφή με μια αναπαράσταση του ιαπωνικού διαστημοπλοίου Hayabusa, το οποίο, το 2005, συναντήθηκε με τον κοντινό στη Γη αστεροειδή Itokawa, για συγκέντρωση δειγμάτων. Παράλληλα, μέσω ενός διαδραστικού εκθέματος αφής, θα προσπαθήσουν οι ίδιοι να αποτρέψουν μια «επική καταστροφή» από Αστεροειδή και θα αγγίξουν έναν μετεωρίτη από τη συλλογή του Μουσείου.

Αποστολή στον κόκκινο πλανήτη

Ακόλουθος προορισμός είναι ο Άρης, ο οποίος - συγκριτικά με τους υπόλοιπους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος - έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες να φιλοξενεί ζωή. Η αποστολή ανθρώπων στον κόκκινο πλανήτη, ίσως, να αποτελεί το επόμενο βήμα, όπως δείχνουν τα μοντέλα υπό κλίμακα, με τους αστροναύτες που τρώνε, κοιμούνται και ασκούνται κατά το πολύμηνο ταξίδι τους στον Άρη με το διαστημόπλοιο Nautilus - X.

DENIS FINNIN
Μοντέλο σε φυσικό μέγεθος του Curiosity Rover.
Ένα μοντέλο σε φυσικό μέγεθος του Curiosity Rover που εκτοξεύθηκε στα τέλη του 2011, προς αναζήτηση ζωής στον Άρη, βρίσκεται ανάμεσα στα εκθέματα, ενώ ένας διαδραστικός προσομοιωτής πτήσης δίνει την αίσθηση του πώς μπορεί να είναι η εξερεύνηση του πλανήτη Άρη, αφού μέσω της διαδραστικής αυτής κονσόλας, μικροί και μεγάλοι μπαίνουν σε τροχιά γύρω από τον Άρη για να περιηγηθούν σε σπηλαιώδεις κρατήρες, τεράστια ηφαίστεια και απέραντες κοιλάδες! Ακόμα, κατά την  «περιήγησή» τους εκεί, οι επισκέπτες μπορούν να φωτογραφηθούν με στολή αστροναύτη, αφού υποβληθούν στα απαραίτητα ψυχολογικά τεστ, για να δουν αν είναι ικανοί να πραγματοποιήσουν ένα ταξίδι σε αυτόν τον πλανήτη.

DENIS FINNIN
Αστρική αναζήτηση ζωής


Τελευταίος σταθμός της έκθεσης είναι η «Ευρώπη», ο Δορυφόρος του Δία που προσφέρεται για αναζήτηση ζωής, αλλά και εκατομμύρια αστέρια πέρα από το ηλιακό μας σύστημα, τα οποία είναι ήδη γνωστό ότι έχουν δικούς τους πλανήτες, που θέτουν το δελεαστικό ερώτημα για την ύπαρξη ζωής σε αυτούς.

DENIS FINNIN
Πληροφορίες
Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»: Πειραιώς 254 - Ταύρος  τηλ.: 212 2540000, για επισκέψεις σχολείων: 212 2540100. Τιμές εισιτηρίων: ενήλικες: 7 ευρώ, παιδιά: 4 ευρώ, οικογενειακό (2 ενήλικες + 2 παιδιά): 20 ευρώ. Προπώληση: καταστήματα Public. Ημέρες και ώρες λειτουργίας έκθεσης: Δευτέρα έως Πέμπτη: 09.00 - 13.30, Παρασκευή: 09.00 - 20.00, Σάββατο: 11.00 - 16.00, Κυριακή: 10.00 - 18.00. Διατίθεται δωρεάν χώρος στάθμευσης. naftemporiki.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»