Radikal: Οι δύσκολες επιλογές της Τουρκίας και η στρατιωτική επέμβαση
Ιούνιος 28, 2011.
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι εξοργισμένος με τον πρόεδρο της Συρίας Bashar al-Assad και ο τουρκικός στρατός μπορεί να επέμβει τις προσεχείς ημέρες.
Κοιτώντας την πραγματικότητα δεν αποκλείεται ένα τέτοιο γεγονός. Αλλά το κύριο ερώτημα είναι ποια θα είναι η στρατιωτική επιχείρηση της Άγκυρας, ως προς το σχήμα και το βάθος της.
Η Τουρκία και οι Σύριοι που εγκατέλειψαν την τυραννία του καθεστώτος άνοιξαν το ζήτημα στον Τύπο καθώς οι τουρκικές αρχές εμποδίζουν την περαιτέρω είσοδο των προσφύγων στη χώρα.
Η Τούρκοι ηγέτες κατέβαλαν προσπάθειες για να πείσουν τον Άσσαντ να προβεί σε ταχεία βήματα μεταρρυθμίσεων.
O Ερντογάν, φαίνεται, έχει χάσει την ελπίδα του για τον Άσσαντ. Οι τουρκικές αρχές έδωσαν την άδεια στον διεθνή Τύπο να επισκεφθεί και να μιλήσουν οι δημοσιογράφοι, με τους πρόσφυγες για το καθεστώς που υπάρχει στη Συρία, ο κόσμος ενημερώθηκε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, από το διαδίκτυο από τα δορυφορικά κανάλια, τι συμβαίνει στη Συρία.
Αυτή η άδεια, αυτή η μεταχείριση των μέσων ενημέρωσης αποτέλεσε ένα στρατηγικό όπλο κατά των συριακών ψευδο-μίντια και είναι ένα είδος κήρυξης πολέμου από την Τουρκία όσο αφορά το συριακό καθεστώς.
Το συριακό καθεστώς και κρίση που κλιμακώνεται
Το συριακό καθεστώς, έκανε ακόμη ένα βήμα, πρόσφατα, προς την κατεύθυνση των σχέσεων με την Τουρκία.
Και αυτό ήταν η κίνηση του συριακού στρατού προς τους προσφυγικούς κατακλυσμούς στα τουρκικά σύνορα. Το συριακό καθεστώς προκειμένου να αποτρέψει τους Σύριους να φύγουν από τη Συρία, δημιούργησε μια ζώνη ασφαλείας, η οποία λειτουργεί ως ασπίδα κατά της ενδεχόμενης τουρκικής επέμβασης.
Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, η Άγκυρα προσπαθεί να αποφύγει μια στρατιωτική επέμβαση.
Η πρώτη επιλογή θα ήταν η δημιουργία μια δικής της ζώνης ασφαλείας, με περιορισμένη στρατιωτική επέμβαση, έστω και αν αντιταχθεί ο στρατός του συριακού καθεστώτος.
Το συριακό καθεστώς είναι αποφασισμένο να καταστείλει την λαϊκή εξέγερση με τη λογική της ασφάλειας του.
Η ενδεχόμενη τουρκική επέμβαση είναι πολύ επικίνδυνη, αλλά το συριακό καθεστώς με την ανθρωπιστική κρίση που υπάρχει στη χώρα, έχει διαπράξει αυτοκτονία, αφήνοντας την Άγκυρα να αντιμετωπίσει το ζήτημα με δύσκολες επιλογές.
--
Πηγή: Radikal, 28.6.2011. (Mısır gazetesi Şuruk, 26 Haziran 2011)
Σχόλια