Ανοιχτό το ενδεχόμενο διάλυσης της Ευρωζώνης λένε τα αμερικανικά ΜΜΕ …. Ζητάνε τη λήψη έκτακτων μέτρων..



Πλήθος δημοσιευμάτων υπάρχει σήμερα στον αμερικανικό τύπο, με αναφορές στα προβλήματα της ευρωζώνης, με ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο διάλυσης της ένωσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, αξιωματούχοι του ΔΝΤ, της FED, αλλά και της αμερικανικής κυβέρνησης ζήτησαν από τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μ. Ντράγκι, να λάβει επιπρόσθετα μέτρα νομισματικής χαλάρωσης έτσι ώστε η ευρωζώνη να αποφύγει τα χειρότερα και να ηρεμήσουν οι αγορές.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ΕΚΤ, πάντα σύμφωνα με τα αμερικανικά δημοσιεύματα, αρνήθηκε ότι υπάρχει ανάγκη λήψης επιπρόσθετων μέτρων, τονίζοντας ότι έχουν γίνει ήδη πολλά με τη μείωση των επιτοκίων (κατά 0,5% σε μερικούς μήνες, στο 1% από 1,5%) και την παροχή μακροχρόνιων δανείων προς τις τράπεζες (συνολικού ύψους 1τρις ευρώ, σε δύο δόσεις, από το Δεκέμβριο).
 
Την ίδια ώρα, πλήθος οικονομολόγων, αναλυτών και επενδυτών συνεχίζουν να τονίζουν την ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα στήριξης της ευρωζώνης, με την Ισπανία να είναι πάντα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, ενώ πλέον από σήμερα προστίθενται στα προβλήματα και η Ολλανδία, μετά την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού. Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφέρουμε ότι η «ενίσχυση της πιθανότητας» να διαλυθεί η Ευρωζώνη σημειώνεται στην ίδια την τελευταία έκθεση του ΔΝΤ, το οποίο κάνει λόγο για ενδεχόμενο διάσπασής της ευρωζώνης. Μάλιστα, ανάμεσα στις απόψεις που διατυπώνονται είναι ότι σε πρώτη φάση η Ελλάδα θα αναγκαστεί να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη, η Πορτογαλία θα χρεοκοπήσει και το ευρώ δεν θα είναι βιώσιμο στην επόμενη πενταετία.
Να σημειωθεί ότι νωρίτερα σήμερα, το πλαίσιο που θέτει το Δημοσιονομικού Συμφώνου αίρει κάθε λογικό δισταγμό που θα είχε η Γερμανία κατά της έκδοσης ευρωομολόγων, υποστηρίζει ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ, λέγοντας πως o κοινός δανεισμός θα μπορέσει να καταπολεμήσει τον φαύλο κύκλο της κρίσης χρέους. Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στους γερμανικούς Financial Times, ο Μπλανσάρ λέει ότι οι Γερμανοί έβλεπαν με δικαιολογημένο σκεπτικισμό την πρόταση για κοινό δανεισμό «όσο δεν υπήρχε το Δημοσιονομικό Σύμφωνο και τα υπόλοιπα μέσα για δημοσιονομική πειθαρχεία».  «Τώρα που έχουμε το Δημοσιονομικό Σύμφωνο, πρέπει να δεχθεί η Γερμανία να κινηθεί προς την κατεύθυνση των ευρωομολόγων» τονίζει, λέγοντας πως έχουν διατυπωθεί αρκετές λειτουργικές προτάσεις για σταδιακή εφαρμογή μορφών κοινού δανεισμού -και «όχι απαραίτητα τη δημιουργία ενιαίας αγοράς ομολόγων με μία κίνηση». Όπως αναφέρει ο Μπλανσάρ, το βασικότερο πλεονέκτημα των ευρωομολόγων είναι πως θα καταπολεμήσει τον φαύλο κύκλο που έχουν περάσει οι χώρες της Ευρωζώνης που βρίσκονται στο επίκεντρο της κρίσης χρέους: Μία χώρα αντιμετωπίζει προβλήματα, οι αγορές ζητούν ακριβά επιτόκια, και ξεκινά ο κύκλος των πιέσεων.
Για τέλος, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ο πρόεδρος του διάσημου IFO (που συνεργάζεται με τη γερμανική κυβέρνηση), Hans-Werner Sinn, σε ομιλία του στη Νέα Υόρκη, τόνισε ότι η ικανότητα της Ελλάδας να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητα της θα περιοριστεί σημαντικά αν συνεχίσει να χρησιμοποιεί το ευρώ, τονίζοντας ότι και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης θα αντιμετωπίσουν τα ίδια προβλήματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Hans-Werner Sinn δήλωσε: "Προσωπικά πιστεύω ότι δεν υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα η Ελλάδα να γίνει ανταγωνιστική όσο θα είναι στην Ευρωζώνη και δε θα έχει το δικό της νόμισμα".

Greek Finance Forum

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»