Στην πρώτη γραμμή «κούρεμα» καταθέσεων.



Η συμφωνία για τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης των τραπεζών (SRM), στην οποία κατέληξε η ελληνική Προεδρία με εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προβλέπει την ταχύτερη κεφαλαιακή ενίσχυση του Ενιαίου Ταμείου Εξυγίανσης των τραπεζών (SRF), μεταδίδει το Ρόιτερς και ανοίγει το δρόμο στα «κουρέματα» καταθέσεων αφού τα λεφτά για τις τραπεζικές τρύπες δεν φτάνουν... στο φόντο νέων μνημονίων.


Ειδικότερα, η κεφαλαιοποίηση του Ταμείου με το ποσό των 55 δισ. ευρώ, που θα...προέλθει από εισφορές των τραπεζών, θα γίνει σε 8 έτη αντί των 10 ετών που προβλεπόταν αρχικά (με βάση την απόφαση του Ecofin τον περασμένο Δεκέμβριο).

H συμφωνία ανοίγει το δρόμο για "κουρέματα" καταθέσεων... αλά κυπριακά, στο όνομα της "σωτηρίας" των τραπεζών και της "βιωσιμότητας" των χρεών.

Το τελικό μέγεθος του κουμπαρά ούτε που πλησιάζει τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών της Ευρωζώνης.

Οι διαμάχες παραμένουν μεταξύ Γερμανίας Γαλλία και Βρετανίας για το ποιος θα πληρώνει ενδεχόμενες χρεοκοπίες τραπεζών παραμένοντας όμως όλοι οι αξιωματούχοι ανένδοτοι στην απαρέγκλιτη εφαρμογή μέτρων λιτότητας για χάρη των τραπεζών.

Το 40% των κεφαλαίων του Ταμείου θα μπορεί να χρησιμοποιείται από την αρχή από όλες τις χώρες και το 70% μετά από τρία χρόνια.

Ωστόσο, το Ταμείο δεν θα μπορεί να δανείζεται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, εφόσον εξαντληθούν τα κεφάλαιά του.

Η συμφωνία προβλέπει επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα έχει τον πρωταρχικό ρόλο στη κίνηση της διαδικασίας για το κλείσιμο μίας τράπεζας, περιορίζοντας τη δυνατότητα των υπουργών των χωρών να αμφισβητήσουν την κίνηση αυτή.

Η συμφωνία πρέπει να επικυρωθεί από το Ευρωκοινοβούλιο και τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ.


Πηγή: http://www.logiosermis.net/2014/03/blog-post_9764.html#ixzz2wsVV0SJQ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!